Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αρμάδα-φάντασμα του Ιράν μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Κίνα και την Ινδία-Τι θα γίνει με τα ελληνικά πλοία;

Πλοία που ελέγχονται από το Ιράν επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό αργό από τη Μαύρη Θάλασσα στο τελευταίο κεφάλαιο της διάλυσης των κυρώσεων για τα δεξαμενόπλοια.

Ερευνητές από την United Against Nuclear Iran (UANI), μια διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση, ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον πέντε από τη λεγόμενη αρμάδα-φάντασμα του Ιράν που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Κίνα και την Ινδία.

 

 
Το θέμα αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο πάζλ του ενεργειακού πολέμου στον οποίο ενεπλάκη και η χώρα μας μετά τα γεγονότα της Καρύστου αλλά και την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ. 
z
 
Κουλουριώτη
 
Η κα Ευανθία Κουλουριώτη, Πολιτική αναλύτρια με ειδίκευση στα θέματα της Μέσης Ανατολής, και αρθρογράφος σε πολλά ξένα δίκτυα σε σχολιασμό της αναφέρει: 
 
 
Μετά από περίπου μια εβδομάδα από τότε που το ιρανικό ναυτικό κατέλαβε δύο δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία, δεν φαίνεται να διαφαίνεται λύση σε αυτή την κρίση στο εγγύς μέλλον, υπό το πρίσμα της ενασχόλησης του Ιράν με τον πυρηνικό φάκελο και της ανάγκης της Ελλάδας για ένα πράσινο φως από τις ΗΠΑ.
Στην Τεχεράνη, οι κλιμακούμενες δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Amir Abdollahian σχετικά με οποιοδήποτε νέο ψήφισμα που θα φέρει κοντά τις χώρες Ε3 και την Ουάσιγκτον σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επιβεβαιώνουν ότι ο φάκελος αυτός μπορεί να φουντώσει περισσότερο τις επόμενες ημέρες.
Πρακτικά, η Τεχεράνη έχασε περίπου 700.000 βαρέλια πετρελαίου που μετέφερε το πλοίο Lana, ενώ αποζημιώθηκε με περίπου 1.800.000 βαρέλια πετρελαίου από τα δύο ελληνικά πλοία (Poseidon Delta και Prudent Warrior).
Στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ζήτησε διεθνή κινητοποίηση για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων που κρατούνται από το Ιράν, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα απαράδεκτο ζήτημα που δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Η Αθήνα, η οποία κατέλαβε το πλοίο Lana και το παρέδωσε στους Αμερικανούς, δεν επέδειξε καμία ουσιαστική διπλωματική ή νομική ενέργεια με την Τεχεράνη για την επίλυση αυτής της κρίσης, προφανώς φοβούμενη την αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Τεχεράνη.

 

 
Το σημαντικότερο θύμα αυτής της κρίσης είναι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες αναγκάζονται να αυξήσουν το επίπεδο της προσοχής τους όταν διέρχονται από τα ύδατα του Κόλπου, τα Στενά του Χορμούζ και το Bab al-Mandab, φοβούμενες νέα πειρατεία του Ιράν και των όπλων του.

Οι εταιρείες αυτές δέχθηκαν χθες νέο πλήγμα από την ανακοίνωση της ΕΕ για δέσμη κυρώσεων που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου και τη μεταφορά από πλοίο σε πλοίο, λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες στον τομέα αυτό.7/11
Σύμφωνα με μια σειρά ερευνητικών κέντρων, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 55% της εξάρτησης της Ρωσίας από τις θαλάσσιες μεταφορές, 20% περισσότερο από ό,τι ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Μόσχα, η οποία αντιμετωπίζει μερική απαγόρευση της πώλησης του πετρελαίου της στην αγορά της ΕΕ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διακινείται μέσω αγωγών, έχει αναγκαστεί να το πουλάει στις πιο απομακρυσμένες αγορές και έτσι έχει αυξήσει την εξάρτησή της από τις θαλάσσιες μεταφορές, από τις οποίες οι ελληνικές εταιρείες ελέγχουν περισσότερο από το ένα τέταρτο.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συνολική απαγόρευση της θαλάσσιας μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες σταμάτησε μετά από ένσταση της Ελλάδας, παρά τις μεγάλες επιπτώσεις της στη ρωσική αγορά πετρελαίου και τη ρωσική οικονομία.
Συνοψίζοντας, δεν φαίνεται ότι το Ιράν βιάζεται να τερματίσει την κρίση των πλοίων με την Ελλάδα, όπως και η Αθήνα δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ εξαιτίας αυτής της κρίσης. Το υψηλό τίμημα πληρώνουν τα πληρώματα των δύο πλοίων και οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...