Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανικά ΜΜΕ: Οι Ρώσοι λεηλατούν τα μουσεία μας...οι στρατιώτες έκλεψαν τον χρυσό των Σκυθών!- Τι απαντά η Μόσχα

Και η προπαγάνδα καλά κρατεί... «Χτυπήματα αδιακρίτως» από τους Ουκρανούς στους Ρώσους. 

Αυτή τη φορά, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ισχυρίστηκε ότι ρωσικές δυνάμεις πήραν ανεκτίμητης αξίας τεχνουργήματα του πολιτισμού των Σκυθών του 4ου π.χ. αι. από τοπικό μουσείο.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης δήλωσε στη διάρκεια τηλεμαραθώνιου ότι «τα ορκ (σσ. έτσι χαρακτήρισε τους Ρώσους) μας άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών. Δεν ξέρουμε που τον πήγαν», είπε.

Από τον Μάρτιο όλα τα πολύτιμα αντικείμενα είχαν μεταφερθεί σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ζαπορίζια Alexander Starukh διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι Ρώσοι έκλεψαν από το Μουσείο Μελιτόπολης μια μοναδική συλλογή σκυθικού χρυσού που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Συγκεκριμένα είπε, πως όλα τα πολύτιμα αντικείμενα από τα μουσεία της περιοχής Ζαπορίζια, είχαν μεταφερθεί από τον Μάρτιο ακόμη σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας και πως ακόμα και τώρα υπάρχουν αντικείμενα που είναι προς μεταφορά.

Παγκόσμιος σάλος από τις καταγγελίες! 

«Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ετοιμάζει το απαραίτητο υλικό, ώστε να κινήσει ποινικές διαδικασίες και να προσφύγει στην Ιντερπόλ», ανέφεραν οι δημοτικοί αξιωματούχοι της Μαριούπολης.
 

Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση και στο διεθνή Τύπο, με το Courier International να θυμίζει ότι ο χρυσός των Σκυθών της Μελιτόπολης ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο που έπεσε σε σπήλαιο και ότι περιλαμβάνει και μια ελληνο-σκυθική χρυσή φαρέτρα στην οποία αναπαριστάται η ζωή του Αχιλλέα και η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα πλέον ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.

 

Οι New York Times μετέδωσαν ότι σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, Λέιλα Ιμπραχίμοβα, εργάτες του μουσείου είχαν κρύψει τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κούτες σε ένα υπόγειο, κι ότι μετά την απαγωγή της και την ανάκρισή της από Ρώσους στρατιώτες επί ώρες τον Μάρτιο όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων, έφυγε για να μεταβεί σε περιοχή ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, ο Ολεξάντρ Σιμονένκο, συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ουκρανίας, δήλωσε στους NYT ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κάνουν έναν πόλεμο χωρίς κανόνες» και «καταστρέφουν τη ζωή μας, τη φύση μας, τον πολιτισμό μας, τη βιομηχανία μας, τα πάντα». «Αυτό είναι ένα έγκλημα», πρόσθεσε.
 

Την περασμένη εβδομάδα η Ιμπραχίμοβα πληροφορήθηκε από συνεργάτη της – και συγκεκριμένα τον επιστάτη του μουσείου – ότι οι Ρώσοι είχαν ανακαλύψει με τη βοήθεια του διορισμένου από τη Μόσχα νέου διευθυντή τις κούτες με τον ηλικίας 2.300 ετών θησαυρό και ότι στρατιώτες και αξιωματικοί των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών επέβλεψαν τη μεταφορά του από Ρώσο με ειδική, λευκή στολή εργαστηρίου σε όχημα. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα τουλάχιστον 198 χρυσά τεχνουργήματα, σπάνια όπλα, αργυρά νομίσματα και μετάλλια εκλάπησαν από το μουσείο της Μελιτόπολης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πρόσφατα ότι ρωσικές δυνάμεις λεηλάτησαν πίνακες, εικόνες και γλυπτά από μουσείο της Μαριούπολης. Στις 29 Απριλίου αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πάνω από 250 πολιτιστικές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Διευθυντής του μουσείου της Μελιτόπολης: Πολλή ενέργεια και κόπος για να κρύψουν τον θησαυρό 

Σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ο διορισμένος από τη Μόσχα διευθυντής του μουσείου της Μελιτόπολης, Γιεβγέν Χορλάτσεφ υποστήριξε ότι τα τεχνουργήματα «είναι μεγάλης πολιτισμικής αξίας για ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι δαπάνησε «πολλή ενέργεια και κόπους» για να κρύψει τον θησαυρό.

Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε έντονη διαμάχη για την κυριότητα άλλων τεχνουργημάτων του πολιτισμού των Σκυθών, που φιλοξενούνται στην Ολλανδία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Τα τεχνουργήματα αυτά από διάφορα μουσεία της Κριμαίας παρουσιάζονταν σε έκθεση στο Άμστερνταμ, όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα και τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο διεκδικούν την κυριότητά τους. Τον Οκτώβριο του 2021 ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Ουκρανίας, αλλά τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα παραμένουν στην Ολλανδία.

Η διευθύντρια του μουσείου της Μελιτόπολης, Ιμπραχίμοβα, δήλωσε ότι ο επιστάτης απήχθη υπό την απειλή όπλου από το σπίτι του στις 29 Απριλίου κι έκτοτε δεν έχει πληροφορηθεί νεότερα για την τύχη του.

Πώς ο «χρυσός των Σκυθών» αποδόθηκε στους Ουκρανούς

Αφού το Κρεμλίνο προσπάθησε να αποκτήσει μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που είχαν δανειστεί από την Κριμαία σε ένα μουσείο στο Άμστερνταμ λίγο πριν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την περιοχή το 2014, ένα εφετείο στην Ολλανδία αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ουκρανία ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε τότε στο Twitter ότι η απόφαση σηματοδοτεί μια «πολυαναμενόμενη νίκη», προσθέτοντας: «Μετά τον "χρυσό των Σκυθών", θα πάρουμε πίσω και την Κριμαία».

Έχει άποψη μέχρι και η Μενδώνη 

"Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. "Είναι λυπηρό", συνέχισε η υπουργός, "ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν".

"Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ήδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα», κατέληξε στη δήλωσή της η Λ. Μενδώνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...