Κόσμος

Οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πολέμων

Ο πόλεμος σκοτώνει επίσης το περιβάλλον, και μάλιστα με τρόπους και σε χρόνους που το κοινό συχνά αγνοεί. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι υπαρκτό, σε τέτοιο βαθμό που τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν τη Διεθνή Ημέρα για την Πρόληψη της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος σε Καταστάσεις Πολέμου και Ένοπλων Συγκρούσεων, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Νοεμβρίου από το 2001. Με αυτή τη μελέτη, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τι έχει εξακριβώσει η επιστημονική κοινότητα για το θέμα μέχρι σήμερα. Η περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος από τον πόλεμο ή από γεγονότα και δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πόλεμο. Ναι, επειδή οι πόλεμοι ρυπαίνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον πολύ πριν πέσει ο πρώτος πυροβολισμός. 

Δεν χρειάζεται να "σκάσει" για να μολύνει

Όταν σκεφτόμαστε τον πόλεμο, οποιονδήποτε πόλεμο, έρχονται αμέσως στο μυαλό μας πόλεις, μεγάλα κέντρα εφοδιασμού, σταθμοί και αεροδρόμια. Σκεφτόμαστε την εισβολή στην Ουκρανία, τον τελευταίο κατά χρονολογική σειρά πόλεμο που πλήττει την ανθρωπότητα (σήμερα υπάρχουν άλλοι 169, έστω και αν δεν έχουν την ίδια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και τη συμμετοχή του κοινού). Από την πρώτη ημέρα που ο Πούτιν ανακοίνωσε την επίθεση, τα μάτια μας ήταν στραμμένα στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Ίσως κάποιος θυμηθεί ακόμη και τις πρώτες ώρες, μια κάμερα που ήταν στραμμένη 24 ώρες το 24ωρο στην πλατεία Μαϊντάν, την κεντρική πλατεία του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός απειλούσε να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Στην Ουκρανία, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, στη φαντασία μας οι πόλεμοι φαίνεται να διεξάγονται μόνο στις μεγαλουπόλεις, όπου η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι μεγαλύτερη, όπως και η ζημία που μπορεί να προκαλέσει ο επιτιθέμενος, και ταυτόχρονα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οργάνωσης αντίστασης από την πλευρά του αμυνομενου.

 Πώς όμως τα τανκς μπαίνουν στην πόλη; Πώς μεταφέρουν τους εκατοντάδες τόνους βαρέων όπλων που απαιτούνται για την επίθεση; Πόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης χρειάζονται για να οργανωθεί το πυροβολικό ή η αεροπορία; Και πάλι, πόση θάλασσα χρειάζεται για να πλεύσουν οι στόλοι των αεροπλανοφόρων, των κορβετών και των φρεγατών; Η πραγματικότητα είναι ότι οι πόλεμοι επιβαρύνουν σε τεράστιο βαθμό το περιβάλλον, ακόμη και πριν ξεσπάσουν. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, οι πόλεμοι έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον ακόμη και χωρίς να ξεσπούν. Σκεφτείτε πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η "οικοδόμηση" ενός στρατού. Κοινά μέταλλα, σπάνιες γαίες, νερό και υδρογονάνθρακες. Αυτά είναι τα βασικά δομικά στοιχεία ενός μεγάλου στρατού, όποια γλώσσα και αν μιλούν οι άνδρες του. Τα χερσαία οχήματα, τα πλοία και τα αεροσκάφη χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν, και η ενέργεια αυτή είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με τη μορφή πετρελαίου, μιας ορυκτής πηγής με πολύ χαμηλή απόδοση, ρυπογόνα, αλλά βολική στη μεταφορά.

Πόση ενέργεια καταναλώνει ένας στρατός (ακόμη και χωρίς πυροβολισμούς);

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πόσο και πώς ένας μεγάλος στρατός μιας υπερδύναμης ρυπαίνει το περιβάλλον. Πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία στην επιστημονική βιβλιογραφία για προφανείς λόγους, αλλά μια τάξη μεγέθους μας προσφέρεται από μια μελέτη της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας (RGS), η οποία υπολόγισε το αποτύπωμα άνθρακα της μεγαλύτερης ένοπλης δύναμης του κόσμου: του στρατού των ΗΠΑ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του RGS, ενός βρετανικού επιστημονικού οργανισμού από τους πιο έγκυρους και "δυτικούς", και επομένως, ας πούμε, υπεράνω υποψίας, το 2017 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), ο αμερικανικός στρατός κατανάλωσε 270.000 βαρέλια πετρελαίου και εξέπεμψε πάνω από 25 εκατομμύρια τόνους CO2. Αστρονομικά νούμερα, αν σκεφτούμε ότι στο ίδιο χρονικό πλαίσιο που εξετάζεται - ένα έτος - έθνη όπως η Αυστρία ή η Ελλάδα καταναλώνουν περίπου στο ίδιο επίπεδο.

Με άλλα λόγια, ο μεγαλύτερος στρατός του κόσμου καταναλώνει καθημερινά την ίδια ποσότητα ενέργειας με τις βιομηχανικές χώρες των 8 και 10 εκατομμυρίων κατοίκων. 

Αλλά ένα πράγμα είναι εκπληκτικό πάνω απ' όλα: ο αμερικανικός στρατός (όπως προφανώς και άλλοι στρατοί παρόμοιας σημασίας), καταναλώνει τόσα πολλά ακόμη και όταν χρησιμοποιείται μόνο σε τοπικούς πολέμους και εκπαιδευτικές επιχειρήσεις. Εν ολίγοις, κάτι περισσότερο από ασήμαντη συντήρηση στρατευμάτων και αναβάθμιση οπλισμού, αλλά όχι πόλεμοι μεγάλης κλίμακας. Όλα αυτά έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι περιοχές του πλανήτη που προορίζονται εξ ολοκλήρου για ασκήσεις ή άλλους στρατιωτικούς σκοπούς: μεταξύ 1 και 6 τοις εκατό της επιφάνειας της γης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν περιοχές πλούσιες σε βιοποικιλότητα και οικολογικό κεφάλαιο, το οποίο καταστρέφεται κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Από τα θαλάσσια έως τα χερσαία ενδιαιτήματα, η φωτορύπανση, ο θόρυβος και η χημική ρύπανση: η μαύρη λωρίδα του πολέμου βλάπτει τον πλανήτη πριν ακόμη ξεσπάσει. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ