Κόσμος

Μακρόν και Σολτς θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ: «Οι χώρες μας είναι ανοιχτές στην αναθεώρηση των συνθηκών»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν για τη «μεταρρύθμιση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι την Κυριακή. Σε κοινή ανακοίνωσή τους μιλούν για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών και αναφέρουν ότι οι δύο χώρες είναι ανοιχτές, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της συνθήκης της ΕΕ, «να επιτύχουν τους στόχους που έχουμε προτείνει και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των 27 κρατών μέλη της ΕΕ».

Με αφορμή την 60η επέτειο από την υπογραφή της μεταπολεμικής συνθήκης συμφιλίωσης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και ενώ η Ευρώπη γνωρίζει ξανά τον πόλεμο με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες έκαναν επανειλημμένες αναφορές στη γαλλική «φιλία» και «αδελφότητα». -Οι Γερμανοί, που αποτελούν βασικά στοιχεία του «ευρωπαϊκού οικοδομήματος» εδώ και δεκαετίες. Σε ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ενώπιον του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών, οι δύο ηγέτες επικαλέστηκαν τον ρόλο των «πρωτοπόρους της επανίδρυσης της Ευρώπης» που έπαιξαν η Γαλλία και η Γερμανία «ως η ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης».

Η Γαλλία και η Γερμανία δεσμεύονται να δράσουν για να ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προετοιμάσουν την Ευρώπη «για το αύριο». «Θα εργαστούμε μαζί για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι πιο ανθεκτική, πιο βιώσιμη και πιο ικανή να ενεργεί ανεξάρτητα, σύμφωνα με τη διακήρυξη των Βερσαλλιών του Μαρτίου 2022», ανέφερε η κοινή δήλωση. «Για να εδραιωθεί η ΕΕ ως γεωπολιτικός παράγοντας και να προετοιμαστεί η ΕΕ για μελλοντικές διευρύνσεις, πρέπει να εργαστούμε για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Για τη λειτουργία μιας διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες των πολιτών που εκφράστηκαν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Θα συζητήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ενεργεί τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μεταξύ άλλων με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συζητήσεις για την ομαλή λειτουργία της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

Οι χώρες μας είναι ανοιχτές στην αναθεώρηση των Συνθηκών, εάν είναι απαραίτητο, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για εμάς και με την προϋπόθεση ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διευρύνουμε τους τομείς στους οποίους εφαρμόζεται η ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα που έχουν παρατηρηθεί, όπως σε ορισμένους τομείς της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και φορολογίας.

Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε τη χρήση αντίστοιχων ρητρών και εποικοδομητικής αποχής ως πιθανούς τρόπους προώθησης στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών. Περιστασιακά, η ενισχυμένη συνεργασία θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο, χωρίς να υπονομεύει τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανοιχτό σε όλα τα κράτη μέλη.

Επιπλέον, προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια συμμετοχή και η υποστήριξη του ευρωπαϊκού δημοκρατικού μοντέλου, υποστηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό του εκλογικού νόμου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εκλογικής περιφέρειας σε επίπεδο συνδικαλιστικών οργανώσεων με διακρατικούς καταλόγους», αναφέρεται στην κοινή δήλωση Γαλλίας και Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις δύο χώρες, η ΕΕ «είναι μια κοινότητα δικαίου και κοινών αξιών που πρέπει να προστατεύονται. Ως εκ τούτου, πρέπει να συμβάλουμε στην ενίσχυση των πυλώνων της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής ισότητας στην Ευρώπη τόσο μέσω της νομοθεσίας όσο και μέσω σταθερών και συγκεκριμένων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής επιβολής του νόμου». Η κοινή δήλωση των δύο κρατών αναφέρεται και στη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν.

«Μετά από τρία χρόνια πανδημίας που έχει επιβραδύνει τις ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Γερμανία είναι πιο αποφασισμένες από ποτέ να προωθήσουν την ευρωπαϊκή συναίνεση και ολοκλήρωση, να παράγουν απτά αποτελέσματα για τους πολίτες μας. Αυτό περιλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του Σένγκεν σε εκείνα τα κράτη μέλη που επιθυμούν να ενταχθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται μαζί για τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (CEAS) στην τρέχουσα νομοθετική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο την ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Επιπλέον, η ενίσχυση της δημοκρατίας μας απαιτεί αυξημένη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων.

Η Γαλλία και η Γερμανία θα εργαστούν για την ενημέρωση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επικύρωση εντός και από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», πρόσθεσαν οι δύο χώρες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ