Κόσμος

Η μεγάλη μάχη των UAV! Αυτά είναι όλα τα αντίμετρα κατά των drones- Ποια αντι-drone όπλα ευνοούν την Ελλάδα;

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (SMO) της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει την ανάπτυξη συστημάτων αντιμετώπισης drones στη χώρα. Πρόσφατα, η Ρωσική Στρατιωτική Ακαδημία των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα νέο UAV για την αντιμετώπιση των drones. Η Ρωσία ήταν ήδη μπροστά από το παιχνίδι στην ανάπτυξη συστημάτων αντι-drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πολλαπλασιασμός των drones στο πεδίο της μάχης και η μελλοντική εμφάνιση των σμηνών drones δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη συστημάτων αντι-drone. Τα drones πεδίου μάχης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς το μέγεθος, το υψόμετρο λειτουργίας και την τροχιά πτήσης, θέτοντας προκλήσεις στην επινόηση ενός τυπικού τρόπου ανίχνευσης, παρακολούθησης και εμπλοκής. Το ότι είναι μικρά και κινούνται αργά, καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό και την παρακολούθηση. Η δυσκολία είναι σύνθετη όταν τα drones διαμορφώνονται έτσι ώστε να εκτρέπουν τα κύματα ραντάρ αντί να τα αντανακλούν, όπως με το Geran-2, τη ρωσική παραλλαγή του ιρανικού Shahed-136.

Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη συστημάτων αντι-drone συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, με αποτελέσματα που μπορούν καλύτερα να περιγραφούν ως μικτά. Τα drones έχουν αποδειχτεί ενοχλητικά, με τα σμήνη να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε συστήματα αντι-drone. Ένα σμήνος drone μπορεί εύκολα να συντρίψει την άμυνα αντι-drone που βασίζεται σε πυραύλους και όπλα AD.

Στις επόμενες παραγράφους, θα εξετάσουμε τις επιλογές αντι-drone που έχουν ήδη αναπτυχθεί, που κυμαίνονται από ασήμαντες αλλά προσιτές έως αποτελεσματικές αλλά ακριβές.

Το παρακάτω αποτελεί μία λίστα με όλες τις μεθόδους κατά των μη επανδρωμένων που σίγουρα έχει εξεταστεί από τα ελληνικά Επιτελεία για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων απειλών που προκύπτουν από την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Συστήματα Counter Drone

Τα συστήματα αντι-drones χρειάζονται την ικανότητα να ανιχνεύουν, να ταξινομούν και στη συνέχεια να εμπλέκουν τα drones. Ως εκ τούτου, είναι πολύπλοκα συστήματα.

Η πρόκληση είναι να εξισορροπηθεί η πολυπλοκότητα με την προσιτή τιμή. Τα αντίπαλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να συναντηθούν οπουδήποτε κατά μήκος της γραμμής επαφής, επιβάλλοντας ότι τα συστήματα αντι-drones να είναι φορητά, οικονομικά προσιτά και μπορούν να λειτουργήσουν εύκολα.

Ανίχνευση Drone

Μερικά από τα υποσυστήματα που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την ταξινόμηση drones είναι:

  • Κινητά/Φορητά Ραντάρ
  • Αναλυτής RF
  • Ακουστικοί αισθητήρες (μικρόφωνα)
  • Οπτικοί αισθητήρες (κάμερες)
  • Επίβλεψη αντίπαλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών με drone.

Ραντάρ

Εξειδικευμένα φορητά ραντάρ αναπτύσσονται για την ανίχνευση drones που πετούν χαμηλά. Τα ραντάρ χρησιμοποιούν φιλτράρισμα με εφέ doppler για να αφαιρέσουν την ακαταστασία του εδάφους, εμφανίζοντας μόνο κινούμενα αντικείμενα.

Μπορούν να ανιχνεύσουν όχι μόνο drones αλλά ακόμη και κινούμενα οχήματα. Η εμβέλεια ανίχνευσης για μικρά drones είναι ένα χιλιόμετρο και για αυτοκίνητα έως 10 χιλιόμετρα.

SIGINT

Οι αισθητήρες SIGINT (Signal Intelligence) αναλύουν την επικοινωνία RF μεταξύ του drone και του χειριστή του. Η ανάλυση χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τύπου του drone. Ωστόσο, τέτοια συστήματα δεν μπορούν πάντα να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τα drones.

Επίσης, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν αυτόνομα drones και είναι αναποτελεσματικά σε πολυσύχναστους χώρους ραδιοσυχνοτήτων. Το εύρος ανίχνευσης μπορεί να ποικίλλει ευρέως ανάλογα με τον τύπο του drone και το σύστημα που χρησιμοποιείται.

Ηλεκτρικοί Οπτικοί Αισθητήρες (EO)

Οι ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες (EO) συνδυάζουν δυνατότητες ανίχνευσης IR και Optical. Μπορούν να ανιχνεύσουν αποτελεσματικά τα drones, με την προϋπόθεση ότι η ατμοσφαιρική ορατότητα είναι καλή. Το εύρος ανίχνευσης ποικίλλει ανάλογα με την ευαισθησία του αισθητήρα και το ύψος στο οποίο είναι εγκατεστημένος.

Οι οπτικοί αισθητήρες που βασίζονται σε UAV όχι μόνο ελέγχουν το ύψος αλλά είναι επίσης κινητοί, διευκολύνοντας την επιτήρηση τεράστιων τμημάτων γης.

Ακουστική Ανίχνευση

Τα συστήματα ακουστικής ανίχνευσης διαθέτουν μικρόφωνα και λογισμικό για την ανάλυση του περιβάλλοντος και την ανίχνευση UAV που πλησιάζουν. Για άλλη μια φορά, η γκάμα τους είναι περιορισμένη.

Απενεργοποίηση / Καταστροφή Drones

Τα συστήματα που απενεργοποιούν ή καταστρέφουν ένα drone μπορούν να ταξινομηθούν ευρέως ως εξής. Τα συστήματα που βασίζονται στο EW παρεμβαίνουν στην ικανότητα ενός drone να πλοηγείται στον στόχο του ή διακόπτουν τη σύνδεση επικοινωνίας μέσω της οποίας λειτουργεί το drone.

Συστήματα λέιζερ για να βλάψουν αισθητήρες drone και συστήματα πλοήγησης

Κινητικά συστήματα για να διαμελίσουν ένα drone ή να το απενεργοποιήσουν μηχανικά.

GPS Jammers

Τα συστήματα GPS Jammer περιλαμβάνουν τη σκόπευση και τη βολή ηλεκτρονικών όπλων ή σήματα εμπλοκής που έχουν σχεδιαστεί ως προστατευτικοί θόλοι ή φράχτες. Στόχευση και βολή με παρεμβολές GPS καταρρίπτουν το στοχευόμενο drone κατευθύνοντας ένα σήμα παρεμβολής σε αυτό, ενώ οι φράχτες και οι θόλοι σήμανσης εμποδίζουν τα drones να πετάξουν πάνω από την προστατευμένη περιοχή.

Ηλεκτρικά Εμπόδια

Για την προστασία κρίσιμων στόχων, όπως πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου από επιθέσεις σμήνους, κατατέθηκε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Νοέμβριο του 2021 στη Ρωσία που περιγράφει ένα ηλεκτρισμένο φράγμα εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης UAV για τον προσδιορισμό του αριθμού των αεροσκαφών και των παραμέτρων της κίνησής τους.

Δίχτυα

Ορισμένα συστήματα αντι-drone χρησιμοποιούν δίχτυα για να καταρρίψουν drones που πετούν σε κοντινή απόσταση (100-150 μέτρα). Τα δίχτυα αναπτύσσονται από ένα κάνιστρο που στοχεύει και εκτοξεύεται χρησιμοποιώντας κυνηγετικό όπλο. Ορισμένα συστήματα χρησιμοποιούν δίχτυα που καταρρίπτουν με ασφάλεια το UAV αναπτύσσοντας ένα αλεξίπτωτο.

Τα στρατιωτικά συστήματα υπό ανάπτυξη χρησιμοποιούν δίχτυα που έχουν στοιχεία σχεδιασμένα να βλάπτουν το UAV.

MANPADS

Ορισμένα MANPADS, ανάλογα με τον τύπο του αναζητητή που έχει τοποθετηθεί, μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά των drones. Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί το Verba MANPAD για επιχειρήσεις κατά των drones.

Σύστημα Πυροβολικού AD

Τα πυροβόλα AD που διαθέτουν προγραμματιζόμενες εκρήξεις και οβίδες με ασφάλειες εγγύτητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή μικρο και μίνι μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Το αντιαεροπορικό σύστημα πυροβολικού (ZAK) της Ρωσίας Παράγωγο-Αεράμυνας είναι ένα παράδειγμα. Το σύστημα αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τα διπλά αντιαεροπορικά πυροβόλα Shilka ZSU και ZU-23.

Λέιζερ υψηλής ενέργειας

Τα λέιζερ υψηλής ενέργειας που τοποθετούνται σε φορτηγά είναι αποτελεσματικά ενάντια στα drones. Ωστόσο, απαιτούν καλή ατμοσφαιρική ορατότητα και καλό σύστημα παρακολούθησης για να διασφαλιστεί ότι το εντυπωσιακό λέιζερ παραμένει στο στόχο για αρκετά δευτερόλεπτα. Είναι πιο αποτελεσματικά έναντι μικρών drones και έχουν περιορισμένη εμβέλεια. Τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να καταρρίψουν μεγαλύτερα drones Μεσαίου Υψόμετρου χρειάζονται ισχυρά λέιζερ με υποστήριξη πολλαπλών οχημάτων. Είναι ακριβά και ακόμη υπό ανάπτυξη.

Η Ρωσία φέρεται να έχει τοποθετήσει το όπλο λέιζερ Zadira-16 με θωρακισμένο φορτηγό στο συνεχιζόμενο SMO της. Μιλώντας στην τηλεόραση, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ είπε ότι το σύστημα, που τώρα βρίσκεται υπό μαζική παραγωγή, κατέστρεψε ένα ουκρανικό drone «μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα». Το μέγεθος του drone δεν είναι γνωστό.

Συστήματα EW υψηλής ισχύος

Τα μεγάλα drones που λειτουργούν σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα απαιτούν δορυφορικές συνδέσεις επικοινωνίας. Τα επίγεια συστήματα υψηλής ισχύος μπορούν να ανιχνεύσουν αυτές τις συνδέσεις μέσω ηλεκτρονικής υποκλοπής.

Ο σύνδεσμος επικοινωνίας μπορεί να μπλοκαριστεί είτε από το σύστημα υποκλοπής είτε η εργασία παρεμβολής μπορεί να ανατεθεί σε έναν ισχυρό εξειδικευμένο παρεμβολέα.

Ολοκληρωμένα Συστήματα

Τα ολοκληρωμένα συστήματα όπως το Drone του RAFAEL περιλαμβάνουν πολλαπλούς αισθητήρες (Radar, Electro-Optical, SigInt) και πολλαπλά συστήματα εξουδετέρωσης απειλών (EW, Laser).

Χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα μηχανικής εκμάθησης, το σύστημα μπορεί να ταξινομήσει το drone και να επιλέξει αυτόματα την καλύτερη επιλογή για να το εξουδετερώσει. Το σύστημα είναι κινητό και χρειάζεται έναν μόνο χειριστή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ