Κόσμος

Το "βρώμικο" μυστικό που ένα πρώην μέλος της Γαλλικής Αντίστασης κράτησε κρυμμένο για 80 χρόνια

Το μυστικό παρέμεινε κρυφό για σχεδόν 80 χρόνια. Σε κανένα ποτέ δεν είπε τίποτα. Αυτό που συνέβη ήταν ντροπή και ήταν καλύτερα να ξεχάσει ότι συνέβη ποτέ.

Όσοι συμμετείχαν ή ήταν παρόντες στην εκτέλεση 47 άοπλων Γερμανών στρατιωτών στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Massif Central στη νότια Γαλλία παρέμειναν σιωπηλοί για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Κάποιοι από αυτούς δεν το είπαν ούτε καν στις γυναίκες ή στα παιδιά τους, αναφέρει η El Pais . Μετάνιωσαν; «Λίγο, αλλά αυτή είναι η ζωή», είπε ο Edmond Réveil από το μικρό του σπίτι στο Meymac, ένα χωριό 2.500 κατοίκων σε αυτή την αγροτική ορεινή περιοχή της Γαλλίας. Στα 98, ο Réveil υποδέχεται τους επισκέπτες όρθιος, ανεβαίνει και κατεβαίνει τις σκάλες και έχει μια αξιοζήλευτη σωματική διάπλαση.

Επιπλέον, ο Γάλλος βετεράνος διατηρεί ανέπαφη τη μνήμη εκείνης της ημέρας: 12 Ιουνίου 1944. Εκείνη την ημερομηνία, η κομμουνιστική ομάδα αντίστασης στην οποία συμμετείχε ο Réveil εκτέλεσε πυροβολώντας 47 Γερμανούς στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτιστεί πέντε ημέρες νωρίτερα στη Tulle, την πρωτεύουσα του τμήματος Corrèze, μαζί με μια Γαλλίδα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί.

Ο Réveil ήταν 19 ετών και αξιωματικός-σύνδεσμος της Αντίστασης. Λέει ότι δεν συμμετείχε στις εκτελέσεις. Τώρα, αποφάσισε να μιλήσει για αυτό το γεγονός και έφερε στο φως μια πτυχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ισχύει σχεδόν σε όλους τους πολέμους:  ότι μερικές φορές ακόμη και ήρωες μπορούν να διαπράξουν φρικαλεότητες.

«Ήταν απαραίτητο να το γνωρίζουμε αυτό», είπε ο Ρεβέιλ στην El Pais, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του σε μια συνέντευξη που έδωσε στην τοπική εφημερίδα La Vie Corrézienne. «Ντρεπόμασταν. Ξέραμε ότι δεν έπρεπε να σκοτώνουμε αιχμαλώτους, παρόλο που δεν ανήκαμε στη Σύμβαση της Γενεύης επειδή οι Γερμανοί δεν μας θεωρούσαν στρατιώτες».

Φεύγοντας από το χωριό Meymac, ένας δρόμος που οδηγούσε μέσα στο δάσος και περνούσε κάτω από μια οδογέφυρα όπου, στις αρχές του 1944, τα αντάρτικα στρατεύματα εκτροχίασαν ένα τρένο που μετέφερε οπλισμό για τον γερμανικό στρατό. Γεγονότα και δράματα από την ιστορία κρύβονται γύρω από κάθε στροφή. Ένας άλλος δρόμος που διασχίζει ένα τοπίο καταπράσινων λόφων και αγροκτημάτων: κάπου κοντά στο χωριό Le Vert βρίσκονται τα λείψανα των εκτελεσμένων Γερμανών στρατιωτών.

 

Η ακριβής τοποθεσία του ομαδικού τάφου κρατείται μυστική
 

Πού είναι θαμμένοι; Μπορείτε να επισκεφτείτε το μέρος; «Λοιπόν, όχι», λέει ο δήμαρχος του Meymac, χαμογελώντας. «Γνωρίζουμε πού βρίσκονται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, αλλά δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα από αυτό λόγω των ταφικών ληστών που θα ήθελαν να τους βρουν. Οι άνθρωποι εντοπίστηκαν με ανιχνευτές μετάλλων…»

Ο Réveil μίλησε για πρώτη φορά για το περιστατικό το 2019 σε μια συνεδρίαση της Εθνικής Συνέλευσης των πρώην μαχητών. Λίγους μήνες αργότερα, ο δήμαρχος Philippe Brugère και μια ομάδα πολιτών κατέγραψαν τη μαρτυρία του, αλλά ο Réveil δεν έχει μιλήσει δημόσια για αυτά τα γεγονότα μέχρι τώρα.

«Κάποιοι το ήξεραν, αλλά ήταν σαν οικογενειακό μυστικό, που δεν συζητήθηκε», είπε η Brugère. Γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα; «Επειδή γέρασε, γιατί ξέρει ότι δεν είναι αθάνατος, και γιατί πριν φύγει, θέλει να απαλύνει τη συνείδησή του και, κυρίως, να φροντίσει να έχουν αυτοί οι στρατιώτες ένα μνημείο, για να ξέρουν οι οικογένειές τους ότι οι συγγενείς τους είναι θαμμένοι εδώ. », απάντησε η Brugère.

Η περίοδος που συνέβη το περιστατικό ήταν μεταξύ της απόβασης στη Νορμανδία και της απελευθέρωσης του Παρισιού - μια «πολύ ασταθής εποχή στη Γαλλία», όπως εξηγεί ο Robert Gildea, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια εκείνων των εβδομάδων, πολλές από τις αντιστασιακές ομάδες που είχαν καταφύγει στα δάση και τα βουνά της Γαλλίας βγήκαν από τα κρησφύγετα  τους για να επιτεθούν στους Γερμανούς κατακτητές. Η καταστολή που ακολούθησε ήταν βάναυση: για κάθε Γερμανό στρατιώτη που σκοτώθηκε, αν οι αρχές κατοχής δεν κατάφερναν να πιάσουν τους υπόπτους, έπαιρναν εκδίκηση από πολίτες.

 

Άμαχοι σφαγιάστηκαν από τους Ναζί μόλις δύο μέρες πριν από την εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων

 

Δύο ημέρες πριν από την εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες σφαγές που διαπράχθηκαν κατά αμάχων, κατά την οποία σκοτώθηκαν 642 άνθρωποι στο Orandour-sur-Glane, μόλις μια ώρα μακριά από το Meymac.

Επιπλέον, οι Ναζί κρέμασαν 99 άνδρες στους δρόμους της Tulle. Οι Γερμανοί στρατιώτες συνελήφθησαν μετά από επιδρομή σε σχολείο στην Tulle που είχε μετατραπεί σε στρατώνα από τη Βέρμαχτ. Οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο δάσος, αλλά οι αγωνιστές της Αντίστασης είχαν ένα πρόβλημα: τι να κάνουν με τους κρατούμενους;

«Κάθε φορά που πήγαιναν να αφοδεύσουν, έπρεπε να τους συνοδεύουμε», αφηγήθηκε ο Réveil. «Δεν θέλαμε να τους σκοτώσουμε, αλλά δεν μπορούσαμε να τους κρατήσουμε ούτε μαζί μας: έπρεπε να βρούμε μια λύση». Τους διέταξαν να τους σκοτώσουν. Ο αρχηγός της ομάδας, με το παρατσούκλι Hannibal, που καταγόταν από την επαρχία της Αλσατίας και μιλούσε γερμανικά, μίλησε στους κρατούμενους. «Έκλαψε σαν μωρό. Δεν είναι ωραίο να πρέπει να πυροβολείς κάποιον. Κανείς δεν ήθελε να σκοτώσει τη Γαλλίδα. Έβαλαν κλήρο». 

 

Χιλιάδες συνεργάτες σκοτώθηκαν στο τέλος του πολέμου. Οι γυναίκες ταπεινώθηκαν δημόσια

 

Στη Γαλλία χιλιάδες συνεργάτες σκοτώθηκαν στο τέλος του πολέμου και οι γυναίκες που ήταν ύποπτες για σχέσεις με τις δυνάμεις κατοχής υπέστησαν ταπεινωτικά αντίποινα, όπως περιστατικά ξυρίσματος του κεφαλιού τους δημόσια. Στα τέλη Ιουνίου, ο ομαδικός τάφος θα εντοπιστεί με τη χρήση συσκευών ραντάρ. Εάν βρεθούν, τα λείψανα μπορούν να ανακτηθούν και να αναγνωριστούν.

Εάν τα διεκδικήσουν οι οικογένειες των στρατιωτών, θα επαναπατριστούν στη Γερμανία για σωστή ταφή. Στο σπίτι του στο Meymac, ο Réveil αφηγείται ότι αφού ήταν μέρος της Αντίστασης, εντάχθηκε στην Πρώτη Στρατιά του στρατηγού De Lattre de Tassigny, που συμμετείχε στην απελευθέρωση της Γαλλίας και προχώρησε μέχρι τη Στουτγάρδη.

Ο Réveil εργάστηκε στους σιδηροδρόμους σε καιρό ειρήνης και τη δεκαετία του 1970 κατείχε τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του σταθμού Austerlitz στο Παρίσι. Αλλά ο Réveil έχει ακόμα μια ανάμνηση από τους συναδέλφους του με τους οποίους πολέμησε κατά των Γερμανών κατακτητών, δηλαδή των Ισπανών Ρεπουμπλικανών που το 1939 εξορίστηκαν στη Γαλλία. Αντάρτες έφεραν την εμπειρία τους από το πεδίο της μάχης και εντάχθηκαν στην Αντίσταση. «Απέναντι στους Γερμανούς ήταν τρομεροί», θυμάται ο Réveil.

 

 

 



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ