Κόσμος

Η Νορβηγία δείχνει ότι η προετοιμασία της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση απέτυχε

Η υδροηλεκτρική ενέργεια της Νορβηγίας αποτελεί κλειδί για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Ωστόσο, παρά την υπάρχουσα νομοθεσία που αποσκοπεί στην προετοιμασία των χωρών της ΕΕ για ενεργειακές κρίσεις, η Νορβηγία δεν εμφανίζεται πουθενά στα έγγραφα των πληττόμενων χωρών ή στα σχόλια του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Η Νορβηγία, βασικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΕΕ, εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη χωρητικότητα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μετά το ξηρό καλοκαίρι που έπληξε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που εξαρτάται από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η ανακοίνωση του Όσλο έγινε δεκτή με ανησυχία από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (TSO), υπεύθυνους για τη μεταφορά ενέργειας στη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία.

"Ενώ [κατανοούμε] την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, είμαστε ταυτόχρονα βαθιά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η προτεινόμενη μείωση της δυναμικότητας φαίνεται να αγνοεί τα οφέλη της διατήρησης των συνόρων ανοιχτών και φαίνεται να μην αναγνωρίζει ότι μέσω μιας καλά λειτουργούσας αγοράς διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο", έγραψαν οι TSOs σε πρόσφατη κοινή δήλωσή τους.

Εάν η Νορβηγία περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό θα έβλαπτε την ενεργειακή ασφάλεια στις Σκανδιναβικές χώρες και θα υποβάθμιζε την εμπιστοσύνη στην αγορά, δήλωσε στη EURACTIV ο Teppo Säkkinen, σύμβουλος Βιομηχανικής και Κλιματικής Πολιτικής στο Φινλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

"Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν δύσκολο χειμώνα και οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να τον ξεπεράσουν και όχι να οικοδομήσουν προστατευτικές παρεμβάσεις στην αγορά", πρόσθεσε. Ο ΔΣΜ της Φινλανδίας προειδοποίησε επίσης ότι οι καταναλωτές της χώρας θα πρέπει να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης ενέργειας.

Η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας ανέρχεται στην καλύτερη περίπτωση σε 12.300 μεγαβάτ (MW), ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν επιπλέον 600 MW εφεδρείας ισχύος. Ωστόσο, αυτό αφήνει τουλάχιστον 2.100 MW ανεκμετάλλευτης ζήτησης, καθώς η κατανάλωση μπορεί να ανέλθει σε περίπου 15.100 MW στην αιχμή της.

Εν τω μεταξύ, ο ΔΣΔ της Σουηδίας δήλωσε στη EURACTIV ότι, αν και ο κίνδυνος αποσύνδεσης από την ηλεκτρική ενέργεια "είναι πολύ μικρός", "θα είναι ενδεχομένως υψηλότερος τον ερχόμενο χειμώνα λόγω της τρέχουσας κατάστασης στις αγορές ενέργειας".

Σύμφωνα με νόμο του 2019, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προλαμβάνουν τέτοιες διακοπές στα σχέδια ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων. Αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν την περιγραφή των τρωτών σημείων και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αν και τα τρωτά σημεία που αναφέρονται περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις των καταιγίδων και του ψύχους και τους πολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη Ρωσία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία παραλείπουν τον σχεδιασμό για την περίπτωση μείωσης των εισαγωγών από τη Νορβηγία.

Πράγματι, το σχέδιο της Δανίας τονίζει στο σχέδιό της τη συμμαχία μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών. Αναφέρεται σε ένα φόρουμ που δημιουργήθηκε από τους ΔΣΜ της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας το 2004, το οποίο έχει ως σκοπό να "θέσει προτεραιότητες και να διασφαλίσει μια συνεργασία για την ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με στόχο τη σκανδιναβική συνεργασία όσον αφορά τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας".

Η ανατροφοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν αναφέρει επίσης τη Νορβηγία, παρόλο που το ευρωπαϊκό εκτελεστικό όργανο προέτρεψε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανατροφοδότηση βρίσκεται ακόμη υπό προετοιμασία για τη Δανία.

Η Επιτροπή δεν απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις της EURACTIV.

Το κατά πόσον η Νορβηγία θα μπορούσε νομικά να προβεί σε αυτή την κίνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είναι ακόμη συζητήσιμο.

Παρόλο που η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει και εφαρμόζει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μέσω της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

"Η Νορβηγία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και εφαρμόζει την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ. Ενώ η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει τρόπους θωράκισης της πολυετούς χωρητικότητας των ταμιευτήρων, για παράδειγμα, με την εντολή ενός συγκεκριμένου ελάχιστου επιπέδου πλήρωσης, οποιαδήποτε τέτοια απόφαση δεν μπορεί να συνεπάγεται το κλείσιμο των συνόρων για τον περιορισμό των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV.

Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Υδατικών Πόρων και Ενέργειας της Νορβηγίας φέρεται να κατέληξε τη Δευτέρα στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να συμβεί για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, αλλά όχι για την άμβλυνση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Ωστόσο, οι φινλανδικοί, σουηδικοί και δανικοί TSO προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο.

"Εάν οι περιορισμοί στις εξαγωγές επιτρεπόταν στο πλαίσιο του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονισμού για την ηλεκτρική ενέργεια, φοβόμαστε ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο παρόμοιων περιορισμών και να προκαλέσει έτσι πολύ μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις σκανδιναβικές όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας", προειδοποιούν οι TSO της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Σε περίπτωση που η Νορβηγία προχωρήσει, η αρχή επιβολής της συμφωνίας ΕΟΧ (ESA) θα μπορούσε να ξεκινήσει έρευνα για πιθανή παράβαση και να προσφύγει σε δικαστήριο που έχει συσταθεί για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Προς το παρόν, ο οργανισμός δηλώνει ότι δεν μπορεί να λάβει θέση επειδή το Όσλο δεν έχει ακόμη περιγράψει λεπτομερώς τα σχέδια. Παρόλα αυτά, δήλωσε στη EURACTIV σε δηλώσεις που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι "παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Νορβηγία για να διασφαλίσει τη συμβατότητα των πιθανών μέτρων που λαμβάνονται με τη συμφωνία ΕΟΧ".

Η νορβηγική κυβέρνηση δεν απάντησε στο αίτημα της EURACTIV για σχολιασμό.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ