Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κωνσταντίνος Φίλης: Το μεγάλο παζάρι του Προέδρου Ερντογάν και η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (Βίντεο)

Η πιθανή πλέον ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην στρατηγική των δύο χωρών δηλώνει ο Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης στον 98,9 Alpha Radio. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα ο κος Φίλης μιλάει για το μεγάλο παζάρι που φαίνεται έτοιμος να κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος αλλά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. 

Ο κος Φίλης μεταξύ άλλων αναφέρει: Η Φινλανδία μοιράζεται σήμερα με την Ρωσία σύνορα περίπου 1300 χιλιομέτρων  χιλιομέτρων, δεν το λένε και λίγο έτσι με έναν μεγάλο σύνορο, το κοινό μεταξύ Φινλανδίας -Ρωσίας. . Στα χρόνια λοιπόν που ακολούθησαν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ουσιαστικά εισήχθη στις Διεθνείς Σχέσεις ο όρος φινλανδοποίηση τον οποίο τον χρησιμοποιούμε και εμείς όταν μιλάμε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, γιατί αυτό τι σημαίνει ότι υπό τον φόβο της εισβολής των σοβιετικών τη Φινλανδία λόγω των κοινών συνόρων ήταν λογικό είναι θα μπορούσε η Φινλανδία να υπερασπιστεί τα εδάφη της απέναντι στη μεγάλη Σοβιετική στρατιωτική μηχανή, υποχρεώθηκαν να αναπτύξουν ένα στάτους ουδετερότητας το οποίο όμως κατέληγε να είναι επωφελές για την Σοβιετική Ένωση.

Γιατί μέσα από αυτό το Status ουσιαστικά η Φινλανδία πριν λάβει την οποιαδήποτε απόφαση που αφορούσε την εξωτερική της πολιτική, αν έμμεσο και άμεσο τρόπο αφορούσε στην Σοβιετική Ένωση, ήταν περίπου υποχρεωμένη να συνυπολογίζει την αντίδραση που θα προκαλούσε η όποια απόφαση της από πλευράς Σοβιετικής Ένωσης. Εξού και ο όρος Φινλανδοποίηση. 

Η Σουηδία έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι μετά τη μάχη της Πολτάβα το 1605 αλλά επισήμως το 1834 με διάταγμα δηλαδή το οποίο υπεγράφη απέκτησε καθεστώς ουδετερότητας το οποίο το διατήρησε, ακόμα και στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν ήταν ουσιαστικά η χώρα η οποία υποδεχόταν μεταξύ άλλων και τις διπλωματικές αποστολές της ναζιστικής γερμανίας και των Συμμάχων για συνομιλίες. 

Ο Ερντογάν πράγματι θέλει να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, δεν είναι στην πραγματικότητα διαμεσολαβητής. αυτός ο οποίος κρατάει το κλειδί των εξελίξεων είναι ο πρόεδρος Πούτιν. Αν ο πρόεδρος Πούτιν, θέλήσει να δώσει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να πουλήσει το εσωτερικό του αλλά και στο εξωτερικό ότι χάριν της τουρκικής διαμεσολάβησης επιλύθηκε το Ουκρανικό ζήτημα, θα το κάνει, αλλά για την ώρα ο Ερντογάν δεν έχει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις όπως το εμφανίζει.

Από κει και πέρα βέβαια, έκανε και χθες μία δήλωση για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, έχει πολλούς λόγους για τους οποίους το έκανε αυτό. Ο ένας είναι ο εσωτερικός ότι είναι ο μεγάλος ηγέτης ο οποίος ακολουθεί μία αυτόνομη πολιτική και δεν θα το επιβάλλει το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί το τι θα πει ακόμα και σε σχέση με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή που έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία το δεύτερο είναι ότι θέλει να δηλώσει την ενόχληση του προς Αμερικανούς για πάρα πολλές πολιτικές τους και θέλει αυτό να το διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους, και βέβαια έτσι και αλλιώς η Σουηδία δεν είναι μία χώρα, ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι μία χώρα που έχει φιλοξενήσει κούρδους ως επί το πλείστον αλλά και άλλους Τούρκους αντικαθεστωτικούς, δεν είναι πολύ φιλική προς την Τουρκία.

Όλο αυτό ο Ερντογάν θέλει να το κάνει ένα πακέτο και να το διαπραγματευτεί για κάτι άλλο στο στο τέλος της μέρας. Τώρα ως προς δε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι είναι ότι πρώτον είναι πολύ τιμητικό. Από κει και πέρα, δεν πρέπει κατά την άποψή μου να εστιάστουμε, στο τι η Τουρκία κάνει σε βάρος μας αυτό λίγο - πολλοί οι Αμερικανοί τα ξέρουν, είναι ενημερωμένοι, μπορούμε βέβαια να τους πούμε και τις παραβιάσεις για όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία προκαλούν στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ με τη συμπεριφορά, αλλά το κυριότερο το για μένα είναι να μοιραστούμε με τους Αμερικανούς ένα σχέδιο Ένα σχέδιο πλήρες, για το πως εμείς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της περιοχής.

Μιάς περιοχής η οποία έχει πολλά προβλήματα έχει όμως και πολλές κοινές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Από την κλιματική κρίση μέχρι τις φυσικές καταστροφές και από τα ζητήματα ενέργειας μέχρι το μεταναστευτικό, τη δράση της τρομοκρατίας κ.ου.κ Άρα λοιπόν θεωρώ ότι θα ήταν φρόνιμο και χρήσιμο για εμάς να μιλήσουμε για το Ελληνικό σχέδιο για την περιοχή περισσότερο και λιγότερο να παραπονεθούμε για την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε εμάς και την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ