Κόσμος

Οι δέκα μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία

Πόσο ισχυρές είναι οι πυρηνικές εκρήξεις;

Η  δοκιμή Trinity των ΗΠΑ  το 1945, η πρώτη πυρηνική έκρηξη, απελευθέρωσε περίπου 19 κιλοτόνους εκρηκτικής ενέργειας. Η έκρηξη εξάτμισε αμέσως τον πύργο στον οποίο βρισκόταν και μετέτρεψε την γύρω άμμο σε πράσινο γυαλί, προτού στείλει ένα ισχυρό κύμα καύσωνα στην έρημο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώθηκε τα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση δοκίμασαν βόμβες που είχαν τουλάχιστον  500 φορές  μεγαλύτερη εκρηκτική ισχύ. Στο παρακάτω infographic, ο Mark Belan του Visual Capitalist και ο Govind Bhutada συγκρίνουν τις 10 μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία.

Η ανατομία μιας πυρηνικής έκρηξης

Μετά την έκρηξη, οι πυρηνικές βόμβες δημιουργούν γιγάντιες βολίδες που δημιουργούν μια εκτυφλωτική λάμψη και ένα έντονο κύμα καύσωνα. Η βολίδα καταπίνει τον περιβάλλοντα αέρα, μεγαλώνοντας καθώς ανεβαίνει σαν αερόστατο.

Καθώς η βολίδα και ο θερμαινόμενος αέρας ανεβαίνουν, ισοπεδώνονται από ψυχρότερο, πιο πυκνό αέρα ψηλά στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τη δομή του «καπακιού» του μανιταριού. Στη βάση του σύννεφου, η βολίδα προκαλεί φυσική καταστροφή στέλνοντας ένα ωστικό κύμα που κινείται προς τα έξω με χιλιάδες μίλια την ώρα.

Μια ισχυρή ανοδική ροή αέρα και σωματιδίων βρωμιάς μέσω του κέντρου του σύννεφου σχηματίζει το «στέλεχος» του νέφους των μανιταριών. Στις περισσότερες ατομικές εκρήξεις, η μεταβαλλόμενη ατμοσφαιρική πίεση και η συμπύκνωση του νερού δημιουργούν δακτυλίους που περιβάλλουν το σύννεφο, γνωστά και ως σύννεφα Wilson.

Με την πάροδο του χρόνου, το σύννεφο των μανιταριών διαλύεται. Ωστόσο, αφήνει πίσω του ραδιενεργές καταρροές με τη μορφή πυρηνικών σωματιδίων, συντριμμιών, σκόνης και τέφρας, προκαλώντας μόνιμες βλάβες στο τοπικό περιβάλλον. Επειδή τα σωματίδια είναι ελαφριά, τα παγκόσμια μοτίβα ανέμου συχνά τα κατανέμουν πολύ πέρα ​​από το σημείο της έκρηξης.

Με αυτό το πλαίσιο κατά νου, δείτε τις 10 μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις.

#10: Ivy Mike (1952)

Το 1952, οι ΗΠΑ πυροδότησαν τη  συσκευή Mike  - την πρώτη βόμβα υδρογόνου - ως μέρος της Επιχείρησης Ivy. Οι βόμβες υδρογόνου βασίζονται στην πυρηνική σύντηξη  για να ενισχύσουν τις εκρήξεις τους, παράγοντας πολύ περισσότερη εκρηκτική ενέργεια από τις ατομικές βόμβες που χρησιμοποιούν πυρηνική σχάση.

Με βάρος 140.000 λίβρες (63.500 κιλά), η δοκιμή Ivy Mike έδωσε απόδοση  10.400 κιλοτόνων , που ισοδυναμεί με την εκρηκτική ισχύ  10,4 εκατομμυρίων τόνων  TNT. Η έκρηξη ήταν  700 φορές  πιο ισχυρή από  το Little Boy , η βόμβα έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.

#9: Castle Romeo (1954)

Το Castle Romeo ήταν μέρος της σειράς πυρηνικών δοκιμών Operation Castle των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά Μάρσαλ. Συγκλονιστικά, οι ΗΠΑ ξέμειναν από νησιά για να πραγματοποιήσουν δοκιμές, καθιστώντας  το Romeo  την πρώτη δοκιμή που έγινε ποτέ σε φορτηγίδα στον ωκεανό.

Στα  11.000 κιλοτόνια,  η δοκιμή παρήγαγε περισσότερο από το διπλάσιο της προβλεπόμενης εκρηκτικής ενέργειας των 4.000 κιλοτόνων. Η βολίδα του, όπως φαίνεται παρακάτω, είναι μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες που έχουν καταγραφεί ποτέ από μια πυρηνική έκρηξη.

#8: Σοβιετική δοκιμή #123 (1961)

Το τεστ #123 ήταν ένα από τα 57 τεστ που διεξήχθησαν από τη Σοβιετική Ένωση το 1961. Οι περισσότερες από αυτές τις δοκιμές διεξήχθησαν στο  αρχιπέλαγος Novaya Zemlya  στη βορειοδυτική Ρωσία. Η βόμβα απέδωσε  12.500 κιλοτόνους  εκρηκτικής ενέργειας, αρκετή για να εξατμίσει τα πάντα σε ακτίνα 2,1 μιλίων (3,5 χιλιομέτρων).

#7: Castle Yankee (1954)

Το Castle Yankee ήταν η πέμπτη δοκιμή στην επιχείρηση Castle. Η έκρηξη σηματοδότησε τη δεύτερη ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή των ΗΠΑ

Απέδωσε  13.500 κιλοτόνους , πολύ υψηλότερη από την προβλεπόμενη απόδοση έως και 10.000 κιλοτόνων. Εντός τεσσάρων ημερών από την έκρηξη, οι επιπτώσεις της έφτασαν στην Πόλη του Μεξικού, περίπου 7.100 μίλια (11.400 χιλιόμετρα) μακριά.

#6: Castle Bravo (1954)

Το Castle Bravo, το πρώτο της σειράς Castle Operation, έγινε κατά λάθος η πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε από τις ΗΠΑ

Λόγω ενός σχεδιαστικού λάθους, η εκρηκτική ενέργεια από τη βόμβα έφτασε τα  15.000 κιλοτόνους , δυόμισι φορές πάνω από το αναμενόμενο. Το σύννεφο των μανιταριών σκαρφάλωσε σε περίπου 25 μίλια (40 χιλιόμετρα).

Ως αποτέλεσμα της δοκιμής, μια περιοχή 7.000 τετραγωνικών μιλίων μολύνθηκε και οι κάτοικοι των γειτονικών ατόλων εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ραδιενεργών εκροών. Τα ίχνη της έκρηξης βρέθηκαν στην Αυστραλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

#5, #4, #3: Σοβιετικές δοκιμές #173, #174, #147 (1962)

Το 1962, η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε 78 πυρηνικές δοκιμές, τρεις από τις οποίες προκάλεσαν την πέμπτη, την τέταρτη και την τρίτη ισχυρότερη έκρηξη στην ιστορία. Τα τεστ #173, #174 και #147 απέδωσαν περίπου  20.000 κιλοτόνους το καθένα . Λόγω της απόλυτης μυστικότητας αυτών των δοκιμών, δεν έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες ή βίντεο.

#2: Σοβιετική δοκιμή #219 (1962)

Η δοκιμή #219 ήταν μια ατμοσφαιρική πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), με τη βόμβα να εκρήγνυται σε ύψος 2,3 μιλίων (3,8 χλμ) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή πυρηνική έκρηξη, με απόδοση  24.200 κιλοτόνων  και καταστροφική ακτίνα ~25 μίλια (41 χιλιόμετρα).

#1: Τσάρος Μπόμπα (1961)

Ο Τσάρος Μπόμπα, που ονομάζεται επίσης  Big Ivan , χρειαζόταν ένα ειδικά σχεδιασμένο αεροπλάνο επειδή ήταν πολύ βαρύ για να μεταφέρει σε συμβατικά αεροσκάφη. Η βόμβα ήταν στερεωμένη σε ένα  γιγάντιο αλεξίπτωτο  για να δώσει χρόνο στο αεροπλάνο να πετάξει μακριά.

Η έκρηξη, που απέδωσε  50.000 κιλοτόνους , κατέστρεψε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό 34 μίλια (55 χιλιόμετρα) μακριά και προκάλεσε σεισμό 5,0-5,25 Ρίχτερ στη γύρω περιοχή. Αρχικά, σχεδιάστηκε ως  βόμβα 100.000 κιλοτόνων  , αλλά η απόδοσή της μειώθηκε στο ήμισυ των δυνατοτήτων της από τη Σοβιετική Ένωση. Το σύννεφο μανιταριών του Τσάρου Μπόμπα διέρρευσε τη στρατόσφαιρα για να φτάσει σε ύψος πάνω από 37 μίλια (60 χιλιόμετρα), περίπου  έξι φορές  το ύψος πτήσης των εμπορικών αεροσκαφών.

Οι δύο βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι είχαν καταστροφικές συνέπειες και οι εκρηκτικές τους αποδόσεις ήταν μόνο ένα κλάσμα από τις 10 μεγαλύτερες εκρήξεις. Η δύναμη των σύγχρονων πυρηνικών όπλων καθιστά την κλίμακα καταστροφής τους πραγματικά ανεξιχνίαστη, και όπως υποδηλώνει η ιστορία, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απρόβλεπτα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...