Κόσμος

ΗΠΑ: Δυσαρέσκεια για την προσφυγή του Al Jazeera στο ΔΠΔ για το φόνο της Άκλεχ στη Δυτική Όχθη

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Al Jazeera να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας  Σιρίν Αμπού Άκλεχ από τον Ισραηλινό στρατό στην Δυτική Όχθη.

Λίγες ώρες αφού το Al Jazeera υπέβαλε αίτημα στο ΔΠΔ να εξετάσει και να προσαγάγει τους υπεύθυνους για τον φόνο της Παλαιστινοαμερικανίδας δημοσιογράφου τον Μάιο στην Δυτική Όχθη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο στην κίνηση αυτή.

«Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. «Διατηρούμε τις μακροχρόνιες διαφωνίες μας αναφορικά με την έρευνα του ΔΠΔ σε παλαιστινιακά ζητήματα», πρόσθεσε.

«Το ΔΠΔ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βασική του αποστολή ως δικαστήριο ύστατης προσφυγής για την τιμωρία και την αποτροπή των φρικτών εγκλημάτων», διευκρίνισε ο Πράις.

Ήδη το Ισραήλ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην κίνηση του al Jazeera.

Σκοτώθηκε με σφαίρα στο κεφάλι

Το Al Jazzera υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που παρέδωσε στο ΔΠΔ προσφέρουν «νέες αποδείξεις και εικόνες βίντεο που δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ πυροβόλησαν κατευθείαν εναντίον της Σιρίν Αμπού Άκλεχ και των συναδέλφων της» στις 11 Μαΐου.

Εκείνη την ημέρα η γνωστή δημοσιογράφος του al Jazeera σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Η οικογένειά μου ακόμη δεν γνωρίζει ποιος έριξε τη φονική σφαίρα», κατήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες από τη Χάγη, έδρα του ΔΠΔ, η Λίνα Αμπού Άκλεχ, ανιψιά της δημοσιογράφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφού λάβει τις προσφυγές προσώπων ή ομάδων ατόμων, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ αποφασίζει με ποιες υποθέσεις θα υποβάλει προς εξέταση στους δικαστές. Αφού εξετάσουν μια υπόθεση, οι δικαστές αποφασίζουν αν ο εισαγγελέας πρέπει ή όχι να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, την οποία ενδέχεται να ακολουθήσει μια πιο εις βάθος έρευνα και πιθανόν να απαγγελθούν κατηγορίες.

Το ΔΠΔ ξεκίνησε το 2021 έρευνα για τα πιθανά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στις παλαιστινιακές περιοχές. Όμως το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε εξωτερική έρευνα για τον φόνο της δημοσιογράφου.

«Κανείς δεν θα ερευνήσει τους στρατιώτες μας και κανείς δεν θα μας κάνει ηθικά διδάγματα για τον πόλεμο, κυρίως το Al Jazeera», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

 Τα στοιχεία που «καίνε» το Ισραήλ

Την ημέρα που σκοτώθηκε η 51χρονη δημοσιογράφος κάλυπτε τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει έπειτα από μια επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό της Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπου ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού προσπαθούσε να συλλάβει υπόπτους.

Η Αμπού Άκλεχ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την επιγραφή “PRESS” και κράνος. Η Παλαιστινιακή Αρχή και το al Jazeera αμέσως κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι τη σκότωσε.

Τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ότι πυρά στο σημείο όπου βρισκόταν η δημοσιογράφος έριχνε μόνο ο ισραηλινός στρατός. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν «σε πλήρη θέα» και περπατούσαν αργά κατά μήκος ενός άδειου δρόμου.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» η Αμπού Άκλεχ να σκοτώθηκε από έναν στρατιώτη, αλλά σίγουρα όχι σκοπίμως.

«Ο ισχυρισμός των ισραηλινών αρχών σύμφωνα με τον οποίο η Σιρίν σκοτώθηκε από λάθος στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών είναι εντελώς αβάσιμος», ανέφερε το al Jazeera, ενώ πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «πυροβόλησαν κατευθείαν» εναντίον των δημοσιογράφων.

Ο Ρόντεϊ Ντίξον, δικηγόρος του τηλεοπτικού δικτύου, εκτίμησε ότι γίνεται μια απόπειρα πλήρους συγκάλυψης των συνθηκών θανάτου της Αμπού Άκλεχ από το Ισραήλ.

Πριν τον φόνο της δημοσιογράφου είχε προηγηθεί «μια συστηματική και ευρείας κλίμακας εκστρατεία» από το Ισραήλ εναντίον του al Jazeera, δήλωσε ο Ντίξον, αναφερόμενος στην καταστροφή του κτιρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου στη Γάζα στη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού το 2021.

«Υπάρχει ξεκάθαρα απόπειρα να κλείσει το al Jazeera και να φιμωθεί», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ