Κόσμος

Η υπουργός των σπορ της Γαλλίας έβαλε «χέρι» στον Τζόκοβιτς για το Κόσοβο - «Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί πολιτικό μήνυμα»

Μετά από τη νίκη του επί του Αλεξάντερ Κοβάτσεβιτς στον 1ο γύρο του Roland Garros ο Νόβακ Τζόκοβιτς πλησίασε την κάμερα και έγραψε: «Το Κόσσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας, σταματήστε τη βία!». 

Ο Νόλε πήρε θέση για τις συγκρούσεις στο Κόσοβο και στη συνέντευξη Τύπου δηλώνοντας: «Δεν ξέρω τι θα γίνει, αν θα τιμωρηθώ ή όχι, όμως δεν θα σωπάσω. Η στάση μου είναι ξεκάθαρη: είμαι ενάντια στη βία, στους πολέμους και σε κάθε σύγκρουση. Ο πατέρας μου έχει γεννηθεί στο Κόσοβο και νιώθω την ανάγκη να στηρίξω εκείνους και τη Σερβία». 

Το Roland Garros έβγαλε μια χλιαρή ανακοίνωση για το θέμα Νόλε αλλά η υπουργός των σπορ της Γαλλίας και παλιά τενίστρια του έτριξε τα δόντια. 

Η Αμελί Ουντεά Καστερά είπε για τον Τζόκοβιτς: «Όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε είναι ελεύθερος ένας αθλητής να δώσει πολιτικό μήνυμα. Το μήνυμα του όμως, ήταν στρατευμένο, πολύ πολιτικό και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η υπουργός των σπορ της Γαλλίας μίλησε με την διευθύντρια του τουρνουά Αμελί Μορεσμό και της μετέφερε την πρόθεση της ενώ προειδοποίησε και δημόσια τον Νόλε να μην ασχοληθεί ξανά με το θέμα. 

Επιπλέον υπήρξε ανακοίνωση και από την ομοσπονδία τένις του Κοσσόβου: 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό. Επαναλαμβανόμενα προβοκάρει το Κόσοβο. Έχει ζήσει στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τώρα πιθανότατα να έχει ακούσει ότι σ' αυτό το μέρος είχαμε τραυματίες στις ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις, επειδή οι Σέρβοι τους επιτίθενται. Είναι κατανοητό να νιώθει μια σύνδεση με αυτό το μέρος, όμως το Κόσοβο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από την ITF και τη διεθνή κοινότητα. Πριν ένα μήνα ήταν σε έναν αγώνα μπάσκετ στο Βελιγράδι και όταν στο κοινό φώναζαν 'το Κόσοβο είναι Σερβία', εκείνος έκανε χειρονομίες που έδειχναν τη στήριξή του.

Σύμφωνα με το καταστατικό των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι θεμελιώδης αρχή πως οι αθλητικές διοργανώσεις εντός του Ολυμπιακού κινήματος πρέπει να εφαρμόζουν πολιτική ουδετερότητα. Η ITF αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρέπει να αντιδράσουμε. Αύριο θα στείλουμε επίσημο αίτημα για την επιβολή προστίμου στον Djokovic, στην ITF, την ATP και τη Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ