Κόσμος

Λουκασένκο για δυτικές κυρώσεις: «Δεν είναι κατάρα αλλά ευλογία»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, επισκεπτόμενος τη Ζιμπάμπουε για πρώτη φορά, ειρωνεύτηκε σήμερα τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης που έχουν επιβληθεί στις δύο χώρες, λέγοντας ότι αυτές είναι στην πραγματικότητα μια «ευλογία» που ενίσχυσε το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Λουκασένκο είναι στόχος, όπως και ο ομόλογός του από τη Ζιμπάμπουε Έμερσον Μανανγκάγκουα, αμερικανικών κυρώσεων. Ορισμένα από τα κυβερνητικά στελέχη του και μέλη της οικογένειάς τους υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις.

«Οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και της Ζιμπάμπουε δεν είναι απλώς κατάρα, αλλά και ευλογία, γιατί χωρίς αυτές η Ζιμπάμπουε μπορεί να συνέχιζε να επιδιώκει να κάνει εμπόριο με τη Δύση ξεπουλώντας τους φυσικούς της πόρους», είπε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Λόγω των κυρώσεων, η Ζιμπάμπουε συναλλάσσεται με τη Λευκορωσία και είμαστε χαρούμενοι για αυτό», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να παράσχει στη νοτιοαφρικανική χώρα «ό,τι χρειάζεται».

Η Λευκορωσία έχει παραδώσει εκατοντάδες τρακτέρ στη Ζιμπάμπουε τα τελευταία χρόνια (αξίας 61 εκατομμυρίων ευρώ) ως μέρος ενός προγράμματος εκμηχάνισης του αγροτικού της τομέα.

Ο Λουκασένκο είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην εξουσία για σχεδόν 30 χρόνια, κατέστειλε βάναυσα τις διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του το 2020, που έγιναν μετά από καταγγελίες για νοθεία.

Ο Μανανγκάγκουα ανήλθε στην εξουσία το 2017, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον προκάτοχό του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρόεδρο από το 1987. Κατηγορούμενος για διαφθορά, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστολή των πολιτικών του αντιπάλων, είναι υποψήφιος για επανεκλογή φέτος.

Το κόμμα του, Zanu-PF, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 43 χρόνια και «θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε», είπε ο Μανανγκάγκουα σήμερα.

Το 2021, το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), μια κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων, αποκάλυψε δεσμούς μεταξύ της οικογένειας Λουκασένκο και ενός έργου εξόρυξης χρυσού στη Ζιμπάμπουε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ