νερό
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αυστραλία: Πλημμύρες που συμβαίνουν «μία φορά κάθε αιώνα» - Νερό «όσο μπορούσε να δει το μάτι»

Εκατοντάδες άνθρωποι από κοινότητες που είχαν αποκλειστεί από πλημμύρες που συμβαίνουν «μία φορά κάθε αιώνα» στη βορειοδυτική Αυστραλία μεταφέρθηαν από στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής (8/1), σημειώνοντας ότι το νερό κάλυψε περιοχές ολόκληρες «όσο μπορούσε να δει το μάτι».

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας ανέφερε σήμερα πως πολλές κοινότητες στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας έχουν αποκλειστεί λόγω των πλημμυρών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς η πολυήμερη κρίση συνεχίζεται.

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κίμπερλι --μια περιοχή στην πολιτεία Δυτική Αυστραλία έκτασης περίπου όσο η Καλιφόρνια-- προκάλεσε το ισχυρό μετεωρολογικό σύστημα Ellie, ένας πρώην τροπικός κυκλώνας που έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η πόλη Φιτζρόι Κρόσινγκ, μια κοινότητα περίπου 1.300 κατοίκων, ήταν μία από αυτές που επλήγησαν περισσότερο, με τις προμήθειες να φθάνουν με αερογέφυρα καθώς οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει. Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται συχνά πλημμύρες στην ανατολική Αυστραλία λόγω του καιρικού φαινομένου La Nina.

 

Μερικές ανατολικές περιοχές έχουν πληγεί τέσσερις φορές από πλημμύρες από το 2022 τις οποίες προκάλεσε η La Nina, που συνδέεται συνήθως με αυξημένες βροχοπτώσεις. Το Γραφείο Μετεωρολογίας δήλωσε σήμερα πως η ένταση των βροχών έχει μειωθεί καθώς η καταιγίδα μετακινήθηκε ανατολικά στη Βόρεια Επικράτεια, προειδοποίησε όμως πως οι πλημμύρες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο συνεχίζονται στο Κίμπερλι.

«Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι και πολλές κοινότητες είναι τώρα αποκλεισμένες», ανέφερε στον ιστότοπό της η μετεωρολογική υπηρεσία. Η στάθμη του ποταμού Φιτζρόι έφθασε τα 15,81 μέτρα στο Φιτζρόι Κρόσινγκ την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 13,95 μέτρων που είχε καταγραφεί το 2002, ανέφερε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

 
 

Οι πολιτειακές αρχές έκτακτης ανάγκης προειδοποίησαν τους κατοίκους σε άλλες μικρές κοινότητες για πλημμύρες στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει το παραθαλάσσιο θέρετρο Μπρουμ, περίπου 2.000 χιλιόμετρα βόρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας Περθ. Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι χαρακτήρισε χθες, Σάββατο, τις πλημμύρες "καταστροφικές" και δεσμεύθηκε για την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας.

 

Αεροσκάφη της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης (ADF) συνδράμουν τις πληγείσες από τις πλημμύρες κοινότητες και ελικόπτερα Σινούκ είναι καθ' οδόν για να βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση κατοίκων, ανέφεραν χθες οι αρχές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...