Κόσμος

Γερμανικός Τύπος: Οι απανωτές ήττες έφεραν την παραίτηση Τσίπρα

Μετά τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα και ιδίως εκείνο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Πέμπτη (29/06) πως παραιτείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. "Ο Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ήδη χάσει σημαντικό έδαφος στις πρώτες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, προτού ακολουθήσει η καθαρή ήττα στις επόμενες εκλογές του Ιουνίου", επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel.

"Στις εκλογές του Μαΐου, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κατρακύλησε περισσότερο από 11,5 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 20%, με το κόμμα να μένει έτσι πολύ πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις νέες εκλογές που διαδέχθηκαν την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε κι άλλο στο 17,8%. Ήταν οι πέμπτες συνεχόμενες εκλογές που έχασε ο Τσίπρας", αναφέρει το γερμανικό μέσο.

Για τους πρώτους μήνες κατά τους οποίους ο Τσίπρας διετέλεσε πρωθυπουργός, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει πως "τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, προσπάθησαν να σφυρηλατήσουν μια συμμαχία των νότιων μελών της ευρωζώνης ενάντια στα βόρεια κράτη, σε μία περίοδο που είναι ίσως η πιο ταραχώδης στην ελληνική ιστορία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Ωστόσο, ο Τσίπρας απέτυχε και αναγκάστηκε να αποδεχθεί τους όρους που επέβαλαν οι πιστωτές. Στη συνέχεια, η δημοτικότητά του μειώθηκε γρήγορα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα, μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του, τίθεται θέμα διαδοχής στην ηγεσία της παράταξης. Όμως, όπως παρατηρεί το Spiegel, "δεν έχει προκύψει ακόμη κανένας πιθανός διάδοχος, καθώς, από το 2012, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον Τσίπρα […] Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν γνωστές και δημοφιλείς προσωπικότητες στις τάξεις της ηγεσίας, αλλά κανείς δεν έχει ακόμη πάρει θέση. Έτσι, ενδέχεται πολλά μέλη του κόμματος να απευθύνουν έκκληση στον Τσίπρα να συνεχίσει τελικά ως επικεφαλής".

Νέα αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία

Στο 6,4% διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον μήνα Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, παρουσιάζοντας έτσι μικρή αύξηση συγκριτικά με τον Μάιο, όταν ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 6,1% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2022. Όπως δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung, "οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται απότομα ιδιαιτέρως στα τρόφιμα, τα οποία έγιναν ακριβότερα κατά 13,7% τον περασμένο μήνα. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημάδι ότι ο πληθωρισμός έχει παγιωθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πασχίζει ακόμη να τον ελέγξει, παρ' όλο που έχει ήδη αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 4%."

Όμως, ούτε η ΕΚΤ έχει εύκολο έργο", σχολιάζει η SZ, "όπως φαίνεται και από τα στοιχεία των επιμέρους χωρών του ευρώ, όπου η εξέλιξη του πληθωρισμού παρουσιάζει πολλές διακυμάνσεις: κατά τον Μάιο, ο πληθωρισμός κυμάνθηκε από 1,6% στην Ισπανία έως 11,2% στην Εσθονία. Πώς μπορεί κανείς να καταλήξει έτσι στη σωστή νομισματική πολιτική; […] Ένα βασικό επιτόκιο της τάξης του 4% μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλό για μια χώρα, επειδή πνίγει την οικονομία, ενώ άλλες χώρες θα χρειάζονταν ακόμη υψηλότερα επιτόκια για να συγκρατήσουν την αύξηση των τιμών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει πως "αυτό που συνέβη στην Ισπανία μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε πιο ήπια μορφή και σε άλλες χώρες: όπου κατέστη δυνατό να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές, εν μέρει μέσω κυβερνητικών μέτρων, ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στο Βέλγιο απ' ό,τι στην Ισπανία: εκεί η ενέργεια είναι σήμερα 33% φθηνότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και ο πληθωρισμός τον Μάιο ήταν μόλις 2,7%. Στην Ελλάδα, η ενέργεια είναι κατά 21% φθηνότερη και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 4,1%".

"Παραποίηση στοιχείων από την Ελληνική Ακτοφυλακή;"

Νέες κατηγορίες προς την Ελληνική Ακτοφυλακή φαίνεται να επιρρίπτει η tagesschau, αναφορικά με τις ευθύνες που φέρει αυτή για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. "Η Ελληνική Ακτοφυλακή είχε τουλάχιστον 15 ώρες για να διασώσει τους ανθρώπους χωρίς να λάβει αποτελεσματικά μέτρα διάσωσης. Επιπλέον, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ακτοφυλακή μπορεί να ευθύνεται για την ανατροπή του πλοίου και ότι οι Έλληνες ερευνητές αποσιωπούν ή παραποιούν στοιχεία. [...] Για αυτόν τον λόγο, οι επιζώντες και οι εμπειρογνώμονες αιτούνται τη διεξαγωγή διεθνούς, ανεξάρτητης έρευνας.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη δυσπιστία προς τις ελληνικές αρχές: οι επιζώντες αναφέρουν ότι τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα και ότι δεν τα έχουν λάβει πίσω μέχρι σήμερα, παρά τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν. Επιπλέον, τα πρακτικά ανακρίσεων διαφόρων επιζώντων μεταφράστηκαν από διαφορετικούς ανθρώπους, ωστόσο φαίνεται πως περιέχουν χωρία με πανομοιότυπη διατύπωση που αθωώνουν την Ακτοφυλακή. Για παράδειγμα, όταν οι επιζώντες ρωτήθηκαν εάν θεωρούσαν ότι ο διάπλους ήταν επικίνδυνος, τρία απομαγνητοφωνημένα κείμενα λένε σχεδόν λέξη προς λέξη: "Ήμασταν πάρα πολλοί άνθρωποι για ένα τέτοιο σκάφος, το σκάφος ήταν παλιό, δεν υπήρχαν σωσίβια και η μηχανή σταματούσε συνεχώς. Γι' αυτό βυθίστηκε”. Επ' αυτών των κατηγοριών, το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει μονάχα ότι δεν μπορεί να απαντήσει λεπτομερώς σε ερωτήσεις λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη", καταλήγει η tagesschau.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...