Κόσμος

Κωνσταντίνος Φίλης: Περίμενα και περιμένω μια σκληρή καταδίκη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ (Βίντεο)

Ο Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μιλάει για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τονίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στον 98,9 Alpha Radio.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κος Φίλης τονίζει αρχικά:  "Όπως ξέρετε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί επιστέγασμα των πολύ καλών σχέσεων που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία αρκετά χρόνια. Θα σας έλεγα από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και μετά όταν ο αμερικανικός παράγοντας έχει στηρίξει την Ελλάδα σε μία πολύ δύσκολη στιγμή όταν τότε δεχόμασταν πίεση από τη Γερμανία ακόμα και για έξοδο από την ευρωζώνη.

Αυτό νομίζω ότι ήταν το σημείο καμπής για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από κει και πέρα στην επίσκεψη αυτή φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να εστιάσει στα ζητήματα της περιοχής και τις προκλήσεις που αναδεικνύονται και λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία, παρά να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά τα οποία λίγο-πολύ είναι γνωστά στους Αμερικανούς.

Η προοπτική αγοράς f-35 πιστεύω ότι είναι ένα κλείσιμο του ματιού προς τους Αμερικανούς για να σκεφτούν κατά πόσο θα ήθελαν να κάνουν την αναβάθμιση και την πώληση των f-16 στην Τουρκία. Μεταξύ μας θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα πάντως αυτό θα γίνει, δηλαδή είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα μπορεί να το καθυστερήσει ενδεχομένως, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να το αποτρέψει γιατί είναι και η επιθυμία των Αμερικανών να τα ξαναβρούν με την Τουρκία εκτός εάν ο Τούρκος πρόεδρος τρελάθηκε και αποφασίσει να βάλει βέτο για την είσοδο του της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το οποίο για την ώρα ακόμα και παρά τις επιθετικές δηλώσεις περισσότερο παζάρι θέλει να κάνει. 

Ο καθηγητής επίσης τονίζει: Βέβαια αυτό που εγώ θα ήθελα είναι κάτι παραπάνω από τους Αμερικανούς, οφείλω να το πω, δηλαδή καλή η Αλεξανδρούπολη με όλα τα συνεπακόλουθα και καλή η αναβάθμιση της Σούδας. Θα ήθελα όμως αμερικανική παρουσία σε ένα άλλο νησί του Αιγαίου. Θα ήθελα μία σκληρή δήλωση των Αμερικανών για το ότι η Τουρκία παραβιάζει την Ελληνική κυριαρχία με τις υπερπτήσεις που κάνει πετώντας χαμηλά πάνω από ελληνικά νησιά όπως είναι η Λέσβος ή το Αγαθονήσι. Για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση αλλά πάντως προβαίνει σε παραβίαση κυριαρχίας. 

Εγώ καταλαβαίνω ότι αυτό είναι και κάτι που αρέσει σε ορισμένους από εμάς αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούμε συνεχώς να ετεροπροσδιοριζόμαστε σε σχέση με την Τουρκία δεν μπορούμε να πηγαίνουμε να μιλάμε σε σχέση με το τι κακό μας κάνει Τουρκία πρέπει να δούμε και εμείς τι άλλο θέλουμε να κάνουμε στον εαυτό. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

\

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ