Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αλλάζουν τα δεδομένα! Το Καζακστάν ξεκινάει πωλήσεις πετρελαίου μέσω αζερικού αγωγού για να παρακάμψει τη Ρωσία

Το Καζακστάν αναμένεται να πουλήσει μέρος του αργού πετρελαίου του μέσω του μεγαλύτερου πετρελαιαγωγού του Αζερμπαϊτζάν από τον Σεπτέμβριο, καθώς το έθνος αναζητά εναλλακτικές λύσεις σε μια διαδρομή που η Ρωσία απειλεί να κλείσει, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1% των παγκόσμιων προμηθειών, ή περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). Εδώ και 20 χρόνια, αποστέλλονται μέσω του αγωγού CPC στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Τον Ιούλιο, ένα ρωσικό δικαστήριο απείλησε να κλείσει τον CPC, ωθώντας την κυβέρνηση του Καζακστάν και τους μεγάλους ξένους παραγωγούς να συνάψουν συμβάσεις για άλλα καταστήματα προληπτικά. Καμία από τις εναλλακτικές λύσεις δεν είναι τόσο πρακτική όσο ο αγωγός CPC, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας στις αγορές ενέργειας.

Πηγή με άμεση γνώση του θέματος είπε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν Kazmunaigaz (KMG) βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με το εμπορικό σκέλος της κρατικής εταιρείας SOCAR του Αζερμπαϊτζάν για να επιτρέψει την πώληση 1,5 εκατομμυρίου τόνων αργού πετρελαίου Καζακστάν μέσω του αζερικού αγωγού που παραδίδει πετρέλαιο στο μεσογειακό λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.

Με λίγο πάνω από 30.000 bpd, ο όγκος είναι μια σταγόνα σε σύγκριση με το συνηθισμένο 1,3-1,4 εκατομμύρια bpd που ρέει μέσω του αγωγού CPC. Η τελική σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί στα τέλη Αυγούστου με τις ροές μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC) να ξεκινούν ένα μήνα αργότερα, είπε η πηγή.

Άλλοι 3,5 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου από το Καζακστάν θα μπορούσαν να αρχίσουν να ρέουν το 2023 μέσω άλλου αζερικού αγωγού προς το λιμάνι Σούψα της Μαύρης Θάλασσας της Γεωργίας, ανέφεραν δύο πηγές. Σε συνδυασμό με τις ροές BTC, ο όγκος θα ισοδυναμούσε με λίγο περισσότερο από 100.000 bpd, ή το 8% των ροών CPC.

Η στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν θα επέτρεπε στο Καζακστάν να παραμερίσει το ρωσικό έδαφος. Τον περασμένο μήνα, η BP Azerbaijan δήλωσε ότι θα ανακατευθύνει τις ροές μακριά από τον αγωγό Μπακού-Σούψα στον μεγαλύτερο αγωγό BTC. Ωστόσο, η νέα διαδρομή BTC σημαίνει ότι το Καζακστάν θα πρέπει να βασιστεί σε έναν στόλο μικρών δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρει το πετρέλαιο του μέσω της Κασπίας Θάλασσας στο Μπακού από το λιμάνι του στο Ακτάου που έχει περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα, ανέφεραν οι πηγές.

Άλλες διαδρομές

Η Tengizchevroil (TCO), μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της μεγάλης πετρελαϊκής Chevron, έχει το δικό της σκέλος μάρκετινγκ και διαπραγματεύεται ξεχωριστά τις δικές της διαδρομές μέσω αγωγού και σιδηροδρόμου, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Ο αγωγός BTC θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιλογή για το TCO, αλλά μια πηγή είπε ότι εάν συμφωνηθεί, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να ξεκινήσουν οι ροές.

Η ποιότητα είναι ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει μια γρήγορη συμφωνία. Το κύριο μείγμα CPC του Καζακστάν είναι ένα ελαφρύ αργό που πωλείται με σημαντική έκπτωση στη ναυαρχίδα της κατηγορίας BTC του Αζερμπαϊτζάν, που είναι μια μεσαία, γλυκιά ποιότητα που είναι πιο εύκολο να ραφινάρει.

Η TCO ξεκίνησε ήδη τη μεταφορά ενός μικρού όγκου πετρελαίου σιδηροδρομικώς στο λιμάνι του Μπατούμι της Γεωργίας τον Απρίλιο, όταν οι ζημιές από καταιγίδα κατέστησαν άχρηστο μέρος του τερματικού σταθμού CPC.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η TCO έκανε κράτηση για περισσότερους όγκους σιδηροδρομικών μεταφορών και θα μπορούσαν να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Το Καζακστάν εξάγει χωριστά έως και 1 εκατομμύριο τόνους, ή 250.000 bpd, Ουραλίων μέσω του συστήματος αγωγών της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας.

Νέος αγωγός φ/α που συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία

Μια νέα σύνδεση φυσικού αερίου που συνδέει την Ισπανία και τη Γαλλία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει εντός οκτώ ή εννέα μηνών, δήλωσε την Παρασκευή η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera.

«Αυτή η νέα διασύνδεση, αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περίπου 8 ή 9 μήνες στη νότια πλευρά των συνόρων, δηλαδή από τα Πυρηναία προς την Ισπανία», είπε σε συνέντευξή της στον εθνικό σταθμό TVE.

Οι δραστηριότητες για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια συνεχίζονται πυρετωδώς, ενώ αναμένεται ο ερχόμενος Χειμώνας να πέσει βαρύς στον ενεργειακό κλάδο, έως ότου παγιωθούν οι εναλλακτικές λύσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...