Κόσμος

Βαθιά ανησυχία του IAEA: "Η Ρωσία να σταματήσει τις ενέργειές της στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας"

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αξιωματούχοι του IAEA καλούν, επίσης, το Κρεμλίνο να σταματήσει τις ενέργεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας αυτής.

Το κείμενο, που παρουσίασαν ο Καναδάς και η Φινλανδία, ενέκριναν 24 από τα 35 κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, διευκρίνισαν δύο διπλωμάτες με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Ρωσία και Κίνα ψήφισαν κατά. Επτά χώρες απείχαν (Πακιστάν, Ινδία, Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Κένυα, Βιετνάμ, Σαουδική Αραβία). Δύο ήταν απούσες.

Βαθιά ανησυχία του IAEA για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι η τρίτη απόφαση του διεθνούς οργανισμού για το θέμα αυτό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που καλεί τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις ενέργειές της στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Είχαν ήδη εγκριθεί ανάλογες αποφάσεις τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, όταν οι συνεχείς βομβαρδισμοί στην Ουκρανία πυροδότησαν φόβους για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Στο κείμενο αυτό, το Συμβούλιο των κυβερνητών του IAEA εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του απέναντι στην άρνηση της Ρωσίας να σταματήσει τις επιθέσεις της κατά των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Καλεί τη Ρωσία να εγκαταλείψει τις αβάσιμες διεκδικήσεις της στον σταθμό της Ζαπορίζια, να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της και το προσωπικό της και να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια κατά των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας.

Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ο πυρηνικός σταθμός έχει καταληφθεί, από τις αρχές Μαρτίου, από τις ρωσικές δυνάμεις και βρίσκεται σε ένα από τα εδάφη που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ