Κόσμος

Ζελένσκι: Η ΕΕ πρέπει να μείνει ενωμένη απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε σήμερα από τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας και να περιορίσουν σημαντικά την τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Δεν υπάρχει διάσπαση, δεν υπάρχει σχίσμα μεταξύ των Ευρωπαίων και πρέπει να το διατηρήσουμε αυτό. Αυτή είναι η βασική μας αποστολή φέτος» δήλωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω βίντεο σε διάσκεψη στη Λιθουανία.

 

«Η Ευρώπη βοηθά τον εαυτό της. Δεν βοηθά την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, αυτό βοηθά την Ευρώπη να εναντιωθεί στη ρωσική επιθετικότητα» πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν χθες Πέμπτη σε ένα ανώτατο όριο για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με στόχο να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο και ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν τη χαμηλότερη τιμή που προτάθηκε, τα 30 δολάρια.

«Αυτές οι μειώσεις είναι πολύ σημαντικές. Ακούμε (προτάσεις για πλαφόν) στα 60 ή 70 δολάρια. Αυτό ακούγεται περισσότερο σαν υποχώρηση (έναντι στη Ρωσία)», επέκρινε ο Ουκρανός πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αλλά είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στους συναδέλφους μας από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία για τις προτάσεις τους, που είναι αρκετά λογικές, να τεθεί όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι. Αυτή είναι μια πολύ καλύτερη ιδέα» εξήγησε.

Οι χώρες της ΕΕ, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, καθώς κάποιες θεώρησαν πολύ υψηλή και κάποιες άλλες πολύ χαμηλή την πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) για πλαφόν στα 65 με 70 δολάρια το βαρέλι.

Η Πολωνία θέλει το πλαφόν να οριστεί στα 30 δολάρια, επισημαίνοντας ότι, καθώς το κόστος παραγωγής από τη Ρωσία εκτιμάται στα 20 δολάρια, η πρόταση της G7 αφήνει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τη Μόσχα. Η Λιθουανία και η Εσθονία στηρίζουν την πρότασή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Αιφνιδίασε και πάλι την δύση ο Πούτιν - Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ καταστρέφει πλέον υπερηχητικούς στόχους από ΗΠΑ

Η δοκιμή έγινε προχθές στην Ρωσική επικράτεια - Η κίνηση αφορά ξεκάθαρα μέτρα κατά του σεναρίου μιας αμερικανο-ρωσικής...