Την στιγμή που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, μέσω της τεχνολογίας κάποιοι...μερακλήδες μετέφεραν τον πόλεμο σε αμερικανικές πολιτείες.
Όπως βλέπετε στον χάρτη στο τέλος του άρθρου έχουν προβεί σε επικάλυψη του χάρτη της Ουκρανίας σε τμήμα των ΗΠΑ.
Η Ρωσία επιχειρεί σήμερα μια περιοχή που εκτείνεται από το Τορόντο έως το Τενεσί από βορρά προς νότο και από την Ουάσιγκτον έως το Σικάγο από ανατολή προς δύση.
Μπορεί βέβαια να μην διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ αλλά κάποιοι Αμερικανοί επηρεάζονται.
Ο Darren Padget, αγρότης σιταριού στο Όρεγκον και πρόεδρος της U.S. Wheat Associates κάνει εικασίες για το πού θα καταλήξει η προθεσμιακή αγορά σιταριού.
Οι περισσότεροι αγρότες σιταριού στον βορειοδυτικό Ειρηνικό καλλιεργούν χειμερινό σιτάρι, οπότε έχουν ήδη σπείρει τις καλλιέργειες τους στο έδαφος. Τα πράγματα ήταν ήδη δύσκολα για τους καλλιεργητές της περιοχής λόγω της ξηρασίας. "Όταν ξέσπασε το ρωσικό ουκρανικό πράγμα, απλά έριξε γκάζι στη φωτιά", δήλωσε ο Padget.
Ο πόλεμος ανεβάζει επίσης το κόστος των λιπασμάτων και των τιμών του φυσικού αερίου, προσθέτοντας περισσότερη αβεβαιότητα για τους καλλιεργητές σιταριού σε όλο τον κόσμο. Ο Padget λέει ότι το κόστος των λιπασμάτων του ήταν ήδη υψηλό όταν φύτεψε το περασμένο φθινόπωρο - τώρα έχει αυξηθεί περισσότερο από 300%.
"Το περασμένο φθινόπωρο, έφτασε στο σημείο να μας βάλουν σε κατανομές ως προς το πόσο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε προς το τέλος της σεζόν", είπε. "Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου - και καλλιεργώ από το 1985 - να συμβαίνει κάτι τέτοιο".
Πριν από τη ρωσική εισβολή, ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την παραγωγή σιταριού για να αποτρέψουν προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Ο Padget δήλωσε ότι δεν έχουν όλοι οι αγρότες επιλογή σχετικά με το τι μπορούν να φυτέψουν.
"Είμαι περιορισμένος. Μπορώ να καλλιεργήσω σιτάρι, ή μπορώ να καλλιεργήσω σιτάρι, ή μπορώ να καλλιεργήσω σιτάρι. Απλώς δεν έχω το νερό για να κάνω σόγια ή καλαμπόκι", δήλωσε. "Αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα για να εγγυηθείς κάτι από την Ουάσινγκτον".