περιβάλλον
Κόσμος

Περιβάλλον: Άρχισαν πάλι οι συζητήσεις μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας για το κλίμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, θα συζητήσει με τον ομόλογό του της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, προκειμένου  να συμμετάσχει στη σύνοδο των κρατών του Αμαζονίου που σχεδιάζει να φιλοξενήσει εντός μηνών.

Ο Λούλα, που εξελέγη για τρίτη θητεία τον Οκτώβριο, υποσχόμενος ότι θα καταπολεμήσει την αποψίλωση του τροπικού δάσους, συζήτησε με τον κ. Μακρόν τηλεφωνικά για τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η απειλή που εγείρει η κλιματική αλλαγή, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου του γραφείου του.

Τόνισε πως είναι απαραίτητο η Γαλλία να συμμετάσχει στη σύνοδο, καθώς είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που μοιράζεται αυτό το δάσος, μέσω της Γαλλικής Γουιάνας, υπεράκτιας κτήσης της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρα από τη Βραζιλία και τη Γαλλική Γουιάνα, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου εκτείνεται στην επικράτεια άλλων επτά κρατών.

Ο Μακρόν από την πλευρά του κάλεσε τη Βραζιλία να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής για τα δάση «One Forest Summit» που θα οργανώσει η Γαλλία από κοινού με την Γκαμπόν στις αρχές του Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βραζιλιάνικης προεδρίας.

Ο Λούλα, που κέρδισε οριακά πέρυσι, έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει άρδην την πολιτική της Βραζιλίας όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε ετών κατά τη διάρκεια της θητείας του ακροδεξιού προκατόχου του. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου χαλάρωσε πολύ τα μέτρα προστασίας και τάχθηκε ανοικτά υπέρ της περαιτέρω αξιοποίησης ορυκτών πόρων και της επέκτασης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η σχέση ανάμεσα στον Μακρόν και στον Μπολσονάρου ήταν εξαιρετικά τεταμένη από το 2019, όταν ο γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε την έξαρση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. Ο ακροδεξιός βραζιλιάνος ομόλογός του αντέδρασε κατηγορώντας τον Μακρόν πως αψηφούσε τη βραζιλιάνικη εθνική κυριαρχία και προσβάλλοντας τη σύζυγό του.

Χθες ο Μακρόν δήλωσε μετά τη συνδιάλεξή του με τον νέο βραζιλιάνο ομόλογό του πως επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να προωθήσει μέτρα «για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, τα δάση μας και τον αγώνα εναντίον της πείνας».

«Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ