Κόσμος

Ο Ντουτέρτε κατακεραυνώνει τον Πούτιν: Σκοτώνω εγκληματίες, όχι παιδιά και ηλικιωμένους

Ο Ντουτέρτε, ο οποίος αποκαλεί ανοιχτά τον Πούτιν ίνδαλμα και φίλο, εξέφρασε για πρώτη φορά την επίπληξή του για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε σχόλια που μεταδόθηκαν την Τρίτη, όπου κατηγόρησε τον τρίμηνο πόλεμο για την άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου που έχει πλήξει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων.

Ενώ τόνισε ότι δεν καταδικάζει τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ντουτέρτε διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό της εισβολής από τον Πούτιν ως "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" και είπε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας που διεξάγεται εναντίον "ενός κυρίαρχου έθνους".

"Πολλοί λένε ότι ο Πούτιν και εγώ είμαστε και οι δύο δολοφόνοι. Έχω πει εδώ και καιρό σε εσάς τους Φιλιππινέζους ότι πραγματικά σκοτώνω. Αλλά σκοτώνω εγκληματίες, δεν σκοτώνω παιδιά και ηλικιωμένους", δήλωσε ο Ντουτέρτε σε τηλεοπτική εβδομαδιαία συνάντηση με βασικούς αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου. "Είμαστε σε δύο διαφορετικούς κόσμους".

Ο Ντουτέρτε, ο οποίος παραιτείται στις 30 Ιουνίου, όταν λήγει η ταραχώδης εξαετής θητεία του, έχει ηγηθεί μιας βίαιης καταστολής κατά των ναρκωτικών που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 6.000 νεκρούς, κυρίως μικροκακοποιούς. Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αναφερθεί σε πολύ περισσότερες απώλειες και λένε ότι αθώοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί στην εκστρατεία που ο Ντουτέρτε ορκίζεται να συνεχίσει μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του.

Οι άνευ προηγουμένου μαζικές δολοφονίες της εκστρατείας για τα ναρκωτικά έχουν προκαλέσει έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ντουτέρτε έχει δηλώσει ότι αναμένει να αντιμετωπίσει περισσότερες αγωγές που προκύπτουν από τους θανάτους από τα ναρκωτικά όταν λήξει η προεδρία του.

Ο Ντουτέρτε και οι αξιωματούχοι της αστυνομίας του έχουν αρνηθεί την έγκριση εξωδικαστικών εκτελέσεων στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των παράνομων ναρκωτικών, αλλά έχει απειλήσει ανοιχτά με θάνατο υπόπτους για ναρκωτικά και έχει κάνει μια ανεπιτυχή προσπάθεια να επαναφέρει τη θανατική ποινή στο μεγαλύτερο ρωμαιοκαθολικό έθνος της Ασίας για να αποτρέψει τους εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2016, προσέγγισε τη Ρωσία και την Κίνα για το εμπόριο και τις επενδύσεις και για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ συχνά επέκρινε τις πολιτικές ασφαλείας της Ουάσινγκτον, του μακροχρόνιου συμμάχου της Μανίλα στη συνθήκη.

Επισκέφθηκε τη Ρωσία δύο φορές το 2017 και το 2019 για να συναντηθεί με τον Πούτιν, αλλά διέκοψε την πρώτη επίσκεψή του αφού μαχητές που πρόσκεινται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πολιόρκη πολιόρκησαν την πόλη Marawi στις νότιες Φιλιππίνες ενώ έλειπε με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου.

Περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου οι ρωσικές δυνάμεις πολιόρκησαν την Ουκρανία, οι Φιλιππίνες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή. Οι Φιλιππίνες απηύθυναν έκκληση για την προστασία των αμάχων και των δημόσιων υποδομών στην Ουκρανία, αν και ο Ντουτέρτε απέφυγε να επικρίνει έντονα τον Πούτιν και δήλωσε ότι θα παραμείνει ουδέτερος σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων και να πυροδοτήσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απευθυνόμενος στον Πούτιν "ως φίλο" και στη ρωσική πρεσβεία στη Μανίλα, ο Ντουτέρτε τους προέτρεψε να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και τις βολές πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και να επιτρέψουν στους αθώους πολίτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια πριν ξεκινήσουν βομβαρδισμό.

"Εσείς έχετε τον έλεγχο των πάντων. Ούτως ή άλλως, εσείς ξεκινήσατε πραγματικά τη φασαρία εκεί, οπότε ελέγχετε αυστηρά τους στρατιώτες σας. Βρίσκονται σε κατάσταση αμόκ", δήλωσε ο Ντουτέρτε.

Ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι ανησυχεί για τη σταθερότητα του εφοδιασμού της χώρας του με πετρέλαιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και να πυροδοτεί παγκόσμια αστάθεια.

"Βρίσκομαι στην έξοδο και δεν ξέρω πώς να λύσω το πρόβλημα", δήλωσε ο Ντουτέρτε. "Πρέπει να λύσετε τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε ακόμη και για επιστροφή στην κανονικότητα".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ