Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ιντλίμπ: Άγνωστο drone χτύπησε αποθήκη πυρομαχικών της HTS

Στις 27 Ιανουαρίου, μια μεγάλη έκρηξη συγκλόνισε την πόλη Ακραμπάτ στη βορειοδυτική συριακή περιοχή της ευρύτερης Ιντλίμπ, η οποία διοικείται από τη Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και πολλές άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Το Ακραμπάτ, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι προπύργιο της HTS, βρίσκεται στη βόρεια ύπαιθρο της Ιντλίμπ, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα επίθεσης που πραγματοποιήθηκε από άγνωστο μαχητικό drone. Ο στόχος φέρεται να ήταν μια αποθήκη πυρομαχικών της HTS. Οι ακτιβιστές δεν ανέφεραν θύματα ως αποτέλεσμα της επιδρομής.

Τουλάχιστον πέντε μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού, που διατηρούν μεγάλη παρουσία στην ευρύτερη Ιντλίμπ για να παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, φέρεται να πετούσαν πάνω από την περιοχή τη στιγμή της έκρηξης. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, ωστόσο.

Οι αναφορές για επίθεση με drone στην Ιντλίμπ ήρθαν μόλις δύο ημέρες αφότου ένα άγνωστο μαχητικό drone σκότωσε τον διοικητή του Κινήματος Ahrar al-Sham Σαντάμ αλ-Μούσα (Saddam al-Musa) στο κατεχόμενο από τους Τούρκους τμήμα της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου. Ο αλ-Μούσα, επίσης γνωστός ως "Αμπού Ουντέι Αουλάν (Abu Uday Aulan)", ήταν ένας από τους κορυφαίους συμμάχους της HTS.

Η HTS παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στην ευρύτερη σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η τρομοκρατική ομάδα εισέβαλε σε πολλές θέσεις του συριακού στρατού και σύμφωνα με πληροφορίες εξαπέλυσε τουλάχιστον δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι πρόσφατες παραβιάσεις προφανώς είχαν σκοπό να υπονομεύσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να αποκαταστήσει τους δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Η HTS φοβάται ότι αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τουρκική απόσυρση από την ευρύτερη Ιντλίμπ. Μια αποχώρηση που θα την άφηνε εκτεθειμένη στον συριακό στρατό και τους συμμάχους του.

Η έκρηξη στο Ακραμπάτ μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα ρωσικών αντίποινων. Η Ρωσία, εγγυήτρια της κατάπαυσης του πυρός, επιχειρεί εδώ και μερικά χρόνια με μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...