Κόσμος

Απάντηση Φινλανδίας σε Ερντογάν για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ χωριστά από τη Σουηδία

Η Φινλανδία εξακολουθεί να ελπίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της, Πέκα Χααβίστο, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το ενδεχόμενο η Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως μόνο στη Φινλανδία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

« Η μεγάλη μας επιθυμία ήταν και εξακολουθεί να είναι να ενωθούμε μαζί με τη Σουηδία » , δήλωσε ο Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου, διαβεβαιώνοντας ότι η θέση της Φινλανδίας παραμένει « αμετάβλητη » .

Την Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι της Σουηδίας. 

« Αν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα σχετικά με τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα συγκλονιστεί όταν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία », είπε ο Ερντογάν.

Αυτές οι δηλώσεις " δείχνουν ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά της Τουρκίας να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία ένταξης του ΝΑΤΟ εάν χρειαστεί " σχετικά με την υποψηφιότητα της Φινλανδίας, τόνισε ο υπουργός Χααβίστο.

Εξήγησε ότι είχε επαφές με τους Σουηδούς και Τούρκους ομολόγους του, στις οποίες εξέφρασε « τη θέση ότι οι προσχωρήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας πρέπει να επικυρωθούν από κοινού ». 

Η Τουρκία μπλόκαρε την Τρίτη την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναβάλλοντας επ' αόριστον μια τριμερή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου και είχε σκοπό να άρει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, σημειώνει η Agerpres.

Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει πριν από μια μέρα ότι η Σουηδία, που ήδη κατηγορείται από την Τουρκία ότι φιλοξενεί Τούρκους « τρομοκράτες » , δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζει στην « υποστήριξη » της Άγκυρας αφού ο δεξιός εξτρεμιστής Rasmus Paludan, με διπλή σουηδική και δανική υπηκοότητα, έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου στο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Η σουηδική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την « βαθιά ασέβεια » και χειρονομία  και εξέφρασε τη « συμπάθειά » της για τους μουσουλμάνους, αλλά επεσήμανε ότι ο θεμελιώδης νόμος της χώρας αποτρέπει την απαγόρευση τέτοιων ενεργειών, μια αντίδραση που δεν κατέπνιξε την οργή της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...