Elbit X-Sight
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το Ισραήλ παρουσιάζει το πιο προηγμένο κράνος πιλότων ελικοπτέρων (Εικόνες)

Οι πιλότοι ελικοπτέρων των ισραηλινών δυνάμεων θα έχουν πλέον στην κατοχή τους ένα κράνος πιο προηγμένο από αυτό των πιλότων F-35. Αυτό θα γίνει δυνατό διότι τα κράνη τους θα διαθέτουν το σύστημα προβολής επαυξημένης πραγματικότητας X-Sight της Elbit, το οποίο είναι εγκατεστημένο πάνω στο κράνος (helmet-mounted).

Το κράνος, το οποίο ήδη έχει παρουσιαστεί σε πιθανούς πελάτες από όλον τον κόσμο, αναπτύχθηκε για χρήση στο πρόγραμμα Future Vertical Lift (Μελλοντική Κάθετη Μεταφορική Ικανότητα) όπως και στη νέα συστοιχία ελικοπτέρων της ισραηλινής ΠΑ.

Με εξελιγμένα ηλεκτρονικά που παρέχουν στους πιλότους περισσότερες πληροφορίες από κάθε άλλο κράνος, το X-Sight φέρνει νέες δυνατότητες στους πιλότους, έτσι ώστε να μπορέσουν να "κατέχουν τον καιρό" είπε ο Aviel Yahav, υπεύθυνος της επιχειρησιακής ανάπτυξης και προώθησης της Elbit Systems. 

"Αυτό είναι ένα σύστημα που φτιάχτηκε από πιλότους για πιλότους," είπε το Jerusalem Post πριν δει το σύστημα κατά την διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης σε ένα από τα εργοστάσια της Elbit στο βόρειο Ισραήλ. 

Το νέο σετ ενσωματώνει μία εξελιγμένη συστοιχία αισθητήρων, υπολογιστή αποστολής που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και σύστημα προβολής επαυξημένης πραγματικότητας τοποθετημένο στο κράνος (Augmented Reality - AR και Helmet Mounted Display - HMD). Αυτό επιτρέπει στον πιλότο να βλέπει μέσα από το σώμα του αεροσκάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Yahav εξήγησε πως όσο επεκτείνετε η περιπλοκότητα αποστολών στον τομέα των πολλαπλών αεροσκαφών, τόσο επεκτείνεται και η ανάγκη αποφυγής απειλών, για αυτό και οι πιλότοι απαιτείται να έχουν προηγμένα ηλεκτρονικά για να λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. 

Κράνος Τεχνητής Νοημοσύνης

Το νέο τεχνολογικό σετ της Elbit για το X-Sight περιλαμβάνει τον υπολογιστή αποστολής τεχνητής νοημοσύνης για συγχώνευση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μηχανική μάθηση εμποδίων και απειλών και για να εκτελεί επιχειρησιακές εφαρμογές. Περιλαμβάνει επίσης μία ενσωματωμένη συστοιχία συστημάτων αισθητήρων συνδυασμένα με το καινοτόμο ραντάρ XPlorer μαζί με το επιχειρησιακό πολυφασματικό φορτίο BrightNite που περιλαμβάνει κάμερα ημέρας και υπέρυθρες κάμερες για θερμική όραση.

Το σύστημα X-Sight παρέχει στους πιλότους καθαρό, χρωματισμένο και ευρύ οπτικό πεδίο σε πραγματικό χρόνο, κάθε στιγμή και υπό κάθε καιρική συνθήκη. Επιτρέπει τους πιλότους ελικοπτέρων να βλέπουν το πλέγμα εδάφους με υποδείξεις δεδομένων τοποθετημένες σε πραγματικές εικόνες και μία οθόνη ζελατίνας με πλήρη χρωματισμό και υψηλή ανάλυση.

Οι πιλότοι μπορούν να αλλάξουν μεταξύ πολλών επιχειρησιακών εφαρμογών, είτε από πτήση κατά την διάρκεια ημέρας σε πτήση στο χιόνι ή στην ομίχλη μέχρι την ανάλυση σχετικά με το ελικοδρόμιο, την χαρτογράφηση εμποδίων και πολλά άλλα.

Το σύστημα, το οποίο ήδη ενσωματώνει χαρακτηριστικά νυχτερινής όρασης που μπορεί ο πιλότος να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει, διαθέτει και αντιληπτική ικανότητα φυσικού βάθους, υβριδικό οπτικό εσωτερικό ανιχνευτή και χαμηλή καθυστέρηση. Η κάμερα LLTV έρχεται με απρόσκοπτο αισθητήρα πτήσης που επιτρέπει τον καταμερισμό στόχων, όπως και την ένδειξη κινούμενων στόχων για να προειδοποιεί τους πιλότους για πιθανές εισερχόμενες απειλές.

Το X-Sight έχει βεληνεκές 2.000 μέτρων, οπτικό πεδίο 100x50, ενώ ενσωματώνει το καινοτόμο ραντάρ XPlorer της Elbit, το οποίο αποτελεί ένα συμπαγή και εξελιγμένο εναέριο ραντάρ που μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε αεροσκάφος. Επιτρέπει στους πιλότους να πετούν σε επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων καυσώνων, ακριβώς όπως θα πετούσαν κατά την διάρκεια μίας καθαρής μέρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτή η τεχνολογία που αναπτύξαμε φέρνει τις δυνατότητες πέμπτης γενιάς από το F-35 στον στόλο ελικοπτέρων στρατιωτικών ελικοπτέρων και πολυχρηστικών ελικοπτέρων, επιτρέποντας στους πιλότους να πετούν σε επιδεινούμενα οπτικά περιβάλλοντα και να μετατρέπουν αυτό το επιδεινούμενο οπτικό περιβάλλον από περιορισμό σε επιχειρησιακό πλεονέκτημα," ανέφερε.

Ο υπολογιστής αποστολής τεχνητής νοημοσύνης συνενώνει όλες τις πληροφορίες των αισθητήρων μαζί με τους προεγκατεστημένους χάρτες, τα δεδομένα πτήσης και αποστολής και παρουσιάζει στην ζελατίνα του πιλότου μία χρωματισμένη εικόνα πραγματικού χρόνου που περιλαμβάνει κάλυψη επαυξημένης πραγματικότητας.

Ανιχνεύει επίσης συνεχόμενα το τοπίο για να προειδοποιεί τους πιλότους για πιθανά εμπόδια, όπως καλώδια ρεύματος, κεραίες και άλλες παρεμβολές, χωρίς την προηγουμένως χαρτογράφηση, επιτρέποντας πτήση χαμηλού υψομέτρου μη μηδενική ορατότητα, ενώ παρέχει επίσης στους πιλότους την ικανότητα αποφυγής σύγκρουσης από εδάφους και αέρος. Με πληροφορίες που συγκεντρώνονται από δορυφόρους, οι πιλότοι μπορούν να πετάξουν σε ζώνες χωρίς GPS.

Η συστοιχία ενσωματωμένων αισθητήρων (BrightNite και XPlorer), η οποίο είναι εγκατεστημένη στη μύτη του ελικοπτέρου, δείχνει τον δρόμο ευρυγώνια.

"Η νέα τεχνολογία παρέχει στους πιλότους ελικοπτέρων ένα σύστημα προβολής κράνους (HMD) επιπέδου F-35," ανέφερε η Elbit. Η εταιρεία επίσης ανέφερε πως οι αλλαγές που έγιναν στο κράνος δεν αξιοποιούν μόνο τους εγκατεστημένους αισθητήρες της πλατφόρμας, αλλά και την εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες συγχώνευσης για την επεξεργασία και παροχή ενοποιημένων εικόνων για τους πιλότους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κράνος Θα Μπορούσε να Χρησιμοποιηθεί από ΠΑ Όλου του Κόσμου

Αν και η Elbit δεν ανέφερε κάτι για πιθανές πωλήσεις, το σύστημα σχεδιάστηκε σε ανοιχτή αρχιτεκτονική με πλήρη συμβατότητα με τις προδιαγραφές του αμερικανικού στρατού για λογισμικό και υλισμικό, προσφέροντας ευελιξία για τους χρήστες και τους συνεργάτες. 

Επιτρέπει στις ΠΑ όλου του κόσμου να ενσωματώσουν αισθητήρες που κατασκευάστηκαν από διαφορετικές εταιρείες, όπως και να χρησιμοποιούν ποικίλους σχηματισμούς και να αναπτύσσουν και να εγκαταστήσουν επιπρόσθετες εφαρμογές στον υπολογιστή αποστολής.

"Αυτές οι δυνατότητες στοχεύουν κάποιες από τις δυσκολότερες επιχειρησιακές προκλήσεις των στρατιωτικών ελικοπτέρων: επιτρέποντας πτήσεις χαμηλού υψομέτρου κατά την διάρκεια επιδεινούμενων συνθηκών ορατότητας, επεκτείνοντας σημαντικά τον επιχειρησιακό φάκελο στρατιωτικών ελικοπτέρων, μετατρέποντας πρακτικά ακραίες καιρικές συνθήκες και επιδεινούμενες συνθήκες ορατότητας σε επιχειρησιακό πλεονέκτημα," πρόσθεσε η δήλωση. 

GALLERY

Elbit X-Sight
Elbit X-Sight
Elbit X-Sight
Elbit X-Sight
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή