Ρωσία

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ χάκαραν χιλιάδες iPhone που ανήκαν σε Ρώσους και διπλωμάτες από άλλες χώρες

Η κύρια υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας κατηγόρησε μια αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών για χακάρισμα πολλών χιλιάδων iPhone, συμπεριλαμβανομένων συσκευών που ανήκουν σε Ρώσους υπηκόους και άλλων που συνδέονται με διπλωματικές αποστολές και πρεσβείες στη χώρα.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, γνωστής ως FSB, δεν ανέφερε λεπτομέρειες και δεν προσδιόριζε ποια υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ βρισκόταν πίσω από τις εικαζόμενες επιθέσεις.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι η Apple Inc., η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone, συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ιδιαίτερα την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθέσεις συνδέονταν με κάρτες SIM που ήταν εγγεγραμμένες σε διπλωμάτες που εδρεύουν στη Ρωσία για τις χώρες του ΝΑΤΟ, το Ισραήλ και την Κίνα.

Ένας εκπρόσωπος της Apple δεν σχολίασε εάν παραβιάστηκαν κάποια ρωσικά iPhone.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία δεν βοήθησε καμία κυβέρνηση να παραβιάσει τα iPhones, όπως πρότεινε η FSB, και «ποτέ δεν θα το κάνει».

Η Apple διέκοψε τις πωλήσεις προϊόντων στη Ρωσία μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, αλλά τα iPhone εξακολουθούν να είναι ευρέως διαθέσιμα μέσω προγραμμάτων παράλληλων εισαγωγών.

Ένας εκπρόσωπος της NSA αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι εκπρόσωποι της κινεζικής και της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky με έδρα τη Μόσχα ανακοίνωσε ότι iPhone που ανήκαν σε αρκετές δεκάδες υπαλλήλους της είχαν χακαριστεί, ενώ περιλάμβανε τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς φέρεται λειτουργούσε η επιχείρηση.

Η Kaspersky δεν προσδιόρισε ποιος πίστευε ότι ήταν πίσω από την επίθεση, την οποία περιέγραψε ως «εξαιρετικά περίπλοκη, επαγγελματικά στοχευμένη κυβερνοεπίθεση».

Σε ένα email, εκπρόσωπος της Kaspersky είπε ότι το χακάρισμα ανακαλύφθηκε στις αρχές του έτους.

Η Kaspersky ανακοίνωσε ότι το spyware λειτουργούσε σε μια παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple.

Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί, οι οποίοι διατυπώθηκαν σε μια περίοδο εξαιρετικά σκληρών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία υποστήριξη πληροφοριών και στρατιωτικό υλικό, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Επιπλέον, μόλις τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διέκοψε μια πολυετή εκστρατεία hacking που διεξήχθη από μια διαβόητη μονάδα της FSB που ονομάζεται «Turla».

Το κακόβουλο λογισμικό, που ονομάζεται «Snake», φέρεται να επηρέασε περισσότερες από 50 χώρες και χρησιμοποιήθηκε από Ρώσους χάκερ για περισσότερα από 20 χρόνια, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε τη χρήση λογισμικού της Kaspersky από ομοσπονδιακά συστήματα το 2017, επικαλούμενη φόβους κατασκοπείας και πέρυσι, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ τοποθέτησε τη ρωσική εταιρεία σε μια λίστα εταιρειών των οποίων ο εξοπλισμός και οι υπηρεσίες θεωρήθηκαν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, ο Rob Joyce, διευθυντής κυβερνοασφάλειας της NSA, δήλωσε στο Bloomberg News ότι «ανησυχεί πολύ» για τις αμερικανικές εταιρείες που χρησιμοποιούν προϊόντα προστασίας από ιούς Kaspersky, λέγοντας ότι «είναι κακομαθημένη με αυτήν την παγκόσμια κατάσταση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ