Drone και μαχητικά ΗΠΑ
ΗΠΑ

Γιατί το νέο σμήνος drone και μαχητικών των ΗΠΑ είναι ανώφελο εναντίον Κίνας (Βίντεο)

Η παρουσίαση απεικονίζει ποικίλα μεγάλα και μικρά, υπερσύγχρονα και αξιόπιστα drone με διαφορετικούς ρόλους, τα οποία ελέγχονται από ένα μόνο μαχητικό και είναι ενσωματωμένα σε ένα πιο γενικό δίκτυο εναέριων στόχων που επιχειρούν σε αμφισβητούμενο πεδίο μάχης.

Ένα εικονογραφημένο βίντεο από την Skunk Works General Manager και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lockheed Martin John Clark, δείχνει ένα F-35B να πετά μπροστά από ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης. Το όχημα αυτό μοιάζει με ένα συνοδευτικό drone με ουρά σχήματος V, κινούμενα βασικά φτερά και έναν αεραγωγό στο πάνω μέρος της πίσω κεντρικής του ατράκτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα drone που μοιάζει με πύραυλο και ονομάζεται Common Multi-Mission Truck (CMMT) εκτοξεύθηκε από το F-35, ενώ διαθέτει ανοιχτά φτερά, ουρά σχήματος V και δύο συμμετρικούς αεραγωγούς στην πίσω αριστερή και στην δεξιά μεριά. Τέλος, παρατηρήθηκε και ένα drone που μοιάζει με βόμβα, διαθέτει και αυτό ουρά σχήματος V, όπως και έναν θόλο στην κορυφή της κεντρικής ατράκτου, πιθανώς τοποθετημένο για δορυφορική επικοινωνία.

Το drone που εκτοξεύθηκε από το F-35 είναι γνωστό πως έχει διαφορετικές μονάδες εσωτερικά του σώματός τους, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προσαρμοστεί για αποστολές επιθέσεων ξηράς ή καμικάζι.

Πώς Λειτουργεί το Σμήνος;

Τα CMMT φαίνονται να πετούν μπροστά από δύο F-35 και ένα C-130J Hercules, ως μέρος του σμήνους CCMΤ με ένα NGAD (το μαχητικό νέας γενιάς των ΗΠΑ) μπροστά τους και κοντά σε εχθρικές ακτές. Στην εχθρική περιοχή εμφανίζονται πολλά στοιχεία πυραύλων επιφάνειας-αέρος, με τα ιπτάμενα αμερικανικά drone να βρίσκονται εκτός του βεληνεκούς τους. 

Δύο F-35 πετούν χωριστά. Τα συνοδευτικά drone έχουν χαρακτηριστεί ως δολώματα και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου. Το δόλωμα θα απασχολεί τον πύραυλο εδάφους-αέρος που θα εκτοξευθεί εναντίων του αεροσκάφους, ενώ το άλλο θα στείλει σήματα παρεμβολών στα ραντάρ των εχθρικών συστημάτων ξηράς.

Τα ιπτάμενα drone λειτουργούν σε ρόλο συγκέντρωσης πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης (ISR), στέλνοντας πληροφορίες στην τρίτη ομάδα F-35, η οποία και ελέγχει τα συνοδευτικά drone.

Αυτή η ιδέα φαίνεται ότι βασίζεται στις αμερικανικές εικασίες πως η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν αναπτύξει τα δικά τους συνοδευτικά drone. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανώφελα Εναντίων Παρόμοιων Ανταγωνιστών

Κάθε επίθεση ξηράς εναντίων της Κίνας ή της Ρωσίας θα συναντά άμυνες κυρίως από ομάδες drone μάχης και συνοδείας, drone που θα λειτουργούν ως δολώματα και drone που θα αναλαμβάνουν ρόλους ISR, όπως και από αεροσκάφη έγκυρης προειδοποίησης και στην περίπτωση της Κίνας, έναν ολόκληρο στολίσκο από αεροπλανοφόρα, μαχητικά αεροπλανοφόρων και άλλα πλοία με δυνατότητες αεράμυνας.

Ο Clark φαίνεται να έχει παρατηρήσει αυτήν την παράλειψη και ανέφερε πως η Skunk Works ξεκίνησε να εξερευνά "αξιόπιστες" μη επανδρωμένες πλατφόρμες - οικονομικές και αναλώσιμες που οι διοικητές θα ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν για αποστολές υψηλού ρίσκου στην θέση πιο ακριβών και εξελιγμένων drone.

"Στο γενικό πλαίσιο κάθε μίας από αυτές τις πτήσεις, οι απώλειες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μπορείς να επιδείξεις κάθε τέτοια ιδέα αποστολής σε χώρο επιχειρησιακών αναλύσεων και να το δείξεις αυτό, αλλά θα δουλέψει μόνο μία φορά. Μπορείς να το κάνεις να δουλεύει επανειλημμένα για 30 μέρες όταν θα ξεκινήσουν να συσσωρεύονται οι απώλειες της επιχείρησης;

Εάν κοιτάξουμε το κόστος της απώλειας ενός οχήματος, για παράδειγμα αξίας 10 εκατομμυρίων, και το ποσοστό απωλειών είναι 80%, αυτά τα νούμερα γίνονται τεράστια πολύ γρήγορα. Και μετά το υπόλοιπο 20% που δεν έχασες, τι υλικοτεχνική υποστήριξη και έξοδα χρειάζεται για να ανασυσταθεί και να ξανά χρησιμοποιηθεί;" είπε ο Clark.

Η Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένων Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) σκέφτηκε ακόμα και τον πειραματισμό με ανακτήσιμα μικρά drone, που μπορούν να διασωθούν από ναυτικά πλοία. Αλλά και πάλι, κατάλαβαν πόσο χαοτικά τεράστιο και έντονο είναι το επιχειρησιακό ρίσκο και η υλικοτεχνική προσπάθεια που απαιτείται. 

Δεν θα αναφερθούμε καν στην προσπάθεια επισκευής αυτών των drone και τα έξοδα αποστολής τους πίσω στη μάχη. Ο εχθρός μπορεί πάντα συνειδητά να συνεχίσει να καταρρίπτει τέτοια "ανακτήσιμα" drone παρασύροντας αμερικανικά στοιχεία σε αποστολές διάσωσης, αποκτώντας πραγματικούς στόχους.

Επιπρόσθετα, είναι πιθανόν οι εχθροί των ΗΠΑ στα αρχικά στάδια ενός πολέμου να αποδεχτούν κάποιες απώλειες για να μάθουν τις υλικοτεχνικές και επιχειρησιακές τακτικές των Αμερικανών, έτσι ώστε να τελειοποιήσουν τις αντεπιθέσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν ακόμη οι ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό είναι οι πύραυλοι άρνησης εναέριας πρόσβασης (Anti-Access/Area Denial - A2/AD) και η υλικοτεχνική υποστήριξη της Κίνας. Ο κινεζικός αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος DF-21D μπορούσε μέχρι πρότινος να καταστρέψει αμερικανικά αεροπλανοφόρα από μεγάλη απόσταση, χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση.

Όσο για την υλικοτεχνική υποστήριξη, είναι αδύνατο να κρατήσεις έναν μακροχρόνιο πόλεμο χωρίς τις συνεχείς συμφωνίες με συμμαχικά έθνη. Οι αμερικανικές εφοδιαστικές αλυσίδες είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δεχθούν γρήγορα επίθεση από κινεζικής μεριάς. 

Ο αμερικανικός στρατός πρέπει να διαχειριστεί αυτές τις ουσιαστικές αδυναμίες, οι οποίες είναι περισσότερο πολιτικού, οικονομικού και στρατηγικού χαρακτήρα, παρά εστιάζουν καθαρά σε τακτικές στρατιωτικές λύσεις.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ