Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Χείμαρρος" οι Himars! Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικά συστήματα αεράμυνας- Ρώσος ειδικός: Θα τους καταρρίψουμε σαν τις ''μύγες''-Επίθεση στο Φιδονήσι (Βίντεο)

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση την Ουκρανία με κίνδυνο να συμπαρασύρει πλέον και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν νέο στοχευμένο μπαράζ με αμερικανικούς MLRS HIMARS εναντίον ρωσικών μονάδων αεράμυνας και κέντρων Διοίκησης στο Λουγκάνσκ.

Οι Ρώσοι παραδέχονται σημαντικές απώλειες. Η Ουκρανία προκάλεσε μαζικό πλήγμα στη μονάδα αεράμυνας που καλύπτει το Λουγκάνσκ. Στην περιοχή υπήρχαν S-300 και Pantsir.

Στην ευρύτερη περιοχή του Λουγκάνσκ είχαν μεταφερθεί S-400 και S-300V4. Είναι άγνωστο αν κτυπήθηκαν ή αν αντέδρασαν ή όχι στο ουκρανικό μπαράζ πυροβολικού.

Η εξέλιξη αυτή εξηγεί και γιατί οι Ρώσοι σφυροκόπησαν αμέσως μετά την περιοχή του Bakhmut. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από εκεί.

Αυτό σημαίνει ότι ο ουκρανικός Στρατός λαμβάνει συντεταγμένες για απευθείας πλήγματα εναντίον της ρωσικής αεράμυνας.

Λόγω των εξελίξεων αυτών, οι Ρώσοι παρέδωσαν στις δυνάμεις του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ βαλλιστικούς πυραύλους Tochka-U.

Ταυτόχρονα μεταφέρουν Buk-M3/M2 στο Λουγκάνσκ με δύο 9A317M TELAR, R-166-05 Artek όχημα επικοινωνίας, MT-LB και άλλα οχήματα.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Sergey Khatylev εξήγησε, στο mk.ru, πώς λειτουργούν οι τακτικές βομβαρδισμού και πως ορισμένοι ουκρανικοί πύραυλοι φτάνουν στους στόχους τους

 

- Υπάρχουν κυρίως συγκροτήματα των στρατιωτικών μας συστημάτων αεράμυνας απευθείας στο έδαφος της Ουκρανίας;

Ναι, αυτοί είναι οι Buk, Osa, Pantsir, Oka-M. Το τελευταίο, παρεμπιπτόντως, λειτουργεί σε απόσταση έως και δέκα χιλιομέτρων. 

Υπάρχει ένα στρατιωτικό - S-300V - και άλλα συγκροτήματα. Όλα αυτά καλύπτουν άμεσα στρατεύματα, θέσεις διοίκησης συνταγμάτων, μεραρχίες κ.λπ. Όταν τα ουκρανικά συστήματα πυραύλων αρχίζουν να βομβαρδίζουν – έτσι έδρασαν στην περιοχή Kakhovka και πριν από αυτό σε άλλες πόλεις – τότε η APU χτυπιέται για πρώτη φορά με συμπλέγματα Smerch ή Grad. Έχουμε ήδη μάθει πώς να καταρρίπτουμε τις ιπτάμενες οβίδες των Gradov και Tornadoes.

Όλοι εργάζονται σε αυτά μαζί - τόσο τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-300, S-400 όσο και τα στρατιωτικά συστήματα αεράμυνας στο έδαφος των εχθροπραξιών. Ανάλογα με το εύρος στο οποίο εκτελείται η βολή, όπου είναι πιο κοντά και πιο βολικό. Οι "Grads", όπως γνωρίζετε, πυροβολούν μέχρι είκοσι χιλιόμετρα, τα  "Tornados" - έως και σαράντα.

Όμως κατά τη διάρκεια αυτής της βολής, ακόμη και παρά τη χρήση ελιγμών από κινητά συγκροτήματα, αποκαλύπτουμε τις συντεταγμένες των θέσεων μας. Τα στρατιωτικά συστήματα αεράμυνας κάνουν ελιγμούς πιο συχνά, τα ισχυρά συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας ελιγμούς λιγότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση, όταν λειτουργούν, ενεργοποιείται η υψηλή τάση, εκπέμπεται ενέργεια. Οι Αμερικανοί, γνωρίζοντας πότε θα αρχίσουν να πυροβολούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, στοχεύουν δορυφόρους ηλεκτρονικών πληροφοριών σε αυτήν την περιοχή. Διεξάγουν επιτήρηση και γνωρίζουν πού βρίσκονται τα συστήματα αεράμυνας μας. Οι Αμερικανοί κατευθύνουν τους Ουκρανικούς πυραύλους σε αυτές τις θέσεις. 

– Δηλαδή, πρώτα εκτρέπουν την αεράμυνα μας, μας αναγκάζουν να εξαντλήσουμε τα πυρομαχικά για να δώσουν το κύριο χτύπημα στον στόχο που θέλουν να χτυπήσουν υπό την κάλυψη των βομβαρδισμών MLRS;

Ακριβώς. Μας αποσπούν την προσοχή για να καταστρέψουμε ή να απενεργοποιήσουμε ένα σημαντικό αντικείμενο. Χρειάζεται χρόνος για να φορτωθούν πυρομαχικά. Ο εχθρός μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό.

Είναι κάποια νέα τακτική;

Κατ 'αρχήν, κάθε τι καινούργιο είναι ένα ξεχασμένο παλιό. Πλέον όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι σε θέση να κάνουν τα πάντα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αφού οι Αμερικανοί έχουν ενταχθεί σε αυτήν την τακτική με τις δυνατότητες πληροφοριών τους, αλλά και τα συγκροτήματα HIMARS. Οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απευθείας από τον δορυφόρο με έτοιμες συντεταγμένες στόχων, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων των συστημάτων αεράμυνας μας.

Και εδώ, φυσικά, τίθεται ένα ερώτημα για τις μονάδες μας πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου (EW) με τα συγκροτήματα Krasukha-4, Krasukha-7. Θα πρέπει να καλύπτουν τα συστήματα αεράμυνας. 

– Τι απαιτείται για αυτό; Αύξηση ουσιαστικά του αριθμού των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου;

Όχι τόσο η ποσότητα όσο η ποιότητα της εφαρμογής τους. Η ποσότητα δεν είναι το παν εδώ. Πρέπει να διασφαλίσουν επακριβώς τη δουλειά μας: να ξέρουμε πότε, πού και σε ποιον τομέα να βάλουν εμπόδια για να μας καλύψουν έγκαιρα. Και για αυτό, τα ίδια τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου πρέπει να λαμβάνουν με ακρίβεια και έγκαιρα πληροφορίες. 

– Τι χρειάζεται για να οργανωθεί; Το διαχρονικό ρωσικό ερώτημα: ποιος φταίει και τι πρέπει να γίνει ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να μην μπορούν να χτυπήσουν τις εγκαταστάσεις αεράμυνας μας;

Πρώτον, χρειαζόμαστε έγκαιρη αναγνώριση από τον δορυφόρο και από το έδαφος με κάθε μέσο, ​​από ραδιοεξοπλισμό μέχρι μυστική αναγνώριση. Πρέπει να κατανοήσουμε ξεκάθαρα τι εχθρικά μέσα βρίσκονται απευθείας σε αυτήν την περιοχή, να λάβουμε γρήγορα τις συντεταγμένες τους για να αναπτύξουμε έναν αλγόριθμο και αντίμετρα. Όσο πιο γρήγορα φτάσουν αυτές οι πληροφορίες σε εμάς και στις μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να προετοιμαστούμε για δράση.

– Δηλαδή είναι απαραίτητο να βελτιωθούν τα θέματα διαχείρισης και συντονισμού από πάνω; Και τι γίνεται με το τακτικό επίπεδο;

«Τα παιδιά κάνουν καλή δουλειά εκεί. Βλέπουν στόχους και τους καταστρέφουν. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουν ήδη μάθει πώς να καταρρίπτουμε τους αμερικανικούς πυραύλους HIMARS με καλή αποτελεσματικότητα. Όχι ακόμα το υψηλότερο. Το ίδιο όμως συνέβη στο Βιετνάμ και στη Συρία: όταν συναντήσαμε έναν νέο στόχο, αποκτήσαμε πρώτα εμπειρία. Πολύ σύντομα λοιπόν τα ΧΙΜΑΡΣ θα καταρρίφθούν σαν τις μύγες.

 

Η Ουκρανία ζητεί από τις ΗΠΑ πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές για τα συστήματα HIMARS

Η ουκρανική κυβέρνηση ασκεί πίεση σε αυτή των ΗΠΑ να προμηθεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με πυραύλους μεγαλύτερου δραστικού βεληνεκούς για τα συστήματα HIMARS που παρέλαβαν πρόσφατα, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Φεντίρ Βενισλάβσκι, μέλος της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Σήμερα ο ουκρανικός στρατός διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, όμως αυτός των ΗΠΑ έχει στο οπλοστάσιό του πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 ως 500 χιλιομέτρων. Τα στρατεύματα του Κιέβου χρησιμοποιούν πυραύλους Tochka-U, βεληνεκούς 120 χλμ., για να πλήττει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όμως τα σοβιετικού σχεδιασμού όπλα αυτά δεν είναι τόσο ακριβή.

Η ενδεχόμενη παράδοση τέτοιων πυραύλων έχει καίρια σημασία, αφού θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα στο στενό Κερτς, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η γέφυρα αυτή, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, απέχει κάπου 260 χιλιόμετρα από τα μέτωπα. Είναι στρατηγικής σημασίας διότι μέσω αυτής ανεφοδιάζονται τα στρατεύματα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε "τρομοκρατία" τη διακηρυγμένη πρόθεση του Κιέβου να πλήξει τη γέφυρα. Επισήμανε πάντως πως είναι επαρκώς προστατευμένη έναντι πυραυλικών επιθέσεων.

Το αίτημα του Κιέβου για πυραύλους με μεγάλο δραστικό βεληνεκές εγείρει ανησυχίες και στην Ουάσινγκτον, ιδίως για το ενδεχόμενο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής για να πλήξουν στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένοπλη σύρραξη.

Ρωσικά μαχητικά επιτέθηκαν στο Φιδονήσι

Χθες, 13 Ιουλίου, οι Ρώσοι προσπάθησαν να επιτεθούν στο Φιδονήσι,  το οποίο απελευθερώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στα τέλη Ιουνίου. 

Αυτό ανέφερε το κέντρο Τύπου της Επιχειρησιακής Διοίκησης «Νότος».

Η απόπειρα βομβαρδισμού έγινε από δύο μαχητικά Su-27. Οι βόμβες έπεσαν στη θάλασσα, κοντά στο νησί.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ