Κόσμος

Ρώσος βουλευτής κατά Ζελένσκι: «Θα σε κυνηγήσουμε σε όλο τον κόσμο»-Καταζητείται για τον φόνο του Λιτβινένκο

Μιλώντας στην εκπομπή «60 λεπτά» του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Russia 1 o βουλευτής σήμερα Αντρέι Λουγκοβόι – ο μόνος εκ των δύο Ρώσων που κατηγορήθηκαν για τη δηλητηρίαση με ραδιενεργό Πολώνιο-210 του Λιτβινένκο, που παραμένει στη ζωή, καθώς ο Ντμίτρι Κόβτουν πέθανε νωρίτερα φέτος – είπε ότι ο Ζελένσκι «και ο κύκλος του θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα οδηγηθούν στην κρεμάλα».

«Σήμερα υπενθυμίζω στον Ζελένσκι ότι πρέπει να θυμάται την ιστορία», δήλωσε ο Λουγκοβόι συνιστώντας στον Ουκρανό πρόεδρο και τον περίγυρό του να διαβάσουν τα απομνημονεύματα του Πάβελ Σουντοπλάτοφ, του κατασκόπου της ΕΣΣΔ που ενεπλάκη σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της δολοφονίας το 1940 του Λέοντος Τρότσκι στο Μεξικό.

«Το μέλλον τους [του Ζελένσκι και των συμμάχων του] περιγράφονται επακριβώς εκεί. Στο μέλλον θα πρέπει να τους κυνηγήσουμε όλους σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Λουγκοβόι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σουντοπλάτοφ αναλάμβανε ειδικές αποστολές κατ’ εντολή της ηγεσίας της ΕΣΣΔ και κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Ευρώπη και της ΗΠΑ, και περιέγραψε τα «κατορθώματά» του το 1994 στο βιβλίο του με τίτλο «Ειδικές αποστολές».

Ο Λουγκοβόι είπε ότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν δώσει «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Ζελένσκι και τον περίγυρό του. «Είμαι βέβαιος ότι κάπου στην Καλιφόρνια ή αλλού υπάρχουν κρυφά, καμουφλαρισμένα σπίτια», αλλά «όπου κι αν σχεδιάζει ο καθένας τους να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του δεν νομίζω ότι θα είναι τυχερός», απείλησε.

Βρετανική έρευνα κατέληξε το 2016 στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του Λιτβινένκο «πιθανώς εγκρίθηκε» από τον τότε επικεφαλής της FSB – διαδόχου της KGB – Νικολάι Πατρούσεφ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον Σεπτέμβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι η Ρωσία ευθύνεται για τη δολοφονία, πίσω από την οποία κρύβονταν οι Λουγκοβόι και Κόβτουν, αλλά η Μόσχα απέρριψε το αίτημα έκδοσής τους. Προ ημερών η χήρα του Λιτβινένκο, Μαρίνι, είπε ότι ο άνδρας της είχε προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν ήταν ικανός να εξαπολύσει πόλεμο, που θα σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους. «Και τώρα, συμβαίνει», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Metro.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ