Κόσμος

Ανώτεροι κινέζοι και αμερικανοί διπλωμάτες είχαν «ειλικρινείς» και «εποικοδομητικές» συνομιλίες στο Πεκίνο

Ανώτεροι κινέζοι και αμερικανοί διπλωμάτες είχαν «ειλικρινείς» και «εποικοδομητικές» συνομιλίες στο Πεκίνο για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, παρά τις διαφορές των δύο χωρών για πολλά και διάφορα ζητήματα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ανατολική Ασία Ντάνιελ Κρίτενμπρικ βρισκόταν στην κινεζική πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες συνοδευόμενος από τη Σάρα Μπέραν, σύμβουλο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις κινεζικές και τις ταϊβανέζικες υποθέσεις.

Οι δυο αμερικανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν χθες Δευτέρα με τον κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Μα Τζαοσού και συζήτησαν επίσης με τον Γιανγκ Τάο, διευθυντή του τμήματος που είναι αρμόδιο για τη βόρεια Αμερική και την Ωκεανία.

«Τα δύο μέρη είχαν ειλικρινή, εποικοδομητική και παραγωγική επικοινωνία για τη βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων και την προσήκουσα διαχείριση των διαφορών» των δύο πλευρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

«Η Κίνα εξέφρασε την επίσημη θέση της για την Ταϊβάν», ζήτημα που τροφοδοτεί τις εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, κατά το κείμενο, που διευκρινίζει πως «τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Λέει πως ελπίζει η «επανένωση» να γίνει με ειρηνικό τρόπο, χωρίς όμως να αποκλείει τη χρήση βίας.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον εκτείνονται επίσης σε πολλά άλλα ζητήματα, από την κυριαρχία στον τομέα της τεχνολογίας ως τη μεταχείριση της μειονότητας των μουσουλμάνων Ουιγούρων, το εμπόριο, ή τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι χθεσινές συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς και παραγωγικές» και εγγράφονται στο πλαίσιο των «συνεχών προσπαθειών να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας», ανέφερε δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Τα δυο μέρη αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, ζητήματα που αφορούν στο Στενό [της Ταϊβάν], τους διαύλους επικοινωνίας και άλλα θέματα», κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εξάλλου «κατέστησαν σαφές πως οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν σθεναρά και θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τις αξίες» τους.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφτηκαν δυο συμβάντα στα οποία ενεπλάκησαν πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας και των ΗΠΑ, το ένα πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, το άλλο στο στενό της Ταϊβάν.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε χθες Δευτέρα τις κινεζικούς ελιγμούς για να εμποδιστούν και να αναγκαστούν να απομακρυνθούν το αμερικανικό αεροσκάφος και το αμερικανικό πλοίο «επιθετικούς». Το Πεκίνο κατήγγειλε προκλήσεις από πλευράς της Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ