Κόσμος

Σκληρές μάχες! Πύραυλοι Κρουζ Kalibr στο Τερνόπιλ-Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ -Νεκρός Βρετανός μισθοφόρος

Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε στην Ουκρανία με σκληρές μάχες τόσο στο Λουγκάνσκ όσο και στο Ντονέτσκ, ενώ η Ρωσία δείχνει να μην έχει υποστεί την οικονομική πίεση που ανέμενε η Δύση όταν επέβαλλε τα πακέτα κυρώσεων σε βάρος της.

Ρωσικά στρατεύματα εξεδίωξαν τον ουκρανικό στρατό από το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, πόλης-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία για τον έλεγχο της οποίας οι δύο στρατοί μάχονται εδώ και εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Με τη συνδρομή του πυροβολικού, ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ, σημειώνοντας μερική επιτυχία και εκδιώκοντας τις μονάδες μας από το κέντρο της πόλης. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται», ανέφερε ο στρατός σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο Σέρχι Γκαϊντάι, περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ –της οποίας το Σεβεροντονέτσκ είναι το διοικητικό κέντρο για το τμήμα που ελέγχεται από τις ουκρανικές αρχές— επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από το κέντρο της πόλης.

«Οι οδομαχίες συνεχίζονται... οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την πόλη», έγραψε ο ίδιος σήμερα το πρωί σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταφορτώνοντας φωτογραφίες με κτίρια κατεστραμμένα ή στις φλόγες. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο το εργοστάσιο χημικών Αζότ, όπου έχουν βρει καταφύγιο άμαχοι, ενώ έπληξαν επίσης σταθμούς καθαρισμού του νερού της πόλης, πρόσθεσε.

 

 

Στη γειτονική πόλη Λισιτσάνσκ, τρεις άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ένα εξάχρονο αγόρι, έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

 

 

Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα ανοίξει για τη Μόσχα τον δρόμο προς ακόμη μια μεγάλη πόλη του Ντονμπάς, την Κραματόρσκ, σημαντικό βήμα για να κυριαρχήσει σε όλη αυτή την περιοχή στα σύνορα με τη Ρωσία, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Νοτιοδυτικά του Σεβεροντόνετσκ, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν όλμους και πυροβολικό γύρω από έναν αριθμό οικισμών, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας. Ο κ. Γκαϊντάι ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές προσπάθειες να προχωρήσουν προς ορισμένες κοινότητες.

 

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο στρατός της Ουκρανίας απελευθερώνει σταδιακά εδάφη δυτικά της Χερσώνας και είχε κάποιες επιτυχίες και στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Περί τα 93 δισεκ. ευρώ έχει αποκομίσει η Ρωσία από τις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου που προκάλεσε στην Ουκρανία, παρά τις κυρώσεις σε βάρος της, σύμφωνα με διεθνή έκθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ Kalibr για να καταστρέψουν μια αποθήκη που περιείχε αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στην περιοχή Τερνόπιλ της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax. Ο κυβερνήτης του Τερνόπιλ είπε ότι μια επίθεση με ρουκέτα από τη Μαύρη Θάλασσα κατέστρεψε εν μέρει μια στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Χόρτκιβ, τραυματίζοντας 22 ανθρώπους.

 

 

Νεκρός Βρετανός στις μάχες για το Σεβεροντονέτσκ

Βρετανός πρώην στρατιώτης σκοτώθηκε πολεμώντας στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σύμβουλος του ουκρανού προέδρου τον χαρακτήρισε «αληθινό ήρωα».

Ο Τζόρνταν Γκάτλι εγκατέλειψε τον στρατό της Βρετανίας τον Μάρτιο, διευκρίνισε η οικογένειά του. Πήγε στην Ουκρανία για να πολεμήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η οικογένεια διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για τον θάνατο του 24χρονου την Παρασκευή.

«Αγαπούσε τη δουλειά του και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν», ανέφερε η οικογένεια μέσω Facebook. «Ήταν στ’ αλήθεια ήρωας και θα τον έχουμε πάντα στις καρδιές μας».

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, εξήρε τον Τζόρνταν Γκάτλι, τονίζοντας πως χρειάστηκε πολύ θάρρος για να πάει να υπερασπιστεί μακριά από το σπίτι του τα πιστεύω του, «επειδή το έλεγε η καρδιά του», «επειδή δεν άντεχε το κακό», προσθέτοντας πως επρόκειτο για «αληθινό ήρωα» και πως «θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του στην υπεράσπιση της Ουκρανίας και του ελεύθερου κόσμου».

 

 

Το Φόρεϊν Όφις περιορίστηκε να ανακοινώσει πως «προσφέρουμε υποστήριξη στην οικογένεια Βρετανού ο οποίος πέθανε στην Ουκρανία».

Αζότ, το αντίστοιχο του Σεβεροντονέτσκ με το Αζοφστάλ της Μαριούπολης

Μια βιομηχανική ζώνη στο Σεβεροντονέτσκ όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 500 άμαχοι βρίσκεται υπό σφοδρά πυρά πυροβολικού από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ σήμερα.

 

 

Ο Σέρχιι Γκάινταϊ, περιφερειάρχης της κατεχόμενης κατά 95% περιοχής στην ανατολική Ουκρανία, που περιλαμβάνει το Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε στο Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις έλεγχαν περίπου το 70% της πόλης και οι μάχες εκεί είναι σκληρές.

Μεταξύ των οχυρών που κρατούν ακόμη οι Ουκρανοί είναι το εργοστάσιο Αζότ, αντίστοιχο με τη χαλυβουργία Αζοφστάλ που καθυστέρησε εξαιρετικά την κατάκτηση όλης της Μαριούπολης από τους εισβολείς.

Οι Ουκρανοί μαχητές από το Azot έχουν μόνο δύο εξόδους

«Πρόκειται για μια από τις πιο καλά εκπαιδευμένες μονάδες. Στάλθηκαν εκεί με την ελπίδα να κρατήσουν τα τελευταία οχυρά στο Ντονμπάς». Με αυτά τα λόγια, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιγράφουν τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο έδαφος του χημικού εργοστασίου Severodonetsk Azot. Οι Ουκρανοί μαχητές προσπαθούν να δημιουργήσουν εκεί ένα φρούριο, παρόμοιο με το Azovstal, αλλά τι θα συμβεί;

Σύμφωνα με τον πρέσβη του LNR στη Ρωσία, Rodion Miroshnik, οι διαπραγματεύσεις με τους μαχητές στο Azot βρίσκονται σε εξέλιξη για την ασφαλή έξοδο αμάχων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στο εργοστάσιο μπορεί να υπάρχουν όχι 1.000, αλλά 500 άμαχοι, γράφει ο Miroshnik στο κανάλι του στο Telegram.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ουκρανικός στρατός που έχει περικυκλωθεί θα πρέπει να παραδοθεί και να μην κρύβεται πίσω από αμάχους. Οι προσπάθειες να τραβήξουν το χρόνο και να θέσουν τους δικούς τους όρους δεν θα οδηγήσουν σε τίποτα καλό για τους μαχητές. Ο στρατιωτικός αναλυτής Vladislav Shurygin είναι σίγουρος ότι αν οι περικυκλωμένοι δεν παραδοθούν, θα εξολοθρευτούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη πολιορκία όπως συνέβη με το Azovstal στη Μαριούπολη. Η επιχείρηση για την απελευθέρωση του Azovstal διήρκεσε από τα μέσα Μαρτίου έως τις 20 Μαΐου.

«Υπάρχουν λιγότεροι μαχητές στο Azot από ό,τι στο Azovstal. Όπως λένε, ο σωλήνας είναι μικρότερος και ο καπνός δεν είναι τόσο έντονος. Οι μαχητές καταλαβαίνουν και θυμούνται πολύ καλά το τι ακριβώς συνέβη στο Azovstal. Δεν νομίζω να θέλουν να πεθάνουν σε αυτές τις τρύπες, λέει ο Shurygin. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι μαχητές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται, «αλλά είναι απίθανο να απελευθερωθούν από το Azot στο ουκρανικό έδαφος». «Τους περιμένει μόνο η αιχμαλωσία ή η καταστροφή». 

Σύμφωνα με τον ειδικό, η τρέχουσα κατάσταση μοιάζει ξεκάθαρα με αυτό που συνέβη στο Azovstal, όταν διακυβεύονταν οι ζωές αμάχων, αλλά στο τέλος οι μαχητές έπρεπε να παραδοθούν. Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης είναι ότι η απελευθέρωση του εδάφους του χημικού εργοστασίου δεν θα είναι καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων. Βασικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι Τσετσένοι μαχητές της Εθνικής Φρουράς.

 

 

Έκκληση του δημάρχου του Κιέβου για περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια

Ενόψει της πιθανής επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Ουκρανία, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε περισσότερη υποστήριξη από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία ώστε η χώρα του να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας.

Κατά πληροφορίες, οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στην ουκρανική πρωτεύουσα εντός του μήνα.

«Χρειαζόμαστε ισχυρή υποστήριξη, κυρώσεις (στη Ρωσία) και όπλα από τους τρεις ηγέτες των σημαντικότερων χωρών (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Κλίτσκο στη γερμανική εφημερίδα Bild, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης να της σταλούν περισσότερα πυρομαχικά και προηγμένα όπλα.

Ο κ. Κλίτσκο είπε πως ο ουκρανικός στρατός τον ενημέρωσε πως το υλικό που είχε υποσχεθεί η Γερμανία έχει αρχίσει να φθάνει, αλλά οι ποσότητες δεν είναι αυτές που αναμένονταν. «Αυτό σημαίνει πως θα χάσουμε μέρος της επικράτειάς μας, θα χάσουμε ζωές», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η επίσκεψη των ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία θα κάνει την κατάσταση πιο καθαρή σε αυτούς, πρόσθεσε. «Νομίζω πως μπορείς να κατανοήσεις την κατάσταση καλύτερα αν δεις πόλεις όπως η Μπούκα με τα δικά σου μάτια», υποστήριξε, αναφερόμενος στο προάστιο του Κιέβου όπου οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν ωμότητες από τον ρωσικό στρατό, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

«Όταν οι τρεις αρχηγοί δουν την κατάσταση με τα δικά τους μάτια και μιλήσουν με τον κόσμο, θα καταλάβουν (...) πόσο σημαντικό είναι να μας υποστηρίξουν. Με τα πάντα — με όπλα, με χρήματα, με ανθρωπιστική βοήθεια».

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ο δήμαρχος του Κιέβου είπε πως η πόλη του δεν είναι ασφαλής. «Το Κίεβο ήταν στόχος και παραμένει στόχος» της Ρωσίας, επέμεινε.

Ο κ. Κλίτσκο είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σκοπό να ανακτήσει όλα τα εδάφη που ανήκαν άλλοτε στη Ρωσία. «Δεν θα σταματήσει στο Κίεβο, ούτε στα σύνορα της Πολωνίας. Θα φθάσει ως εκεί που θα του επιτρέψουμε», δήλωσε. «Ο πόλεμος θα φθάσει στην πόρτα της Γερμανίας», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

 

MLRS "Smerch"

 

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδειξε πλάνα από το έργο μάχης των πληρωμάτων των συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Smerch. Δείχνουν ότι το συγκρότημα χτυπά με ακρίβεια τους εχθρούς. 

«Τα πληρώματα του Smerch MLRS, έχοντας αναλάβει την αποστολή να καταστρέψουν τις αποθήκες, πραγματοποίησαν εκτόξευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.
 
Διευκρινίζεται ότι ο τόπος όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συγκέντρωσαν εξοπλισμό, πυρομαχικά και όπλα ανακαλύφθηκε από πληροφορίες. Τα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν με άλλα τεχνικά μέσα. Το σάλβο εκτοξεύτηκε ακριβώς στο στόχο. Οι ιδιαιτερότητες του έργου των μάχιμων πληρωμάτων του MLRS "Smerch" είναι ότι έχουν μόνο λίγα λεπτά για να εκτοξευθούν και να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. 
 
 
https://static.life.ru/publications/2022/6/13/744332778835.0491.mp4

 

Το «κλειδί» για την πορεία του πολέμου, σύμφωνα με το Λονδίνο

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες οι επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στα περάσματα ποταμών θα είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία του πολέμου.

Όπως αναφέρει στην ημερήσια αναφορά του το Λονδίνο, ο βασικός - μήκους 90 χιλιομέτρων - κεντρικός τομέας της πρώτης γραμμής της Ρωσίας στο Ντονμπάς βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Προκειμένου να έχει επιτυχία στην τρέχουσα επιχειρησιακή φάση της επίθεσής της στο Ντονμπάς, η Ρωσία «ή θα πρέπει να ολοκληρώσει φιλόδοξες ενέργειες από τα πλευρά» των ουκρανικών δυνάμεων ή θα πρέπει να διαβεί το ποτάμι επιθετικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να καταστρέψουν γέφυρες πριν οπισθοχωρήσουν. Από την άλλη, η Ρωσία δυσκολεύεται να βρει τον συντονισμό για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας διάβαση του ποταμού ενώ δέχεται πυρά.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ