Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αχάριστοι και Προκλητικοί: Μας εκβιάζουν οι Ουκρανοί κατηγορώντας ελληνικές εταιρείες ότι συνεργάζονται με την Ρωσία!

Όπως όλα δείχνουν η Ευρώπη δεν μπορεί να συμφωνήσει στο εντέκατο «απανωτό» πακέτο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους επισήμους, οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν χώρες και εταιρείες που παρακάμπτουν τις προηγούμενες κυρώσεις που ψήφισε η Ευρώπη.

Η ηγεσία της Ουγγαρίας αρνείται πεισματικά να υπογράψει το έγγραφο. Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα Politico, στο διάβημα της Βουδαπέστης έχει προσχωρήσει και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα.

«Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Χορηγοί Διεθνούς Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας»

Αν λοιπόν δεν βγουν από τη "λίστα" οι ελληνικές εταιρίες, η Ελλάδα δεν θα συναινέσει επουδενί στο 11ο "πακέτο κυρώσεων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και το θέμα δεν είναι καθόλου ότι οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών έχουν ιδιαίτερη στάση απέναντι στη Ρωσία.

Νωρίτερα, το Κίεβο, το οποίο γενικά απαιτεί από την ΕΕ πλήρη οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό της Ρωσίας, συνέταξε και έστειλε στις Βρυξέλλες κατάλογο εταιρειών που θεωρεί ότι είναι «χορηγοί του πολέμου» για τη συνέχιση της εργασίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Περιλάμβανε επίσης αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών και ουγγρικών. Ειδικότερα, ο μεγάλος ουγγρικός τραπεζικός όμιλος OTR Group. Η οποία, σύμφωνα με την ουκρανική ηγεσία, μέσω υποκαταστημάτων στη Ρωσία που λειτουργούν με το σήμα OTP Bank, χορηγεί προνομιακά δάνεια σε συμμετέχοντες στο SVO.

Αντίστοιχα, εάν η ΕΕ υιοθετήσει το ενδέκατο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων, ορισμένες εταιρείες από τη «μαύρη λίστα της Ουκρανίας» ενδέχεται να τεθούν υπό μεγάλης κλίμακας περιορισμούς στις δραστηριότητές τους.

Έτσι, Ουγγαρία και Ελλάδα πιέζουν να αφαιρεθούν ορισμένες από τις εταιρείες τους από τη λίστα πριν συμφωνήσουν στο πακέτο κυρώσεων.

Ο Ρωσικός Στρατός Απέκρουσε Πυραυλικές Επιθέσεις

Επιστρέφοντας στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ρώσοι δέχονται ισχυρά χτυπήματα από ουκρανικούς πυραύλους και πυρομαχικά που παρείχε η Δύση στο Κίεβο.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24 ώρες ο ρωσικός στρατός λέγεται από κρατικά μέσα της Μόσχας πως κατάφερε να αποκρούσει μαζικές πυραυλικές επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι επιθέσεις του ουκρανικού στρατού πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας διάφορα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων των συστημάτων HIMARS, όπως και πυραύλους HARM, πυραύλους κρουζ Storm Shadow κλπ.

«Συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 12 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και αναχαίτισαν 2 πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow, 10 ρουκέτες των HIMARS και 2 πυραύλους κατά ραντάρ τύπου HARM» φαίνεται να δήλωσε το μήνυμα του ρωσικού υπουργείου άμυνας κατά την διάρκεια μίας σύντομης ανακοίνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν πολύ συχνά τους τακτικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow των Βρετανών σε μία προσπάθειά τους να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους πίσω από το μέτωπο, ίσως για να προετοιμαστούν για την αναμενόμενη αντεπίθεσή τους. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός φαίνεται να αποδεικνύει στον κόσμο την ετοιμότητα της αεράμυνάς του, αφού ο αριθμός των ουκρανικών πυραύλων που αναχαιτίζονται καθημερινά αυξάνεται.

Όπως και να έχει όμως, η εντατικοποίηση των ουκρανικών πυραυλικών επιθέσεων ίσως αναγκάσει την Ρωσία να παρατάξει περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην ζώνη του πολέμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ