Κόσμος

Αρχηγός MI5: Η Μόσχα υπέστη το "σημαντικότερο στρατηγικό πλήγμα" στην πρόσφατη ιστορία

Η απέλαση περισσότερων από 400 ύποπτων Ρώσων κατασκόπων από την Ευρώπη φέτος ήταν «το πιο σημαντικό στρατηγικό χτύπημα» κατά της Μόσχας στην πρόσφατη ιστορία και αιφνιδίασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Ken McCallum, γενικός διευθυντής της MI5, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να παρακολουθήσουν και να εκφοβίσουν την κινεζική διασπορά και ότι το Ιράν προσπαθεί να «απαγάγει ή να σκοτώσει» Βρετανούς τους οποίους θεωρεί «εχθρούς του καθεστώτος».

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ρώσων αξιωματούχων έχουν απελαθεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 600 από την Ευρώπη, εκ των οποίων περισσότεροι από 400 πιστεύεται ότι είναι κατάσκοποι, δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος στην ετήσια αξιολόγηση της απειλής που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο στα κεντρικά γραφεία της MI5 στο Λονδίνο. όπως αναφέρει το Reuters. «Αυτό επέφερε το σημαντικότερο στρατηγικό πλήγμα στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία», τόνισε.

«Και μαζί με τα συντονισμένα κύματα κυρώσεων, η κλίμακα (της καταστολής) αιφνιδίασε (τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ) Πούτιν», πρόσθεσε ο ΜακΚάλουμ. Χαρακτήρισε επίσης «ηλίθιες» τις υποδείξεις της Μόσχας ότι η Μεγάλη Βρετανία εμπλέκεται στις πρόσφατες εκρήξεις που επηρέασαν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και σημείωσε επίσης ότι η ενέργεια απέλασης ακολούθησε ένα μοτίβο που καθιέρωσε η Μεγάλη Βρετανία μετά τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του πώλησης Ιουλία με νευροτοξικό παράγοντα, το 2018, στη νότια Αγγλία, που προκάλεσε κύμα διπλωματικών απελάσεων.

Σύμφωνα με την MI5, η Βρετανία έχει απορρίψει περισσότερες από 100 διπλωματικές αιτήσεις βίζας φέτος για λόγους εθνικής ασφάλειας. Από την άλλη, ο Ken McCallum δήλωσε, αναφερόμενος στην Κίνα, ότι οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να παρακολουθήσουν και να εκφοβίσουν την κινεζική διασπορά, υπενθυμίζοντας ένα περιστατικό που συνέβη τον περασμένο μήνα στο Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία.

Όταν ένας άνδρας που διαδήλωνε έξω από το κινεζικό προξενείο είπε ότι τον τράβηξαν και τον ξυλοκόπησαν μασκοφόροι. «Ο εκφοβισμός και η παρενόχληση Βρετανών πολιτών ή εγκατεστημένων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», τόνισε. Ο διευθυντής της MI5 προειδοποίησε ταυτόχρονα για «άμεσες απειλές» από το Ιράν, το οποίο, προειδοποίησε, προσπαθεί να «απαγάγει ή να σκοτώσει» Βρετανούς τους οποίους θεωρεί «εχθρούς του καθεστώτος», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τεχεράνη εκπέμπει τέτοιες «άμεσες απειλές» στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των «επιθετικών» υπηρεσιών πληροφοριών της, είπε ο ΜακΚάλουμ, προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον δέκα τέτοιες πιθανές απειλές» έχουν εντοπιστεί φέτος. Περιέγραψε επίσης τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν ως «έναν εξελιγμένο αντίπαλο» που επιχειρεί μερικές φορές χρησιμοποιώντας το δικό του προσωπικό ή προσπαθεί να προσελκύσει άλλους να δουλέψουν γι' αυτές, και μερικές φορές είναι έτοιμη για «απερίσκεπτες ενέργειες».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ