Κόσμος

Μπανγκλαντές: Στρέφεται στη Ρωσία για αγορά σιτηρών

Το Μπανγκλαντές επιδιώκει να διασφαλίσει προμήθειες σιτηρών από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων, αφότου ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, η Ινδία, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών τον περασμένο μήνα, για να συγκρατήσει τις τιμές σε τοπικά επίπεδο δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι από την κυβέρνηση και τον κλάδο.

Η συμφωνία με τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών στον κόσμο, μπορεί να βοηθήσει την Ντάκα να καλύψει τις ανάγκες της σε σιτάρι, σε τιμές χαμηλότερες των διεθνών τιμών, όπως υποστηρίζουν, καθώς οι οποίες των σιτηρών έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Μπανγκλαντές θα έχει μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τη Ρωσία αύριο, Πέμπτη, για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Τροφίμων του Μπανγκλαντές. «Θα ζητήσουμε αρχικά τουλάχιστον 200.000 τόνους σιταριού από τη Ρωσία», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μπανγκλαντές εισάγει περίπου 7 εκατομμύρια τόνους σίτου και, τον περασμένο χρόνο, περισσότερα από τα δύο τρίτα της ποσότητας αυτής είχαν εισαχθεί από την Ινδία. Αφότου η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών, η Ντάκα προσπάθησε να εξασφαλίσει προμήθειες μέσω διεθνών διαγωνισμών, τις οποίες ωστόσο ακύρωσε λόγω των υψηλών τιμών.

Το Μπανγκλαντές πλήρωνε λιγότερο από 400 δολάρια ανά τόνο σε βάση κόστους και ναύλου για το ινδικό σιτάρι, αλλά μετά την απαγόρευση άλλοι προμηθευτές άρχισαν να δίνουν τιμές άνω των 460 δολαρίων, γεγονός που αύξησε τις εγχώριες τιμές στο Μπανγκλαντές, δήλωσε ένας αντιπρόσωπος διεθνούς εμπορικής εταιρείας με έδρα το Μουμπάι.

Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές αγωνίζεται να συγκρατήσει την εκτίναξη των τιμών στα βασικά αγαθά, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό οκταετίας το Μάιο, ενώ τα αποθέματα σιταριού της χώρας έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, στους 166.000 τόνους.

Πρόκληση οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχουν πολλές χώρες που μπορούν να προμηθεύσουν σιτάρι στο Μπανγκλαντές, αλλά το βασικό ζήτημα είναι η τιμή. Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει έκπτωση σε σχέση με τις διεθνείς τιμές», δήλωσε ένας αντιπρόσωπος διεθνούς εμπορικής εταιρείας με έδρα το Νέο Δελχί.

Ωστόσο, η πληρωμή για το ρωσικό σιτάρι θα ήταν μια πρόκληση για τη Ντάκα, δεδομένων των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής, θα συζητηθούν στη συνάντηση. Ας το δούμε», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το Μπανγκλαντές θα αγοράσει αρχικά μικρή ποσότητα ρωσικού σιταριού και θα αυξήσει τις ποσότητες, εάν «όλα πάνε καλά σε σχέση με την αποστολή των φορτίων και τις πληρωμές τους», όπως είπε ένας έμπορος από το Νέο Δελχί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ