Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό δικαστήριο διατάσσει την αναστολή λειτουργίας ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς στον κόσμο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ρωσικό δικαστήριο διέταξε την Κοινοπραξία του Αγωγού Κασπίας (CPC), ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς στον κόσμο που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα, να αναστείλει τη δραστηριότητά της για 30 ημέρες, ενισχύοντας τις παγκόσμιες ανησυχίες για τον εφοδιασμό με πετρέλαιο.

Η CPC, η οποία διακινεί περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και στην οποία συμμετέχουν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες Chevron και Exxon, δήλωσε ότι η απόφαση για την αναστολή των δραστηριοτήτων της αφορούσε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων και ότι η κοινοπραξία έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τη δραστηριότητα και τις εργασίες της.

Ο αγωγός CPC έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις, που περιόρισαν τις ρωσικές εξαγωγές και οδήγησαν σε εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά δήλωσαν ότι οι ροές από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας θα πρέπει να διεξάγονται απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με έκθεση που αποκαλύπτει το Reuters, οι φορτώσεις πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό CPC συνεχίζονταν το μεσημέρι της 5ης Ιουλίου, αλλά δεν ήταν σαφές αν οι εργασίες συνεχίζονταν στις 6 Ιουλίου.

Η CPC δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρωσίας Βικτόρια Αμπραμτσένκο διέταξε τις ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ρυθμιστικής αρχής βιομηχανικής ασφάλειας Rostekhnadzor, να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις του ρωσικού μέρους της κοινοπραξίας.

Είπε ότι η επιθεώρηση διαπίστωσε ορισμένες "τεκμηριωμένες" παρατυπίες σχετικά με τα σχέδια για τον τρόπο αντιμετώπισης των πετρελαιοκηλίδων. Μια πετρελαιοκηλίδα σημειώθηκε στον τερματικό σταθμό πέρυσι.

Ο αγωγός εξήγαγε έως και 54 εκατομμύρια τόνους, ή περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, της κύριας ποιότητας αργού του Καζακστάν, το ελαφρύ ξινό CPC Blend , πέρυσι από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η λειτουργία του αγωγού έχει ήδη διακοπεί φέτος λόγω ζημιών στον εξοπλισμό του τερματικού σταθμού της Μαύρης Θάλασσας.

Οποιαδήποτε σημαντική διακοπή στις ροές του θα επιβάρυνε περαιτέρω την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις εφοδιασμού από το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου τη δεκαετία του 1970.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους...