Ο Δείκτης Δημοκρατίας του Economist αξιολογεί κάθε χρόνο τις χώρες ως προς την κατάσταση του συστήματος διακυβέρνησής τους. Στην τελευταία δημοσιευμένη έκδοση, που αντιστοιχεί στο έτος 2022, μόνο 24 χώρες στον κόσμο έχουν αξιολογηθεί ως "πλήρεις δημοκρατίες", που αντιπροσωπεύουν το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι σκανδιναβικές χώρες, αρκετά κράτη της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, ο Μαυρίκιος, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα και Χιλή.
Με συνολική μέση βαθμολογία 5,29 στα 10, σχεδόν ίδια με την προηγούμενη χρονιά (5,28), ο δείκτης δείχνει μια παγκόσμια στασιμότητα που δεν περίμεναν οι ειδικοί, καθώς είχε προβλεφθεί ότι μετά την πανδημία περισσότερα έθνη θα έβρισκαν δημοκρατική σταθερότητα. Υπολογίζεται ότι το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει υπό αυταρχική διακυβέρνηση (59 από τις 167 χώρες και εδάφη που αναλύθηκαν).
Η Ρωσία κατέγραψε τη μεγαλύτερη δημοκρατική πτώση από όλες τις χώρες του κόσμου, πέφτοντας 22 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη στην 146η θέση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τρεις χώρες με τη χειρότερη βαθμολογία είναι το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ και η Βόρεια Κορέα. Στο άλλο άκρο, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία και η Ισλανδία κατατάσσονται ως οι πιο δημοκρατικές χώρες στον κόσμο.
