Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Έχει και παράπονο ο Ζελένσκι για τη στρατιωτική βοήθεια- Η Ουκρανία απογοητευμένη με «ελαττωματικό» σύστημα αεράμυνας από έθνος του ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παραλαβή ενός μη λειτουργικού συστήματος αεράμυνας από μια ευρωπαϊκή χώρα. 

Ο Ουκρανός ηγέτης αποκάλυψε ότι το σύστημα αεράμυνας δυσλειτουργούσε επανειλημμένα και «έπρεπε να αλλάζει ξανά και ξανά». Ωστόσο, απέφυγε να αποκαλύψει το όνομα της ευρωπαϊκής χώρας που παρείχε το σύστημα. 

Επιπλέον, ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι το Κίεβο δεν έχει ακόμη μπορέσει να αναπτύξει τα αμερικανικά Patriots. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η Ουκρανία θα λάβει σύντομα τα συστήματα αεράμυνας Patriot. 

Από τον Ιανουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στην αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος Patriot. Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δεσμευτεί να παρέχουν στην Ουκρανία συστήματα Patriot.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία απαιτεί τουλάχιστον 20 συστοιχίες Patriot για να αμυνθεί από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από τη Ρωσία. 

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επανέλαβε επίσης τη μακροχρόνια έκκλησή του για σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τέτοια προηγμένα αεροσκάφη για στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Παρά την απόφαση της Πολωνίας και της Σλοβακίας να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, οι δυτικές χώρες διστάζουν να προσφέρουν σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη δυτικής κατασκευής λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο Ουκρανός ηγέτης άφησε να εννοηθεί ότι η πρόσφατη δήλωση του Πούτιν για τη μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, πιο κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ, ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την επίσκεψη του Σι, η οποία δεν είχε ευνοϊκά αποτελέσματα. 

Ο Ζελένσκι ανέφερε την απόφαση της Βρετανίας να παράσχει περισσότερα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία ως λόγο για αυτή την κίνηση. Δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά τις πρόσφατες προκλητικές του ενέργειες.

Η Αιματηρή Μάχη για το Μπαχμούτ

Η ανατολική πόλη Μπαχμούτ ήταν ο τόπος μιας εκτεταμένης και παρατεταμένης μάχης μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων τους τελευταίους επτά μήνες.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν τη στρατηγική αξία της υπεράσπισης της πόλης και τον υψηλό αριθμό απωλειών που υπέστη η Ουκρανία, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι οποιαδήποτε απώλεια στον πόλεμο θα παρείχε στη Ρωσία την ευκαιρία να κερδίσει το πάνω χέρι.

Τόνισε ότι εάν η Ρωσία βγει νικητής στο Μπαχμούτ, ο Πούτιν πιθανότατα θα επιχειρούσε να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο προπαγάνδας για να δείξει την ανωτερότητά του στη διεθνή κοινότητα.

Ο Oleksandr Syrsky, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, είχε επίσης δηλώσει προηγουμένως ότι σκόπευε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα ήταν «εξαντλημένα» κοντά στο Μπαχμούτ. 

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι εάν ο Πούτιν αισθανθεί οποιαδήποτε αδυναμία ή ευπάθεια στην Ουκρανία, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση και να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση. 

Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι η πίεση να ενδώσει στις απαιτήσεις του Πούτιν θα προέλθει από τη διεθνή κοινότητα και από την ίδια την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση και ο αντίκτυπός της στην ουκρανική κοινωνία θα την οδηγούσαν τελικά σε κόπωση και επιθυμία για συμβιβασμό με τη Ρωσία. 

Δήλωσε ότι το κοινό θα μπορούσε να τον πιέσει να επιδιώξει μια διευθέτηση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι κάνει παραχωρήσεις που η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει. Ο Ζελένσκι επισκέφτηκε πρόσφατα στρατεύματα που πολεμούν στην πόλη Μπαχμούτ που η περιοχή έχει πληγεί σοβαρά για να τονώσει το ηθικό τους. 

Εν τω μεταξύ, στις 29 Μαρτίου, ο ηγέτης της ρωσικής ομάδας Wagner αναγνώρισε ότι η μισθοφορική του δύναμη είχε υποστεί σοβαρές απώλειες κατά τη διάρκεια των έντονων μαχών για την ανατολική πόλη Μπαχμούτ.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν,ο επικεφαλής της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Wagner, είπε ότι η συνεχιζόμενη μάχη για το Μπαχμούτ όχι μόνο έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στον ουκρανικό στρατό αλλά έχει επίσης «ζημιώσει πολύ» τη μισθοφορική του δύναμη. 

Επιπλέον, πρότεινε ότι εάν η ομάδα Βάγκνερ κέρδιζε τη μάχη στο Μπαχμούτ, θα σηματοδοτούσε μια σημαντική καμπή όχι μόνο στον πόλεμο αλλά και στη σύγχρονη ιστορία. 

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, οι δυνάμεις τους συμμετέχουν σε μάχες δρόμο προς δρόμο μέσα στο Μπαχμούτ και εξακολουθούν να καταλαμβάνουν έδαφος, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να περικυκλώσουν την πόλη και να αναγκάσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να αποσυρθούν, όπως ήλπιζαν να κάνουν πολλά πριν από εβδομάδες.  

Ωστόσο, στις 29 Μαρτίου, οι βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Ουκρανοί απώθησαν επιτυχώς τους Ρώσους από μια από τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού της πόλης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ