Κόσμος

Καθηγητής Λάβδας: Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που δεν πρέπει να υποτιμηθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (Βίντεο)

Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που δεν πρέπει να υποτιμηθεί η νέα συμφωνία Τουρκίας, Λιβύης δηλώνει ο καθηγητής Ευρωπαικής και Συγκρητικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας, δήλωσε στο ΣΚΑΙ.

Το νέο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προβλέπει ότι τουρκικές εταιρίες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ξηρά και στην ΑΟΖ της Λιβύης, ακόμη και νότια της Κρήτης. Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απάντησε το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο κύριος καθηγητής επισημαίνει, η όξυνση οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία θεωρεί ότι πάνω σε αυτή τη ρευστότητα, στο πλαίσιο της ανάγκης που έχει το ΝΑΤΟ για την συνδρομή της Τουρκίας, την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης, η Τουρκία μπορεί να κερδίσει κάποια τετελεσμένα. Για αυτό και έχουμε μία επιτάχυνση μία εντατικοποίηση (...)

Όσο διαρκεί ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας όσο δεν μπαίνουμε σε μία φάση διαπραγμάτευσης κάποιου τύπου τόσο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι απολύτως απαραίτητη και θα προσπαθεί βάσει αυτής της αντίληψης θα κερδίσει ότι μπορεί. Άρα είναι μία σοβαρή κατάσταση μέσα σε ένα πολύ ρευστό περιβάλλον και θα έλεγα ότι είναι μακράν η πιο δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε θα έλεγα ούτε καν από τα Ίμια πιθανότατα από το 1974. (...)

Η Τουρκία πλέον έχει διαμορφώσει μία στρατηγική, έχει την λεγόμενη Γαλάζια πατρίδα έχει υποσχεθεί στον πληθυσμό εκεί, ο οποίος εύκολα αλλάζει άποψη, ότι η Τουρκία έχει μέλλον στη θάλασσα (...) το τι γίνεται δεν έχουμε κανένα λόγο να το απαξιώσουμε. Να δείξουμε ότι είναι γραφικό, να δείξουμε ότι έχει τεράστια σημασία αυτό που γίνεται. Πρέπει να φωνάζουμε παγκοσμίως ότι αυτό που γίνεται είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και χρειάζεται προσοχή διότι δεν πρέπει να φανεί ότι η Ελλάδα είναι αυτή που ξεκινάει μία πολεμική αναμέτρηση γιατί θα μεταφραστεί αυτό ως διάλυση του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θέλει να διαλύσει το ΝΑΤΟ, αυτό είναι προφανές, υπάρχει περίπτωση να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία αγνοώντας το γεγονός ότι μπορεί να διαλύσει και το ΝΑΤΟ.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...
Ελληνοτουρκικά 0

Φρενίτιδα στον τουρκικό Τύπο: Οι Έλληνες αναβάθμισαν τους πολλαπλούς εκτοξευτές RM-70 και από την Ρόδο-Απειλούν πλέον την Μαρμαρίδα (Βίντεο)

Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας των Τούρκων μυρίζουν πιθανή προβοκάτσια το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο