Κόσμος

Πειθαρχική δίωξη κατά του Τζόκοβιτς ζητά η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου (KOC) ζήτησε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Τένις (ITF) να λάβουν πειθαρχικά μέτρα κατά του Σέρβου τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς.

Τη Δευτέρα, ο Τζόκοβιτς άφησε ένα πολιτικό μήνυμα στο φακό μιας τηλεοπτικής κάμερας στο Ρολάν Γκαρός, ως απάντηση στις βίαιες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, γράφοντας: “Το Κοσσυφοπέδιο είναι το [σύμβολο της καρδιάς] της Σερβίας. Σταματήστε τη βία” στα σερβικά.

Σε επιστολή που συνέταξε ο πρόεδρος της KOC Ismet Krasniqi και απευθύνθηκε στη ΔΟΕ, η KOC ανέφερε ότι το μήνυμα του Τζόκοβιτς “παραβίασε τη θεμελιώδη αρχή του καταστατικού χάρτη της ΔΟΕ στο σημείο της πολιτικής ουδετερότητας και αφορούσε μια ακόμη πολιτική δήλωση στον αθλητισμό”.

Το CNN επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του Τζόκοβιτς για σχόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΚΟΚ υποστήριξε ότι ο Τζόκοβιτς “για άλλη μια φορά προώθησε την προπαγάνδα των Σέρβων εθνικιστών και χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του αθλητισμού για να το κάνει”, αυξάνοντας έτσι “το επίπεδο της έντασης και της βίας μεταξύ των δύο χωρών, του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας”.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Τη Δευτέρα σημειώθηκαν συγκρούσεις με διαδηλωτές μετά την ανάληψη καθηκόντων από εθνοτικά αλβανικής καταγωγής δημάρχους στο βόρειο Κόσοβο, μια περιοχή όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, μετά τις εκλογές του Απριλίου που οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου είχαν μποϊκοτάρει.

Ο Τζόκοβιτς ανέλυσε το μήνυμά του στα σερβικά σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα, λέγοντας: “Αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω. Αισθάνομαι την ευθύνη ως δημόσιο πρόσωπο -δεν έχει σημασία σε ποιον τομέα- να δώσω στήριξη.

“Ειδικά ως γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω την υποστήριξή μου στο λαό μας και σε ολόκληρη τη Σερβία. Δεν ξέρω, και νομίζω ότι πολλοί άλλοι δεν ξέρουν, τι φέρνει το μέλλον για το Κοσσυφοπέδιο και τον σερβικό λαό, αλλά είναι απαραίτητο να δείχνουμε υποστήριξη και να επιδεικνύουμε ενότητα σε τέτοιου είδους καταστάσεις”.

Η αναφορά του Τζόκοβιτς στο “σύνολο της Σερβίας” αντικατοπτρίζει την πολιτική της σερβικής κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της και δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο Krasniqi προειδοποίησε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα κατά του Τζόκοβιτς, “δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο ότι ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για πολιτικά μηνύματα”.

Και πρόσθεσε: “Με σεβασμό καλώ τη ΔΟΕ να αντιδράσει εντός του πλαισίου της και να ζητήσει από την ITF να ακολουθήσει τις αρχές που ρυθμίζονται από τον Ολυμπιακό Χάρτη και να διερευνήσει το θέμα, ανοίγοντας πειθαρχική διαδικασία κατά του αθλητή”.

Σε δήλωση που εστάλη στο CNN, εκπρόσωπος της ITF δήλωσε: “Η ITF δεν έχει καμία σχέση με την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ομοσπονδία: “Λάβαμε και αναγνωρίσαμε την επιστολή της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης του Κοσσυφοπεδίου και την προωθήσαμε στην αρμόδια αρχή του Grand Slam.

“Οι κανόνες για τη συμπεριφορά των παικτών σε μια διοργάνωση Grand Slam διέπονται από το εγχειρίδιο κανόνων του Grand Slam, το οποίο διαχειρίζεται ο αρμόδιος διοργανωτής και ρυθμιστής. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία διάταξη που να απαγορεύει τις πολιτικές δηλώσεις”.

Η ΔΟΕ δήλωσε στο CNN ότι το Γαλλικό Όπεν διοργανώνεται από την αρμόδια αρχή του Grand Slam και διέπεται από τους κανόνες της.

“Μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι παίκτες βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΔΟΕ”, ανέφερε.

Ο Τζόκοβιτς παίζει στον δεύτερο γύρο του Γαλλικού Όπεν εναντίον του Ούγγρου Márton Fucsovics την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ