Ισραηλικό Drone
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αυτά είναι τα 4 drone "δολοφόνοι" του ισραηλινού οπλοστασίου (Εικόνες)

Το Ισραήλ εδώ και τριάντα χρόνια έχει απαγορεύσει την δημοσίευση κάθε δεδομένου σχετικού με τα στρατιωτικά drone της χώρας. Βέβαια, το μυστικό αυτό δεν έχει αποκρυφτεί με την μεγαλύτερη επιτυχία. Την Τετάρτη όμως έγινε και επίσημα γνωστό πως η χώρα χρησιμοποιεί drone για την εκτέλεση θανατηφόρων επιθέσεων εναντίων στόχων - κοντά ή μακριά από τα σύνορα του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ είναι γνωστό εδώ και χρόνια ως ηγέτης στην τεχνολογία drone, αφού έχει πουλήσει εκατοντάδες πλατφόρμες σε στρατούς όλου του κόσμου.

Εσωτερικά των συνόρων, οι ισραηλινές μοίρες drone έχουν λάβει μέρος σε αμέτρητες επιχειρήσεις, όπως περισυλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί εναντίων στόχων στη Συρία, στη Γάζα και πολύ πιο μακριά, σε αποστολές εναντίων του ισλαμικού κράτους.

Οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι αναγκάζονταν να μιλούν για "εναέρια οχήματα" και "ξένα μέσα" για να μην αναφέρουν ξεκάθαρα την χρήση επιθετικών "drone" ή "μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων".

Η χρήση επιθετικών drone έχει καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό από δυτικά μέσα. Το 2011 η Wikileaks δημοσίευσε χιλιάδες έγγραφα που επιβεβαίωναν την χρήση τέτοιων πλατφορμών από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις για στοχευμένες δολοφονίες στη Γάζα. Μία τέτοια δολοφονία ήταν αυτή του Ahmed Yassin, του αρχηγού της οργάνωσης Χαμάς, το 2004.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οπότε, Για τι Είδους Drone Μιλάμε;

Υπάρχουν τέσσερα κύρια επιθετικά drone που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του Ισραήλ: το Eitan (Heron TP), το Zik (Hermes 450), το Kohav (Hermes 900) και το Shoval (Heron 1). 

Eitan

Το Eitan, γνωστό στον κόσμο ως Heron TP, είναι η βασική πλατφόρμα της χώρας. Σχεδιασμένη ως μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών με ποικίλους σχηματισμούς φορτίων, μπορεί να εκτελέσει διάφορες αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της περισυλλογής πληροφοριών, της εύρεσης στόχων κλπ.

Εξοπλισμένο με ηλεκτροπτικούς αισθητήρες και συνδεδεμένο σε δορυφορική ζεύξη δεδομένων, το Eitan παρέχει αναγνωριστικές δυνατότητες σε δυνάμεις ξηράς σε συνθήκες μάχης, ενώ μπορεί να δημιουργήσει προφίλ κίνησης και να επιτεθεί στόχους.

Είναι εξοπλισμένο με αυτόματα συστήματα απογείωσης και προσγείωσης, δορυφορική επικοινωνία για παρατεταμένη εμβέλεια, πλήρη εφεδρικά ηλεκτρονικά κλπ. Το drone, το οποίο είναι 15 μέτρα σε μήκος και έχει άνοιγμα φτερών 26 μέτρων, διαθέτει και δορυφορικές επικοινωνίες για αποστολές Beyond Line of Sight (εκτός οπτικής επαφής).

Με διάρκεια πτήσεων έως 30 ώρες, το Eitan είναι ικανό να πετά σε αποστάσεις έως χιλίων χιλιομέτρων σε μέγιστο υψόμετρο 12 χιλιομέτρων. Η ικανότητά του να μεταφέρει ακριβείς πληροφορίες σε αυτές τις αποστάσεις το καθιστούν μία πιθανή επιλογή στην περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει να εκτελέσει επιθέσεις εναντίων στόχων σε εχθρικές χώρες.

Το Eitan είδε πραγματική μάχη κατά την διάρκεια της επιχείρησης Cast Lead το 2008, πριν ακόμη υιοθετηθεί επίσημα από τις αμυντικές ισραηλινές δυνάμεις. Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της επιχείρησης Protective Edge στη Γάζα το 2014 και σε αμέτρητες σκηνές βίας στο περίκλειστο έδαφος που δραστηριοποιείται η οργάνωση Χαμάς. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως και η χώρα μας έχει στην κατοχή της αυτά τα drone.

https://youtu.be/D5NqZCrJfh8

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Zik

To Zik (Hermes 450) υπήρξε το πρώτο οπλισμένο drone κατασκευασμένο από την ισραηλινή Elbit Systems για τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Επιχειρησιακό για πάνω από 20 χρόνια για την ισραηλινή ΠΑ, χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα στη Γάζα, όπως και στο Λίβανο, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Λιβάνου το 2006.

Το Zik μπορεί να πετάξει σε μέγιστο υψόμετρο 5,5 χιλιομέτρων και σε μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων για πτήσεις έως 18 ωρών. Εάν τοποθετηθούν στο drone προαιρετικά εξωτερικά ντεπόζιτα, η μέγιστη διάρκεια πτήσης μπορεί να παραταθεί στις 30 ώρες. Αυτή η πλατφόρμα πολλαπλών φορτίων μεσαίου μεγέθους μπορεί να επιχειρήσει με δύο φορτία ταυτόχρονα. Είναι επίσης δυνατό να πετάξει χειροκίνητα αλλά και αυτόνομα.

Kohav

Το Kohav (Hermes 900) είναι το επόμενης γενιάς, πολλαπλών ρόλων, μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης αυτονομίας drone της Elbit Systems με μέγιστο υψόμετρο πτήσης άνω των 9 χιλιομέτρων και διάρκεια επιχείρησης έως 36 ωρών. 

Το Hermes 900 έχει άνοιγμα φτερών 15 μέτρων, μήκος 8,3 μέτρων και μπορεί να απογειωθεί με μέγιστο βάρος 1.100 κιλών και μέγιστο βάρος φορτίου 300 κιλών.

Βασισμένη στο Hermes 450, η πλατφόρμα έχει διπλάσια ταχύτητα και δυνατότητες από το 450. Είναι ικανή να μεταφέρει ένα μεγάλο εύρος εξοπλισμού περισυλλογής πληροφοριών, ενώ μπορεί επίσης να εκτελέσει αποστολές εναέριας κυριαρχίας, διαρκούς παρακολούθησης, εύρεσης στόχου και περισυλλογής πληροφοριών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Shoval

Το Shoval, κατασκευασμένο από την Israel Aerospace Industries, είναι επιχειρησιακό στην ισραηλινή ΠΑ από το 2007. Μπορεί να πετάξει για 36 ώρες και έως 9 χιλιόμετρα ψηλά. Με επιχειρησιακό βεληνεκές που περιορίζεται μόνο από την διαθεσιμότητα καυσίμων του, το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος έχει μέγιστη εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων: μπορεί να παρέχει εναέρια αναγνώριση και υποστήριξη σε αποστολές μάχης.

Εξοπλισμένο και αυτό με ηλεκτροπτικούς αισθητήρες υπέρυθρων και συνδεδεμένο σε δορυφορικές ζεύξεις δεδομένων, το Shoval μπορεί να παρέχει διάφορα είδη αναγνωριστικών υπηρεσιών σε δυνάμεις ξηράς. Είναι ικανό να ανιχνεύει εκρηκτικά από αέρος, ενώ μπορεί να καταστρέφει εχθρικούς στόχους με τα οπλικά του συστήματα.

Με έναν μόνο αθόρυβο κινητήρα, το Shoval μπορεί να επιχειρεί σε αστικές περιοχές ή σε αποστολές περισυλλογής πληροφοριών μεγάλου βεληνεκούς, όπου το χαμηλό αποτύπωμα είναι κρίσιμο.

GALLERY

Shoval
Shoval
Shoval
Shoval
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...