Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Καθηγητής Συρίγος: Η υποχρεωτική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα και τα Τουρκικά Παζάρια (Βίντεο)

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Άγγελος Συρίγος μιλάει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη για την στάση της Τουρκίας στην προσπάθεια ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής αναφέρει: Τι κρύβεται πίσω από την αντίδραση του Ερντογάν για Φινλανδία και Σουηδία. Ο Ερντογάν, επικαλέστηκε ότι τα δύο αυτά κράτη υποστηρίζουν τους Κούρδους, ότι υποστηρίζουν το PKK και το YPG που είναι οι ομάδες προστασίας πολιτών στην Συρία και καθοδηγούνται από τους Κούρδους και τα λοιπά και τα λοιπά.

Νομίζω ότι ο πραγματικός λόγος είναι ότι η Τουρκία θέλει θέλει να δείξει ότι είναι μία μεγάλη χώρα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν όταν γίνονται τέτοιες αποφάσεις. Δεν είναι δεδομένη και είναι αντίθετη σε αυτές τις εξελίξεις, δείχνει τη διαφορετική της ταυτότητα και ταυτοχρόνως περνάει και ένα μήνυμα προς τη Ρωσία, κοίτα να δεις που εγώ δεν είμαι το σκυλάκι του ΝΑΤΟ και πιστεύει ότι θα αποκομίσει και ανταλλάγματα.

Ξέρετε θεωρώ ότι ο Ερντογάν έχει κάνει πάρα πολλά λάθη τα τελευταία χρόνια είχε απομονωθεί από μία σειρά συμμάχων, παλαιών συμμάχων, του το Ισραήλ από το 2010, την Αίγυπτο από το 2011, η Σαουδική Αραβία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Από το Νοέμβριο προσπαθεί να βρει σημείο επαφής μαζί τους μετά την απομόνωση του για αρκετά χρόνια από το 2017-18 μπαίνει τώρα σε μία αντίστοιχη λογική.

Έχω την αίσθηση δε, ότι έχει και εσωτερικό ακροατήριο αυτή η λογική, πράγμα το οποίο δημιουργεί πιο βαθιές ρίζες, δηλαδή βλέπει και τις επερχόμενες εκλογές. 

Το ΝΑΤΟ, επειδή είναι αμυντική συμμαχία, τον κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία των μελών. Δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση χωρίς ομοφωνία των μελών και άρα δεν μπορεί να γίνει ένταξη των χωρών αυτών, Φινλανδίας και Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ χωρίς ομοφωνία των μελών.

Για την κρίση στην Ουκρανία ο καθηγητής αναφέρει: Η Κίνα είναι ο μεγάλος κερδισμένος όλης αυτής της ιστορίας. Η Ρωσία θα στραφεί υποχρεωτικώς προς την Κίνα, κίνηση που αποτελεί μειονέκτημα μεγάλο για την Ευρώπη ως προς την Κίνα. Θα είναι ο ελάσσων εταίρος η Ρωσία, θα είναι παραπληρωματική της Κίνας.

Από κει και πέρα ο όσο καθυστερούν να λήξουν οι πολεμικές επιχειρήσεις τόσο θα καθυστερεί να βρεθεί και μία λύση σε όλη αυτή την ιστορία. Και να λήξουν οι πολεμικές επιχειρήσεις υπενθυμίζω ότι ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει η Ευρώπη, η Δύση, στην Ρωσία δεν θα σταματήσει την άλλη μέρα το πρωί, θα συνεχιστεί.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

https://youtu.be/kWZDhHbKrqk

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ