Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ποια η απειλή για τη Ρωσία από τους "ελληνοπερσικούς" πολέμους δεξαμενόπλοιων-Δύο ειδικοί απαντούν

Σε συνέχεια του πολύκροτου θέματος με την κατάσχεση των δύο τάνκερ από τους Ιρανούς 

«Η κατάσταση με τα κατασχεθέντα δεξαμενόπλοια είναι περίπλοκη. Το Ιράν ουσιαστικά δήλωσε ότι με αυτή την πράξη εκδικείται την Αθήνα. Όμως πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και για να τιμωρήσουν το Ιράν, μπορούν με κάποιο τρόπο να αντισταθμίσουν την απώλεια ή την καταστροφή των ελληνικών τάνκερ», δήλωσε ο Stanislav Tkachenko, καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ειδικός από το Valdai Club. , μιλώντας στην εφημερίδα VZGLYAD.

Το Valdai Discussion Club είναι ένα think tank και φόρουμ συζήτησης με έδρα τη Μόσχα που συνδέεται στενά με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και που περιγράφεται από δυτικούς σχολιαστές ως μέρος της προσπάθειας ρωσικής προπαγάνδας.

«Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ιρανική «πυρηνική συμφωνία». Αν πριν από τρεις μήνες λεγόταν ότι θα ολοκληρωθεί οποιαδήποτε μέρα , τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες προσδοκίες. Θεωρήθηκε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συνάψουν συμφωνίες με το Ιράν. Πρώτον, γιατί ο Μπάιντεν είναι διαφορετικός από τον Τραμπ. Και δεύτερον, προκειμένου να αναπληρωθούν οι όγκοι πετρελαίου που θα εγκαταλείψουν την παγκόσμια αγορά στο πλαίσιο του αποκλεισμού της Ρωσίας», είπε η πηγή.

«Αλλά τώρα, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες. Το Ιράν, πιθανότατα, δεν έχει διάθεση να συνάψει αμέσως αυτή τη συμφωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην πραγματικότητα, απαιτούν τις μέγιστες παραχωρήσεις από το Ιράν», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά θα επηρεάσουν την αγορά ενέργειας, η οποία βρίσκεται ήδη σε σοβαρή κρίση. Πρώτον, το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου. Δεύτερον, αυτό που συμβαίνει στον πετρελαιοφόρο Περσικό Κόλπο επηρεάζει πάντα άμεσα και τις τιμές των καυσίμων, κάτι που είναι εν μέρει επωφελές για τη Ρωσία λόγω του αυξανόμενου εισοδήματος από τις εξαγωγές πετρελαίου», είπε ο Tkachenko.

Από την άλλη πλευρά, τέτοιες καταστάσεις αποτελούν απειλή και κίνδυνο για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς εμπορίου ενεργειακών πόρων. «Στο πλαίσιο των κυρώσεων, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων», δήλωσε ο Stanislav Mitrakhovich, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στο National Energy Security Fund (FNEB), ερευνητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. σε συνομιλία με την εφημερίδα VZGLYAD.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι στο μέλλον μπορούμε να περιμένουμε όλο και περισσότερες κρατήσεις ρωσικών τάνκερ. «Όσο πιο αυστηρή είναι η ρύθμιση της αγοράς από τη Δύση, τόσο πιο πιθανό είναι να συλληφθούν ακόμη και τα πλοία ξένων εταιρειών που μεταφέρουν ρωσικές πρώτες ύλες», εξήγησε ο Mitrakhovich.

«Αυτό θα οδηγήσει σε παραβιάσεις των παραδοσιακών μορφών εμπορίου. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ένα είδος πυροδότησης για ένα απότομο άλμα στις τιμές των καυσίμων, το οποίο θα επηρεάσει τους τελικούς αγοραστές», είπε ο ειδικός. Ο συνομιλητής συμφωνεί ότι το τρέχον περιστατικό θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.  

«Από τη μία πλευρά, είναι πολύ επωφελές για τους Αμερικανούς να συνάψουν αυτή τη συμφωνία - θα επιτρέψει την εξαγωγή ιρανικών πρώτων υλών στην παγκόσμια αγορά και τη χρήση τους ως αντιστάθμιση για την πτώση των δαπανών από τους Ρώσους προμηθευτές. Ταυτόχρονα, το Ιράν συμπεριφέρεται πρόσφατα μάλλον με τόλμη προς τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Ως εκ τούτου, δύσκολα θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι μια συμφωνία θα ολοκληρωθεί σύντομα», συνόψισε ο Μιτράχοβιτς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...