Κόσμος

Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ για την Ουκρανία μπορεί να επηρεαστούν από τον μετεκλογικό άξονα της Τουρκίας και την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο

Στον ανταγωνισμό της Μεγάλης Δύναμης, όλα συνδέονται: Οι αβέβαιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία μπορεί να επηρεαστούν από τον μετεκλογικό άξονα της Τουρκίας και την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, όπως αναφέρει το zerohedge.com.

Η Δυτική Ασία είναι μια περιοχή που αυτή τη στιγμή βιώνει μεγάλη γεωπολιτική δραστηριότητα. Οι πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες, με πρωτοβουλία της Ρωσίας και την επίβλεψη της Κίνας, εξασφάλισαν μια μακροχρόνια άπιαστη προσέγγιση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο έγινε δεκτή με μεγάλη φανφάρα. Η διπλωματική αναταραχή σηματοδοτεί μια μετατόπιση από τις αυτοκρατορικές τακτικές «Διαίρει και βασίλευε» που έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες για τη δημιουργία εθνικών, φυλετικών και θρησκευτικών ρωγμών σε όλη αυτή τη στρατηγική περιοχή.

Ο πόλεμος αντιπροσώπων στη Συρία, υποστηριζόμενος από την Αυτοκρατορία και τις τρομοκρατικές της ομάδες – συμπεριλαμβανομένης της κατοχής περιοχών πλούσιων σε πόρους και της μαζικής κλοπής συριακού πετρελαίου – συνεχίζει να μαίνεται παρά το γεγονός ότι η Δαμασκός έχει κερδίσει το πάνω χέρι. Αυτό το πλεονέκτημα, που αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια από ένα μπαράζ δυτικών οικονομικών κυρώσεων, αυξάνεται τώρα εκθετικά: το συριακό κράτος ενισχύθηκε περαιτέρω από την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι που δεσμεύτηκε να επεκτείνει τους διμερείς δεσμούς για την παραμονή της επιστροφής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.

«Ο Άσαντ πρέπει να φύγει» αλλά τελικά, δεν έφυγε. Παρά τις αυτοκρατορικές απειλές, τα αραβικά κράτη που είχαν προσπαθήσει να απομονώσουν τον Σύρο πρόεδρο επέστρεψαν για να τον επαινέσουν ξανά, με επικεφαλής τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Η Συρία συζητείται εκτενώς σε ενημερωμένους κύκλους στη Μόσχα. Υπάρχει ένα είδος συναίνεσης ότι η Ρωσία, τώρα συγκεντρωμένη στον πόλεμο πληρεξουσίων «όλα ή τίποτα» εναντίον του ΝΑΤΟ, δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει μια συριακή ειρηνευτική λύση, αλλά αυτό δεν αποκλείει τους Σαουδάραβες, τους Ιρανούς και τους Τούρκους να οδηγήσουν τους Ρώσους σε οδηγούμενη συμφωνία.

Αν δεν υπήρχε η επιθετική συμπεριφορά των νεοσυντηρητών στη ζώνη της Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη πολυεδαφική ειρήνη, συμπεριλαμβανομένων των πάντων, από την κυριαρχία της Συρίας, έως μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, τη σταθερότητα στον Καύκασο και σε ένα βαθμό σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία είναι απίθανο να υλοποιηθεί, και αντίθετα, η κατάσταση στη Δυτική Ασία είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Βόρειος Ατλαντικός έχει ήδη στρέψει το ενδιαφέρον του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

 

Μια αδύνατη «ειρήνη»

 


Η Δύση φαίνεται να στερείται αποφασιστικού ηγέτη. Η κατάσταση έχει μετατραπεί σε σημείο όπου η πολυδιαφημισμένη «ουκρανική αντεπίθεση» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το προοίμιο μιας ταπείνωσης του ΝΑΤΟ που θα κάνει το Αφγανιστάν να μοιάζει με τη Disneyland στο Hindu Kush.

Αναμφισβήτητα μπορεί να υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ Ρωσίας-ΝΑΤΟ τώρα και Τουρκίας-Ρωσίας πριν από τον Μάρτιο του 2020: και οι δύο πλευρές στοιχηματίζουν σε κάποια κρίσιμη στρατιωτική πρόοδο στο πεδίο της μάχης πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ είναι απελπισμένες γι' αυτό. Ακόμη και ο «Μάντης» του 20ου αιώνα, ο Χένρι Κίσινγκερ, λέει τώρα ότι με την εμπλοκή της Κίνας, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του 2023.

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, η Μόσχα δεν φαίνεται να βιάζεται. Η βασική στρατιωτική στρατηγική της, όπως φαίνεται στο Μπαχμούτ είναι ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί με έναν συνδυασμό της τεχνικής του σαλιγκαριού και της μηχανής κοπής κιμά. Ο απώτερος στόχος της Ρωσίας είναι να αποστρατικοποιηθεί το ΝΑΤΟ στο σύνολό του και όχι μόνο η Ουκρανία, και μέχρι στιγμής, φαίνεται να λειτουργεί άψογα.

Η Ρωσία βρίσκεται προσδοκά ότι μια μέρα η Δύση θα συνειδητοποιήσει ότι είναι ώρα να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Τώρα ας υποθέσουμε, με κάποια θεϊκή παρέμβαση, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινούσαν σε λίγους μήνες, με τη συμμετοχή της Κίνας. Η Μόσχα – και το Πεκίνο – ξέρουν και οι δύο ότι απλά δεν μπορούν να εμπιστευτούν τίποτα που λέει ή υπογράφει ο Μπάιντεν.

Επιπλέον τακτική νίκη των ΗΠΑ είναι ίδια πολύ καιρό: Επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία , την δαιμονοποίησε και την έκανε να αποκοπεί από την Ευρώπη.

Υποθέτοντας ότι υπάρχει μια ειρήνη υπό διαπραγμάτευση, θα μοιάζει αναμφισβήτητα με ένα Syria 2.0, με ένα τεράστιο ισοδύναμο «Idlib» ακριβώς στην πόρτα της Ρωσίας, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο για τη Μόσχα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά, με βάση τη φάρσα του Μινσκ που παραδέχτηκε ακόμη και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ότι αυτό θα είναι το Μινσκ στα στεροειδή: το καθεστώς του Κιέβου, ή μάλλον το καθεστώς μετά τον Ζελένσκι θα συνεχίσει να οπλίζεται μέχρι θανάτου με ολοκαίνουργια τεχνάσματα του ΝΑΤΟ.

Αλλά τότε η άλλη επιλογή – όπου δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση – είναι εξίσου δυσοίωνη

Η πραγματική συμφωνία που πρέπει να διαπραγματευτεί είναι ότι δεν είναι «πιόνι στο παιχνίδι τους» η Ουκρανία: είναι το αδιαίρετο της ασφάλειας. Ακριβώς αυτό που η Μόσχα προσπαθούσε λογικά να πείσει την Ουάσιγκτον μέσω αυτών των επιστολών που εστάλησαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Στην πράξη, αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η Μόσχα είναι realpolitik: Χτυπά το ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης μέχρι να αποδυναμωθεί αρκετά ώστε να αποδεχθεί μια Στρατηγική Στρατιωτική Επιχείρηση (SMO). Το SMO θα περιλαμβάνει αναγκαστικά μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, μια ουδέτερη Ουκρανία και κανένα πυρηνικό όπλο στην Πολωνία, τη Βαλτική ή τη Φινλανδία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι μια φθίνουσα υπερδύναμη και «ικανή για μη συμφωνία», είναι αβέβαιο εάν κάτι από αυτά θα ισχύει, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την εμμονή του Μπάιντεν με την άπειρη επέκταση του ΝΑΤΟ. 

Αυτό το μείγμα πυρακτώσεως γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο με την εισαγωγή του τουρκικού φορέα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρήσει την εξουσία στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, η Άγκυρα δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ούτε θα παραβιάσει τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία απαγορεύει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα. 

Κίνδυνοι από τη γεωπολιτική αλλαγή της Άγκυρας


Ο επικεφαλής σύμβουλος ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έχει επισημάνει εύστοχα ότι δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μάλλον, είναι ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης με την Ουκρανία να λειτουργεί ως πληρεξούσιος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συλλογική Δύση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό μια εκστρατεία κατά του Τούρκου Προέδρου... «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», η οποία χρηματοδοτείται αφειδώς για να προωθήσει έναν παράξενα ταιριαστό συνασπισμό στην προεδρική έδρα. Σε περίπτωση που κερδίσει η τουρκική αντιπολίτευση θα ξεκινήσει η πληρωμή της στις ΗΠΑ έτσι οι κυρώσεις και οι παραβιάσεις του Μοντρέ μπορεί να είναι ξανά στο προσκήνιο.

Ωστόσο όμως η Ουάσιγκτον μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια έκπληξη. Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί λίγο πολύ η ισορροπημένη στάση της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, ενώ ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ακόμη και αν ο Ερντογάν εκδιωχθεί, θα υπάρχουν όρια στην στροφή της Τουρκίας προς τα δυτικά.

Ο Ερντογάν, επωφελούμενος από τον κρατικό μηχανισμό και το απέραντο δίκτυο πατρωνίας του, δεν περιορίζεται για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Μόνο τότε θα μπορούσε να στραφεί από το να αντισταθμίζει τα στοιχήματά του συνεχώς προς να κάνει μια κίνηση για να γίνει πραγματικός παίκτης στην ευρασιατική ολοκλήρωση.

Η Άγκυρα υπό τον Ερντογάν ως έχει, δεν είναι φιλορωσική, ουσιαστικά, προσπαθεί να επωφεληθεί και από τις δύο πλευρές. Οι Τούρκοι πουλάνε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στο Κίεβο, έχουν κλείσει στρατιωτικές συμφωνίες και ταυτόχρονα, υπό τον μανδύα των «Τουρκικών Κρατών», επενδύουν σε αποσχιστικές τάσεις στην Κριμαία και στη Χερσώνα.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν χρειάζεται πολύ ρωσική στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία. Δεν υπάρχουν αυταπάτες στη Μόσχα για τον «Σουλτάνο» ή για το πού οδηγεί την Τουρκία. Εάν η γεωπολιτική στροφή της Άγκυρας είναι εχθρική, είναι οι Τούρκοι που θα καταλήξουν να χάσουν τις πρώτες θέσεις στο ευρασιατικό τρένο υψηλής ταχύτητας – από το BRICS+ στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και όλα τα ενδιάμεσα διαστήματα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...
Παγκοσμιοποίηση 0

Μετά τις συγκρούσεις με μετανάστες σε Ιταλία και Σουηδία ήρθε η σειρά της Βρετανίας-Απώθησαν ολόκληρη αστυνομική δύναμη (Βίντεο)

Για να κατανοήσουμε δε το δογματικό/ιδεολογικό υπόβαθρο του εξισλαμισμού μέσω της μετανάστευσης, ολόκληρα Τμήματα του...