Ερντογάν
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν μόλις βγει θα επιχειρήσει να εκδιώξει PKK και Αμερικανούς στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ -Σχέδιο εθνικός όρκος

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι λήφθηκε απόφαση οι συζητήσεις Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας και Συρίας για το μέλλον της τελευταίας να έχουν ως θεμέλιο λίθο την παρεμπόδιση δημιουργίας Κουρδικού ημιανεξάρτητου μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού αυτό θα αποτελούσε Αμερικανική και Ισραηλινή "σφήνα" στην περιοχή.

Η μη δημιουργία Κουρδικού μορφώματος συμφέρει τις τέσσερις χώρες αλλά και την Κίνα για τους εξής λόγους:
 

Το Ιράν όπως και η Τουρκία έχουν κουρδικές μειονότητες, οπότε έχουν  κάθε όφελος από την μη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανάλογες προσδοκίες στη μειονότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Προσδοκούν ακόμη σε οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής, τα οποία τώρα κατέχουν οι Κούρδοι.

Επίσης το Ιράν τα έχει βρεί σε μεγάλο βαθμό με τον Άσαντ, τον οποίο συνέδραμε στρατιωτικά με τους IRGC (φρουρούς επανάστασης) και με την Χεζμπλάχ του Λιβάνου και προσδοκεί σε περαιτέρω αποκόμιση οφελών από την μεταπολεμική Συρία, ερχόμενο σε "επαφή", με τον εχθρό του Ισραήλ.

Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί κατόπιν Ρωσικής προτροπής να τα βρεί με τον Άσαντ, προσδοκώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με αυτό καθώς και στην συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας.

Η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως τον γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί σε συνεργασία με τη Συρία, να διεισδύσει ενεργειακά στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργώντας προβλήματα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Κύπρο-Ελλάδα οι οποίες επιχειρούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου από τη Ρωσία.

Παράλληλα η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας με την ρωσική παρουσία στη Συρία αλλά και το Ιράν, δημιουργούν έναν αντιδυτικό συνασπισμό κρατών στην περιοχή, ενάντια στο υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής από τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Αραβικές χώρες.
 

Τέλος η Κίνα έχει όφελος από την μη δημιουργία κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού στο "δρόμο του μεταξιού" δεν θα εύρισκε μπροστά της, ένα φιλοδυτικό κρατίδιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...