Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Παρίας η Ελλάδα στο Λιβυκό! Ιταλοί μαζί με Τουρκία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο , Γαλλία, Γερμανία & Αίγυπτο αποφασίζουν πετώντας την χώρα μας έξω

Εν μέσω ακατάπαυστων εντάσεων στην χώρα, η ιταλική κυβέρνηση προσκάλεσε την Τουρκία στη "Σύνοδο Κορυφής για την Λιβύη" που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 22 Ιουνίου.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής είναι: Τουρκία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο , Γαλλία, Γερμανία & Αίγυπτος.

Παρ’ ότι η Ελλάδα, γεωγραφικά, γεωπολιτικά και οικονομικά είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν μακρές σχέσεις ανάμεσα στον ελληνικό και τον λιβυκό λαούς, η ιταλική κυβέρνηση την απέκλεισε. Το ίδιο, ως γνωστόν, είχε κάνει προ ετών και η Γερμανία, με την πρωτοβουλία της ονομαζόμενης «διαδικασίας του Βερολίνου». Τόσο η στάση της Γερμανίας, όσο και της Ιταλίας -μέλη και οι δύο της ΕΕ- έναντι της χώρας μας δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα η Ιταλία, αλλά και η Γαλλία και η Τουρκία έχουν αναπτύξει εξαιρετικά μεγάλη διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική κινητικότητα στη Λιβύη, ενώ προσδοκούν ιδιαίτερα μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά οφέλη από την -πλούσια σε ενεργειακούς πόρους- χώρα της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Nova, η συνάντηση για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 22 Ιουνίου, δηλαδή πριν από το τέλος του οδικού χάρτη του πολιτικού διαλόγου που είχε λάβει χώρα στη Γενεύη. Ο «οδικός χάρτης», ουσιαστικά, έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού αναζωπυρώθηκαν οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Λιβύης, η οποία έχει χωριστεί σε πολιτικο-στρατιωτικά «βιλαέτια» στη Δυτική, Ανατολική και Νότιο Λιβύη.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές, αναφέρει το Nova, σημείωναν ότι η συγκεκριμένη ιταλική πρωτοβουλία για νέα Διάσκεψη αποσκοπούν στο να εντάξουν την Αίγυπτο και την Τουρκία σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να προκύψει από αυτή τη διεθνή συνάντηση, προσθέτοντας παράλληλα πως το λιγότερο που πρέπει να επιτευχθεί, είναι να μειωθούν οι εντάσεις που προκλήθηκαν στη Λιβύη εξαιτίας των παρεμβάσεων της Τουρκίας και της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια.

Ενδιαφέρον αποτελεί η νέα απομόνωση της Ρωσίας, η οποία βέβαια έχει ενεργά συμφέροντα στην χώρα. Μάλιστα προχθες ο Ρωσος αντιπρόσωπος στη Μέση Ανατολή δήλωσε πως η ρωσική πρεσβεία θα λειτουργήσει από τη Λιβύη.

Σήμερα ανακοινώθηκε πως η Βρετανία ξανανοίγει επίσης την πρεσβεία της στη χώρα. 

Από την άλλη η Τουρκία εμμένει και θα συνεχίσει να εμμένει στις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τις ΑΟΖ, με το οποίο επιχειρείται η υφαρπαγή μεγάλου μέρους της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης και  το οποίο  σημειωτέον δεν έχει έρθει προς συζήτηση στη βουλή της Λιβύης, ούτε έχει επικυρωθεί από αυτήν.

Παράλληλα ούτε λόγος να γίνεται από πλευράς Τούρκων για αποχώρηση των μισθοφόρων τους καθώς και του προσωπικού των Ενόπλων τους δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης

Και πως να γίνεται λόγος άλλωστε, αφού αυτοί αποτελούν το εργαλείο εκείνο με το οποίο η Τουρκία, αν οι σχεδιασμοί της αποτύχουν για αποδοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τον νέο Λίβυο Πρόεδρο και την κυβέρνησή του, θα πιέσει ενεργότατα για την νομιμοποίησή του.

Γιατί κόπτεται η Ιταλία; 

Στο ερώτημα γιατί τέτοια...πρεμούρα από τους Ιταλούς η απάντηση δίνεται από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής εταιρείας πετρελαίου Eni, Πάολο Σκαρόνι. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Verita, ο Σκαρόνι ανέφερε ότι η Ρώμη δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το ρωσικό αέριο αυτή τη στιγμή. Σημείωσε ότι αυτό θα απαιτούσε μεγαλύτερη συνεργασία με την Αφρική.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν δήλωσε ότι η Λιβύη μπορεί να αντισταθμίσει μόνο ένα μικρό μέρος των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου που προορίζονται για την Ευρώπη, ακόμη και αν όλα τα κοιτάσματα της είναι αναπτυγμένα.

Σε δηλώσεις τύπου στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova, ο Αούν είπε ότι «εάν οι ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αναπτυχθούν σε όλη τη Λιβύη, κάτι που θα διαρκέσει τρία έως επτά χρόνια, θα είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε μόνο ένα μικρό μέρος των ρωσικών προμηθειών. Επομένως, δεν νομίζω ότι η Λιβύη είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις μεγάλες ποσότητες ενέργειας που παράγει η Ρωσία».

Εξήγησε ότι τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται υπό ανάπτυξη λόγω συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) και της ιταλικής εταιρείας Eni. Πρόσθεσε ότι η μελλοντική παραγωγή δεν θα μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες.

«Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβύη χρειάζονται 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια αερίου (28,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) αυτή τη στιγμή και αυτή η ποσότητα θα διπλασιαστεί στο μέλλον», σημείωσε.

Σχετικά με το κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου και των λιμανιών στη Λιβύη, ο Αούν δήλωσε ότι σχημάτισε επιτροπή για την επικοινωνία με τις νότιες, ανατολικές και δυτικές περιοχές. Τα κλεισίματα έλαβαν χώρα εκτός του πεδίου εφαρμογής των προύχων και των σεΐχηδων σε αυτές τις περιοχές, «άρα η επιτροπή εξακολουθεί να εργάζεται και να βρίσκεται σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη».

«Ελπίζουμε να ξαναρχίσουμε την παραγωγή πετρελαίου, δεδομένου ότι το κλείσιμο επηρεάζει όλους τους Λίβυους και τα εισοδηματικά αποθέματα», σημείωσε.

Ο Αούν ανέφερε ότι η Λιβύη χάνει από 550.000 έως 600.000 βαρέλια την ημέρα. Εάν η παραγωγή επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, προβλέπεται να φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Σε προηγούμενο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει πως εξελίσσεται χοντρό παιχνίδι για την Λιβύη με Ιταλο-αμερικανικό ενεργειακό ενδιαφέρον.

Αλλά οι Ιταλοί έχουν κι άλλα συμφέροντα στην Λιβύη.  Η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibeh εγκαινίασε χθες στην Τρίπολη τη 12η έκδοση της έκθεσης Libya Building Exhibition για τον κατασκευαστικό τομέα Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει διάφορες κατασκευαστικές λύσεις σε ειδικούς και σε όσους ενδιαφέρονται για τον τομέα. Σχεδόν 300 εταιρείες συμμετείχαν στην έκθεση, 35 από τις οποίες είναι ιταλικές, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova. Στην έκθεση συμμετείχαν επίσης 29 τουρκικές, δέκα αιγυπτιακές και δέκα από την Τυνησία.

Η Ελλάδα φαίνεται να μένει πίσω στις εξελίξεις... 

Αλλα΄και σε στρατιωτικό επίπεδο να θυμίσουμε πως οι Λίβυοι συμμετείχαν με πυραυλάκατο στην τουρκική άσκηση «Εφες»

https://www.youtube.com/watch?v=z0a__dwFf_o

Η Λιβύη σχεδιάζει σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η κυβέρνηση της Λιβύης τέλος επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να αξιοποιήσει το δυναμικό της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου και φυσικού αερίου της απερχόμενης κυβέρνησης της Λιβύης.

Το σχέδιο εκπονείται από το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, δήλωσε ο Μοχάμεντ Αούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Γερμανοαφρικανικό Φόρουμ Ενέργειας στο Αμβούργο.

Η δήλωση του Aoun έρχεται μετά την υπογραφή, τον Μάιο, προκαταρκτικής συμφωνίας του γαλλικού πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου TotalEnergies SE με τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας General Electricity Company of Libya (GECOL) για την υλοποίηση ηλιακού έργου 500 MW στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το ηλιακό πάρκο θα δημιουργηθεί στη βόρεια περιοχή As-Saddadah και θα είναι το πρώτο από μια σειρά έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υλοποιηθούν στη χώρα για τη στήριξη της δημόσιας ηλεκτροδότησής της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...