Κόσμος

ΕΚ: Επιμένει στην μη χορήγηση απαλλαγής για την διαχείριση του προϋπολογισμού της Frontex το 2020

Παρά την παραίτηση πριν από λίγες ημέρες του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίζ Λεγκερί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε εκ νέου σήμερα την έγκρισή απαλλαγής του διαχειριστικού απολογισμού του 2020 της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της ΕΕ.

Ως αιτιολόγηση, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 492 ψήφους υπέρ, 145 κατά και 8 αποχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν τη μη τήρηση των προϋποθέσεων που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση απαλλαγής του Κοινοβουλίου, καθώς και την εν εξελίξει έρευνα του Οργανισμού Καταπολέμησης της απάτης OLAF της ΕΕ σχετικά με τα περιστατικά παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των απωθήσεων (push backs) μεταναστών.

Ως εκ τούτο το Κοινοβούλιο δεν έχει δει την πλήρη έκθεση της έρευνας, δεν είναι σε θέση να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση σε αυτό το σημείο, η οποία όμως αναμένεται να ληφθεί το φθινόπωρο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Από την άλλη η Ολομέλεια ενέκρινε την απαλλαγή χρήσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο με 333 υπέρ, 291 κατά και 8 αποχές. Ωστόσο, στο συνοδευτικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε το κοινοβούλιο ζητά από το Δικαστήριο να επιλύσει ορισμένα ζητήματα ηθικής και οικονομικής διαχείρισης που αφορούν τα μέλη και τον πρόεδρό του, τα οποία έχουν προκαλέσει βλάβη στη φήμη του Δικαστηρίου και έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αμεροληψία του.

Δαπάνες για το πρώτο έτος του COVID-19

Όσον αφορά στην διαχείριση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των γενικών δαπανών της ΕΕ, συνολικού ύψους 173,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, η Ολομέλεια ενέκρινε την απαλλαγή με την υποσημείωση ότι το 2020 χορηγήθηκαν 34,2 δισεκατομμύρια ευρώ για δραστηριότητες που σχετίζονται με τον COVID-19 και οι κανόνες για την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ στα κράτη μέλη είχαν χαλαρώσει με στόχο την παροχή ρευστότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό αύξησε, όπως τονίζει, τον κίνδυνο αδιαφανών διαδικασιών, κακής χρήσης και απάτης, όπως ήδη καταγεγραμμένες εγκληματικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την προμήθεια ορισμένου εξοπλισμού υγείας και ασφάλειας και πλαστών προσφορών εμβολίων.

Το ΕΚ ζητά επίσης ελέγχους και πίνακα αποτελεσμάτων για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των δαπανών των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπόκεινται σε παρόμοια κακή χρήση. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή για την εισαγωγή ενός υποχρεωτικού ενιαίου συστήματος αναφοράς και παρακολούθησης που θα καλύπτει τους δικαιούχους κονδυλίων από όλα τα προγράμματα της ΕΕ, προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση κεφαλαίων, η απάτη, οι συγκρούσεις συμφερόντων, η διπλή χρηματοδότηση και άλλα συστημικά προβλήματα. Θέλει επίσης παράλληλα μια ενιαία βάση δεδομένων με τους δικαιούχους όλων των κονδυλίων της ΕΕ από όλα τα προγράμματα.

Απαλλαγή για άλλα όργανα της ΕΕ

Εν τω μεταξύ με 429 ψήφους υπέρ, 158 κατά και 46 αποχές, οι ευρωβουλευτές ανέβαλαν την απόφαση απαλλαγής για την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, επισημαίνοντας την αργή εφαρμογή των συμφωνιών διευθέτησης με ένα θύμα ηθικής παρενόχλησης και τις καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνιών διευθέτησης με άλλα δύο θύματα σοβαρών παραπτωμάτων. Επίσης, όπως συμβαίνει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι ευρωβουλευτές ανέβαλαν την απαλλαγή για το Συμβούλιο, λόγω μη συνεργασίας.

Τα όργανα της ΕΕ των οποίων η απαλλαγή έχει αναβληθεί πρέπει τώρα να παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές, προτού διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία απαλλαγής είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ελέγξει πώς δαπανήθηκαν δημόσιοι πόροι και πώς εκτελούνται τα έργα της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να εγκρίνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού των θεσμικών οργάνων και των οργανισμών της ΕΕ για μεμονωμένα έτη. Το Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τις αποφάσεις απαλλαγής στην Ολομέλεια πριν από τις 15 Μαΐου κάθε έτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...