Κόσμος

Η πυκνότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ανά γεωγραφικό πλάτος

Συνήθως οι συγκρίσεις πυκνότητας γίνονται με τη χρήση πόλεων ή χωρών, αλλά αυτός ο χάρτης από τον Alasdair Rae παρέχει μια άλλη οπτική γωνία. Αυτός ο παγκόσμιος χάρτης απεικονίζει την πυκνότητα του πληθυσμού ανά γεωγραφικό πλάτος, πηγαίνοντας από τις πιο πυκνοκατοικημένες συντεταγμένες με βαθύ κόκκινο χρώμα στις πιο αραιές με γαλάζιο χρώμα.

Γιατί ορισμένα γεωγραφικά πλάτη (και περιοχές) είναι πιο πυκνοκατοικημένα

Όπως αναλύει παρακάτω η Anete Lusina του Visual Capitalist, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την πληθυσμιακή πυκνότητα μιας περιοχής. Αυτοί μπορεί να κυμαίνονται από την τοπογραφία, ή τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους του τόπου, μέχρι πιο άμεσους παράγοντες όπως το κλίμα μιας περιοχής, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τόσο την επιβιωσιμότητα όσο και τις γεωργικές δυνατότητες.

Πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο - για παράδειγμα, υπάρχει φυσική έλλειψη ευκαιριών βιοπορισμού σε αραιές περιοχές όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ή τα Ιμαλάια.

Αν αναλύσουμε τον πληθυσμό ανά γεωγραφικό πλάτος, βλέπουμε ότι ο πληθυσμός συγκεντρώνεται περισσότερο κοντά στον ισημερινό. Συγκεκριμένα, ο 25ος και ο 26ος βόρειος παράλληλος είναι οι πιο πυκνοκατοικημένοι κύκλοι γεωγραφικού πλάτους. Περίπου 279 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε αυτές τις γραμμές γεωγραφικού πλάτους, οι οποίες διέρχονται από μεγάλες χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και άλλες.

Παρά τη μεγάλη τους έκταση, πολλές από αυτές τις χώρες δεν έχουν οι ίδιες πολύ υψηλές πληθυσμιακές πυκνότητες. Δεδομένου ότι η πυκνότητα μετρά την αναλογία των ανθρώπων προς τον φυσικό χώρο, χώρες με τεράστιες αλλά αραιές περιοχές όπως η Κίνα και η Ινδία είναι λιγότερο πυκνές από ό,τι φαντάζεται κανείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις 10 πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, μόνο ένα ζευγάρι βρίσκεται στον 25ο και 26ο παράλληλο βόρειο - το Μπαγκλαντές και το Μπαχρέιν. Για λόγους σύγκρισης μεγέθους, το Μπαγκλαντές έχει το 1,55% του μεγέθους της Κίνας και το Μπαχρέιν μόλις το 0,01%.

Το μέλλον της πληθυσμιακής πυκνότητας κοντά στον Ισημερινό

Εξετάζοντας το 2100, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί σε σχεδόν 11 δισεκατομμύρια. Αυτό θα αυξήσει την παγκόσμια πληθυσμιακή πυκνότητα από 59,11 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο το 2022 σε 80,82 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο το 2010.

Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ασία δεν θα είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής αυτής της αύξησης. Αντίθετα, το πιο σημαντικό άλμα στον πληθυσμό προβλέπεται για την Αφρική, η οποία θα αυξηθεί κατά σχεδόν 200% από σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα σε 4,3 δισεκατομμύρια το 2100.

Ο ισημερινός διέρχεται ακριβώς από τη μέση της Αφρικής και διασχίζει χώρες όπως το Κονγκό (τόσο η Δημοκρατία του Κονγκό όσο και η ΛΔΚ), η Κένυα, η Γκαμπόν, η Ουγκάντα και η Σομαλία.

Καθώς ο πληθυσμός της Αφρικής επεκτείνεται, αυτό σημαίνει ότι στα γεωγραφικά πλάτη κοντά στον ισημερινό, θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες πληθυσμιακές πυκνότητες. Ή βέβαια, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα διαμορφωθούν οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου - οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική - τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...