Κόσμος

Το ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία και η ανατροπή του ατλαντισμού

Καθώς οι Ατλαντιστές συνεχίζουν την προσήλωσή τους σε ένα μέλλον που διαμορφώνεται από την ενεργειακή έλλειψη, την έλλειψη τροφίμων και τον πόλεμο με τους γείτονές τους που διαθέτουν πυρηνικές ικανότητες, τα περισσότερα κράτη του Περσικού Κόλπου που ήταν επί μακρόν έμπιστοι σύμμαχοι της Δύσης συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι τα συμφέροντά τους διασφαλίζονται καλύτερα με τη συνεργασία με ευρασιατικά κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία που δεν σκέφτονται με αυτούς τους όρους μηδενικού αθροίσματος.

Με την πολυαναμενόμενη τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα, εδραιώνεται μια ισχυρή στροφή του πιο στρατηγικού αραβικού κράτους του Περσικού Κόλπου προς την πολυπολική συμμαχία. Ανάλογα με το σε ποια πλευρά του ιδεολογικού φράχτη κάθεστε, αυτή η εδραίωση αντιμετωπίζεται από κοντά με μεγάλη ελπίδα ή οργή.

Η επίσκεψη του Σι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απογοητευτική συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτό το καλοκαίρι, κατά την οποία ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης του ελεύθερου κόσμου αποκοιμήθηκε στο τραπέζι της διάσκεψης και απαίτησε περισσότερη παραγωγή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, χωρίς να προσφέρει τίποτα βιώσιμο σε αντάλλαγμα.


Αντιθέτως, η άφιξη του Σι έγινε δεκτή με χαιρετισμό από πολλά κανόνια και σαουδαραβικά αεροσκάφη να ζωγραφίζουν τα κόκκινα και κίτρινα χρώματα της κινεζικής σημαίας στον ουρανό πάνω από το Ριάντ. Η αντιπροσωπεία της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του Πεκίνου θα συνεχίσει να συναντάται με Σαουδάραβες ομολόγους της για να συνάψει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συμφωνίες στον πολιτιστικό, οικονομικό και επιστημονικό τομέα.

Η επίσκεψη κορυφώθηκε με την πρώτη κινεζοαραβική σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, στην οποία ο Σι συναντήθηκε με 30 αρχηγούς κρατών. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών το χαρακτήρισε ως "κοσμοϊστορικό ορόσημο στην ιστορία της ανάπτυξης των κινεζοαραβικών σχέσεων".

Ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Πεκίνου και Ριάντ, παίζεται κάτι πολύ μεγαλύτερο, το οποίο πολύ λίγοι έχουν καταφέρει να εκτιμήσουν σωστά.


Τα βήματα του Ριάντ προς την κατεύθυνση της BRI από το 2016

Ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε για τελευταία φορά το βασίλειο το 2016, για να προωθήσει τη συμμετοχή του Ριάντ στη νεοπαγή πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI) της Κίνας. Μια έκθεση πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης προς όλα τα αραβικά κράτη τον Ιανουάριο του 2016 αναφέρει:

"Κατά τη διαδικασία της από κοινού επιδίωξης της οικονομικής ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και της πρωτοβουλίας του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, η Κίνα είναι πρόθυμη να συντονίσει τις αναπτυξιακές στρατηγικές με τα αραβικά κράτη, να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του καθενός, να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία για την παραγωγική ικανότητα και να ενισχύσει τη συνεργασία στους τομείς της κατασκευής υποδομών, της διευκόλυνσης του εμπορίου και των επενδύσεων, της πυρηνικής ενέργειας, του διαστημικού δορυφόρου, της νέας ενέργειας, της γεωργίας και της χρηματοδότησης, ώστε να επιτευχθεί κοινή πρόοδος και ανάπτυξη και να ωφεληθούν οι δύο λαοί μας".

Μόλις τρεις μήνες αργότερα, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) εγκαινίασε το Σαουδαραβικό Όραμα 2030, το οποίο περιέγραφε σταθερά μια νέα ατζέντα εξωτερικής πολιτικής πολύ πιο συμβατή με το πνεύμα της "ειρηνικής ανάπτυξης" της Κίνας.

Μετά από δεκαετίες που υπηρέτησε ως ένα ατλαντικό πελατειακό κράτος χωρίς βιώσιμες προοπτικές παραγωγής ή αυτονομίας πέραν του ρόλου του στην υποστήριξη τρομοκρατικών επιχειρήσεων υπό δυτική διαχείριση, το Σαουδαραβικό Όραμα 2030 έδειξε τα πρώτα σημάδια δημιουργικής σκέψης εδώ και χρόνια, με προοπτική προς μια μετα-πετρελαϊκή εποχή.

 

Στο μέτωπο της ενέργειας, η China Energy Corp κατασκευάζει έναν εκτεταμένο ηλιακό σταθμό ισχύος 2,6 GW στη Σαουδική Αραβία, και οι κινεζικοί προγραμματιστές πυρηνικών έργων βοηθούν το Ριάντ να αναπτύξει τους τεράστιους πόρους ουρανίου του, ενώ παράλληλα κατέχουν όλους τους κλάδους του κύκλου πυρηνικού καυσίμου.

Το 2016, τα δύο έθνη υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή αερόψυκτων πυρηνικών αντιδραστήρων τέταρτης γενιάς. Αυτό ακολουθεί το πρόσφατο άλμα των ΗΑΕ στον 21ο αιώνα με την κατασκευή 2,7 GW ενέργειας. Μέχρι τις αρχές του 2017, το Ριάντ είχε αγοράσει σταθερά το εισιτήριό του στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού με μια συμφωνία ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενσωματώνει το Σαουδαραβικό Όραμα 2030 και το BRI με έμφαση στην πετροχημική ολοκλήρωση, τη μηχανική, τη διύλιση, την προμήθεια, την κατασκευή, τη δέσμευση άνθρακα και την ανάπτυξη upstream/downstream.

Στη νέα μετα-αμερικανική εποχή, τα σημάδια αυτού του πνεύματος συνεργασίας και δημιουργίας γεφυρών γίνονται όλο και περισσότερο αισθητά, ακόμη και αν τα αποτελέσματά του έχουν περιοριστεί βίαια - όπως μπορούν να μαρτυρήσουν εκατομμύρια Υεμενίτες που υποφέρουν από επτά χρόνια πολέμου.

Σε αντίθεση με την ατλαντική εμμονή στις Πράσινες Νέες Συμφωνίες που απειλούν να εκμηδενίσουν τη βιομηχανία και τη γεωργία, οι μετα-πετρελαϊκές προοπτικές του Ριάντ είναι πολύ πιο συνεργιστικές με την ιδέα της Κίνας για "βιώσιμη ανάπτυξη" που απαιτεί πυρηνική ενέργεια, συνεχείς υδρογονάνθρακες και ισχυρή αγροτοβιομηχανική ανάπτυξη.

Το εμπόριο της Κίνας με τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε σε 87,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, όπου σημειώθηκε αύξηση 39% σε σχέση με το 2020, ενώ το εμπόριο ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας κατέρρευσε από 76 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 σε μόλις 29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Μέρος αυτού του εμπορίου Πεκίνου-Ριάντ μπορεί πλέον να διεξάγεται στο κινεζικό γιουάν, γεγονός που θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Τους πρώτους 10 μήνες του 2022, οι εισαγωγές της Κίνας από τη Σαουδική Αραβία ήταν 57 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εξαγωγές προς το βασίλειο αυξήθηκαν στα 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα κατασκευάζει επιπλέον συστήματα 5G και καλλιεργεί έναν τεράστιο τεχνολογικό κόμβο με έμφαση στην πώληση ηλεκτρονικών αγαθών, ενώ παράλληλα βοηθά τη Σαουδική Αραβία να δημιουργήσει έναν εγχώριο κατασκευαστικό τομέα.


Μια τάση εναρμόνισης

Παρά το συνεχιζόμενο χάος στην Υεμένη και την οικονομική καταστροφή στον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, η διακριτική τάση του Πεκίνου ήταν εντούτοις μια τάση επούλωσης με τη Σαουδική Αραβία - και την περιφερειακή δύναμη Τουρκία. Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκική Αραβία έχουν συχνά λειτουργήσει ως αντίπαλοι και προτάσσουν δύο ξεχωριστές εξωτερικές ατζέντες με ευρείες περιφερειακές φιλοδοξίες που επικαλύπτονται σε πολλά μέτωπα. Αλλά παρά αυτό το ανταγωνιστικό παρελθόν, οι υψηλότερες ανάγκες έχουν ωθήσει και τα δύο έθνη να εναρμονίσουν τις προοπτικές της εξωτερικής τους πολιτικής με μια νέα εστίαση "κοιτάξτε ανατολικά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αυτό εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου στην Άγκυρα τον Ιούνιο του 2022, όπου οι δύο αρχηγοί κρατών κάλεσαν για "μια νέα εποχή συνεργασίας" με έμφαση στην πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτιστική συνεργασία που περιγράφεται σε κοινό ανακοινωθέν.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του MbS από την Τουρκία, ο τότε πρωθυπουργός του Ιράκ Mustafa al-Kadhimi επισκέφθηκε την Τζέντα για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, δηλώνοντας σε δελτίο τύπου ότι "άλλαξαν απόψεις σε μια σειρά από θέματα που θα συμβάλουν στην υποστήριξη και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας".

Το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία είχαν αποκαταστήσει τους διπλωματικούς δεσμούς μόλις τον Νοέμβριο του 2020 λόγω της εισβολής του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ 30 χρόνια νωρίτερα. Μεταξύ 2021-2022, το Ιράκ είχε εργαστεί σκληρά για να φιλοξενήσει διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν με πέντε γύρους συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν και ο Kadhimi δήλωσε την πεποίθησή του ότι "η συμφιλίωση είναι κοντά". Οι διπλωματικές σχέσεις Τεχεράνης-Ριάντ διακόπηκαν μετά την εκτέλεση το 2016 του ειλικρινούς Σαουδάραβα σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ, προκαλώντας την έφοδο οργισμένων διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν  δήλωσε ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία "ήταν γείτονες για πάντα" και δήλωσε ότι είναι "καλύτερο και για τους δύο μας να το επεξεργαστούμε και να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνυπάρξουμε".

Μέχρι τις 23 Αυγούστου 2022, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ δημιούργησαν ένα νέο ορόσημο με την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν. Και παρόλο που σχεδόν όλα τα κράτη του Περσικού Κόλπου (συν την Τουρκία) είχαν αφιερώσει χρόνια στην υποστήριξη της αλλαγής του καθεστώτος στη Συρία, μια νέα πραγματικότητα επιβλήθηκε με όλα τα αραβικά μέρη να στρέφονται προς το κινεζικό μοντέλο BRI της περιφερειακής ολοκλήρωσης και οικονομικής ανάπτυξης.

 

Ο ρόλος «κλειδί» του Ιράν

Το Ιράν δεν αποτελεί μόνο βασικό παράγοντα της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης που χρησιμεύει ως στρατηγικός κόμβος για τη νότια διαδρομή της κινεζικής BRI, αλλά είναι επίσης βασικός πυλώνας του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC) υπό την ηγεσία Ρωσίας-Ιράν-Ινδίας, ο οποίος έχει καταστεί σημαντική δύναμη συνέργειας με την BRI.

Το ίδιο το Ιράκ και το Ιράν βρίσκονται στο τελικό στάδιο της κατασκευής του πολυαναμενόμενου σιδηροδρόμου Shalamcheh-Basra, ο οποίος θα ενώσει τα δύο έθνη σιδηροδρομικά για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα θα προσφέρει μια πιθανή επέκταση του ήδη υπάρχοντος σιδηροδρόμου μήκους 1500 χιλιομέτρων μέσω του Ιράκ προς τα σύνορα της Συρίας.

Το κλίμα συνεργασίας κατέστη αναμφίβολα εφικτό χάρη στην παρουσία της κινεζικής οικονομικής διπλωματίας, η οποία καθιέρωσε μια 25ετή συμφωνία 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενέργεια και την ασφάλεια με το Ιράν - αλλά και της Ρωσίας, της οποίας η παρόμοια αλλά μικρότερη συμφωνία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εικοσαετούς διάρκειας, με την Τεχεράνη μπορεί εύκολα να επεκταθεί σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικές επενδύσεις στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν τα επόμενα χρόνια.

Η σχέση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ+ έδειξε την ισχύ της αυτό το καλοκαίρι, όταν το Ριάντ κέρδισε την οργή της Ουάσινγκτον όχι μόνο αρνούμενο τα αιτήματα του Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά μειώνοντας τη συνολική παραγωγή πετρελαίου και οδηγώντας σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία ωφελήθηκε από την τεράστια αύξηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση, το οποίο στη συνέχεια πωλήθηκε σε μια απελπισμένη Ευρώπη.

Επιπλέον, τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στον ίδιο τον παγκόσμιο κόμβο της πολυπολικότητας, BRICS+ (μαζί με την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Αλγερία), εκτός από το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε πλήρης εταίρος διαλόγου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), τοποθέτησαν το πεπρωμένο της όλο και πιο βαθιά στην αναπτυσσόμενη πολυπολική συμμαχία.

Με τις αυξημένες δυνατότητες σταθερότητας και εναρμόνισης των συμφερόντων σε διάφορα μπλοκ ισχύος, μια ατμόσφαιρα που ευνοεί περισσότερο τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επενδύσεις παρουσιάζεται επιτέλους στους Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι επί μακρόν έβλεπαν την ταλαιπωρημένη από συγκρούσεις Δυτική Ασία με δικαιολογημένο τρόμο.

Τον Αύγουστο του 2022, η σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco και η κινεζική Petroleum and Chemical Corporation Ltd υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που επεκτείνει την προαναφερθείσα συμφωνία συνεργασίας ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2017, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή της Fujian Refining and Petrochemical Company (FREP) και της Sinopec Senmei Petroleum Company (SSPC) στη Fujian της Κίνας και της Yanbu Aramco Sinopec Refining Company (YASREF) στη Σαουδική Αραβία.
 

Σιδηρόδρομος και διασυνδεσιμότητα

Ίσως οι πιο συναρπαστικές είναι οι προοπτικές διασυνδεσιμότητας που παίζουν άμεσα στους αναπτυξιακούς διαδρόμους που συνδέονται με την BRI. Στη Σαουδική Αραβία, το τρένο αυτό κινείται σταθερά με γρήγορους ρυθμούς, με τον υψηλής ταχύτητας σιδηρόδρομο Haramain, μήκους 450 χιλιομέτρων, που κατασκευάστηκε από την China Railway Construction Company και συνδέει τη Μέκκα με τη Μεδίνα και ολοκληρώθηκε το 2018.

Οι συζητήσεις για την επέκταση αυτής της γραμμής στον 2400 χλμ. βόρειο νότιο σιδηροδρομικό σταθμό από το Ριάντ στην Αλ Χαντίθα που ολοκληρώθηκε το 2015 βρίσκονται σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, 460 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή, γεγονός που οδηγεί σε μεταρρυθμίσεις στη μηχανική, τις εμπορικές σχολές και τους κόμβους παραγωγής σε ολόκληρη την αραβική χερσόνησο.
 

 Το 2021, όλα τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου της Σαουδικής Αραβίας έδωσαν την πλήρη υποστήριξή τους σε ένα σιδηροδρομικό έργο υψηλών ταχυτήτων Περσικού Κόλπου-Ερυθράς Θάλασσας αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ονομάστηκε "Η Σαουδική Γέφυρα" και το οποίο επίσης συνδυάζεται με ένα άλλο μεγαλεπήβολο έργο αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τεράστιες κινεζικές επενδύσεις, το οποίο ονομάστηκε φουτουριστική μεγαλούπολη NEOM στην Ερυθρά Θάλασσα.


Οι ευρασιατιστές έχουν να κερδίσουν

Το μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι ότι αυτή η νέα χημεία της εναρμόνισης και της συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη μπορεί σύντομα να αποτελέσει το κλειδί για τον τερματισμό των πυρκαγιών των συγκρούσεων στην Υεμένη και σε άλλα περιφερειακά κράτη.

Περαιτέρω, με τη Ρωσία και την Κίνα να βοηθούν αμφότερες στη μεσολάβηση διπλωματικών οπισθόδρομων, και με το Ιράν να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ίσως οι διαπραγματεύσεις για την ανοικοδόμηση μπορούν να ξεκινήσουν σε αυτή την εμπόλεμη ζώνη συγκρούσεων. Δεν είναι υπερβολικό να δούμε το νέο σιδηροδρομικό έργο Περσικού Κόλπου-Ερυθράς Θάλασσας να επεκτείνεται βόρεια στην Αίγυπτο και νότια στην Υεμένη.

Κοιτάζοντας έναν χάρτη της περιοχής, μπορεί κανείς να φανταστεί την επαναδραστηριοποίηση της "Γέφυρας του Κέρατος της Αφρικής" που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009, η οποία θα είχε επεκτείνει τις σιδηροδρομικές γραμμές μέσω του στενού Bab el Mandeb μήκους 25 χιλιομέτρων συνδέοντας αγωγούς και σιδηροδρομικές γραμμές στο Τζιμπουτί και στην Ανατολική Αφρική, ευρύτερα.

Αν και η χειραγωγημένη από τη Δύση Αραβική Άνοιξη εκτροχίασε αυτή την ιδέα το 2011 και ο πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης την οδήγησε ακόμη περισσότερο στο έδαφος από το 2015, ίσως αυτό το νέο πνεύμα διαπολιτισμικής συνεργασίας στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής αρχιτεκτονικής απελευθερωμένης από το κυριαρχούμενο από τους Ατλαντιστές να προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να αναβιώσει και πάλι η ιδέα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...