Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μαύρη Θάλασσα: Ξανάρχισαν οι επιθεωρήσεις των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία

Ξανάρχισαν οι επιθεωρήσεις των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία έπειτα από παύση τους που απειλούσε να κλείσει τον διάδρομο μεταφοράς σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό μετέδωσε σήμερα (18.04.2023) το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, τον οποίο επικαλείται το RIA, επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή στην αποτυχία της Ουκρανίας να τηρήσει τις συμφωνημένες διαδικασίες, αλλά σημείωσε ότι το ζήτημα λύθηκε. Ο Πιότρ Ιλίσιοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για τις διεθνείς οργανώσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο RIA ότι η διέλευση πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία εξαρτάται τόσο από τον καιρό, όσο και από το πόσο πιστά τηρούν τις διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κίεβο ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα (17.04.2023), ότι η πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα διατρέχει κίνδυνο διακοπής αφού η Ρωσία απέκλεισε τις επιθεωρήσεις πλοίων που συμμετέχουν στα τουρκικά ύδατα.

Η Ρωσία αθετεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στις χώρες του κόσμου που εξαρτώνται από τα σιτηρά που δεν μπόρεσαν να εξαχθούν τις τελευταίες μέρες από την Ουκρανία, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία.

Ακόμη παραμένει ασαφές αν η συμφωνία για τα σιτηρά, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο, θα ανανεωθεί, καθώς η Ρωσία διαμαρτύρεται ότι δεν τηρείται άλλη συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στην διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ