Κόσμος

Τo κόλπο γκρόσο ΕΕ για να απομακρυνθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Σύμφωνα με προσχέδια προτάσεων που ελήφθησαν από τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να χαλαρώσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εισαγόμενη ενέργεια υδρογόνου.

Το προσχέδιο ζητά την επιτάχυνση των αιολικών και ηλιακών έργων χωρίς την ανάγκη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

«Οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες αποτελούν βασικό εμπόδιο για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις σχετικές υποδομές τους», σύμφωνα με το προσχέδιο. Η ταχεία αδειοδότηση σε καθορισμένες περιοχές «go-to» χωρίς εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα μπορούσε «να οδηγήσει σε περιστασιακή θανάτωση ή ενόχληση πτηνών και άλλων προστατευόμενων ειδών», πρόσθεσε.

Οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να εισάγουν ρωσική ενέργεια παρά την απαγόρευση των ΗΠΑ. Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές ώθησε τους νομοθέτες να προτείνουν απαγόρευση και να βρουν εναλλακτικές πηγές. Η Ουγγαρία και η Γερμανία έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα νέων πολιτικών εμπορικού εμπάργκο λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυνε τη μετάβαση της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές τουλάχιστον κατά το ήμισυ έως το 2030 και οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Την Τρίτη, ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πράσινη Συμφωνία, είπε ότι το εισαγόμενο υδρογόνο θα μπορούσε να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες προμηθεύονται κυρίως νάτριο αέριο από τη Ρωσία.

"Είναι σημαντικό όχι μόνο να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική. Χρειαζόμαστε μια νέα πηγή ενέργειας για τομείς που δύσκολα υποχωρούν. Και το υδρογόνο είναι αυτή η πηγή ενέργειας", δήλωσε ο Τίμερμανς.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να παράγει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Η FT αναφέρει ότι το προσχέδιο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα και θα μπορούσε να θέσει πολύ υψηλότερο στόχο. Απαιτεί αύξηση κατά 30% του ποσοστού κατασκευής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την άνευ προηγουμένου γεωπολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις υψηλές τιμές της ενέργειας, υπάρχει σαφής ανάγκη για συντονισμένη και επείγουσα δράση για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε ξεχωριστό προσχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε αυστηρές οδηγίες για το πράσινο υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης, επειδή η παραγωγή του περιλαμβάνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Το υδρογόνο μπορεί να θεωρηθεί πράσινο μόνο εάν επιστραφεί τόση ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όση καταναλώνει κατά την παραγωγή.

Όσον αφορά τη χαλάρωση των πράσινων προτύπων για την αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων, η επικέντρωση στα αιολικά και ηλιακά έργα δεν είναι βιώσιμη. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε με τον δύσκολο τρόπο το περασμένο φθινόπωρο όταν ο άνεμος σταμάτησε να φυσάει και οι τουρμπίνες του σταμάτησαν. Εδώ υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: Τι συμβαίνει όταν ο ήλιος δεν λάμπει; Το να μην επικεντρώνεται η ΕΕ στην επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας φαίνεται ανόητο.

Επίσης, η δυνατότητα κατασκευής τεράστιων αιολικών και ηλιακών πάρκων διαρκεί μήνες, αν όχι χρόνια, καθώς και η προμήθεια στροβίλων και πάνελ σε έναν κόσμο όπου οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι κακοποιημένες θα μπορούσε να αυξήσει τους χρόνους του έργου.

Η μετάβαση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρόκειται να είναι ομαλή. Η Γερμανία προειδοποιεί ήδη για τσουνάμι χρεοκοπιών εάν η ΕΕ προχωρήσει σε εμπάργκο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές