Κόσμος

Ουκρανία: Δεν αφήνουν τις τρανσέξουαλ να φύγουν για να πολεμήσουν....σαν άνδρες

Η Zi Faámelu γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κριμαία, μια περιοχή της Ουκρανίας που εισέβαλε και κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Τώρα η 31χρονη ζει στο Κίεβο, την πρωτεύουσα που βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα. Της τελειώνουν τα τρόφιμα και δεν έχει βγει από το σπίτι της εδώ και μέρες, καθώς έξω από αυτό ξεσπούν πυρά.

Και λέει ότι δεν μπορεί να φύγει. 

Η Faámelu, η οποία είναι τρανσέξουαλ, δήλωσε ότι η τρανσφοβία είναι διάχυτη στην πόλη και στις γειτονικές χώρες και φοβάται ότι αν φύγει, η ένταση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης θα την κάνει πιο ευάλωτη στη βία. Η Faámelu ήταν στο παρελθόν δημοφιλής διαγωνιζόμενη στο ουκρανικό διαγωνιστικό σόου τραγουδιού "Star Factory". 

"Μερικές φορές νομίζουμε ότι όλα αυτά είναι απλώς ένα όνειρο, ότι έχουμε κολλήσει μέσα σε κάποιο είδος βιντεοπαιχνιδιού. Επειδή απλά ζεις σε μια ήσυχη κοινωνία και μετά ακούς βομβαρδισμούς και ξυπνάς με τον ήχο των βομβαρδισμών", είπε. "...Πριν από λίγες ώρες άκουσα βομβαρδισμούς και τα παράθυρά μου έτρεμαν. ... Φοβάμαι κυριολεκτικά για τη ζωή μου". 

Εδώ και μέρες, είπε η Faámelu, έπρεπε να κρατάει τα φώτα σβηστά στο διαμέρισμά της και τα παράθυρα κλειστά. Ζει μόνη της, οι φίλοι της έχουν όλοι εγκαταλείψει την πόλη και είπε ότι φαίνεται ότι μπορεί να είναι ένας από τους μοναδικούς ανθρώπους που έχουν απομείνει στην πολυκατοικία της. Ζει κοντά σε ένα κτίριο στο Κίεβο που είχε χτυπηθεί από πύραυλο. 

Φοβάται τι μπορεί να την περιμένει έξω. 

"Πολλοί άνθρωποι έχουν όπλα ... Αυτό μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για βία", είπε. "...Πρόκειται για μια πολύ τρομακτική κατάσταση". 

Και η Faámelu δεν ξέρει τι να κάνει. Ακόμη και αν δεν αντιμετωπίσει βία στο δρόμο της προς τα σύνορα, δεν έχει ιδέα αν θα της επιτραπεί καν να φύγει από τη χώρα.

"Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες να με αφήσουν να περάσω", είπε. "Δεν υπάρχει περίπτωση". 

Αν καταφέρει να φτάσει στα σύνορα μιας γειτονικής χώρας που προσφέρει καταφύγιο, δεν είναι καν σίγουρη αν θα την αφήσουν να περάσει, καθώς η ταυτότητα του διαβατηρίου της δεν ταιριάζει με το φύλο της. Η LGBTQ κοινότητα έχει γίνει πιο ορατή και αποδεκτή με την πάροδο των ετών, αλλά για τα τρανσέξουαλ άτομα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτό το μέρος δεν είναι πολύ φιλικό προς το «ουράνιο τόξο». ... Οι ζωές για τα τρανς άτομα είναι πολύ ζοφερές εδώ", δήλωσε η Faámelu. "Αν έχεις αρσενικό φύλο στο διαβατήριό σου, δεν σε αφήνουν να φύγεις στο εξωτερικό. Δεν θα σε αφήσουν να περάσεις".

Για χρόνια, τα τρανσέξουαλ άτομα στην Ουκρανία που ήθελαν να αναγνωριστούν νομικά είχαν έναν μακρύ κατάλογο ενεργειών που έπρεπε να περάσουν για να το πετύχουν. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση επέβαλε στα τρανσέξουαλ άτομα να υποβάλλονται σε εκτεταμένη ψυχιατρική παρακολούθηση και σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου για να αποκτήσουν νομικά έγγραφα που να συνάδουν με το φύλο τους. 

Το 2017 εισήχθη νομοθεσία για τη μείωση της διαδικασίας, αλλά εξακολουθούσε να απαιτεί από τους τρανσέξουαλ Ουκρανούς να υποβάλλονται σε εξωτερικές ψυχιατρικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η νομοθεσία αυτή εφαρμόστηκε ποτέ. 

"Δεν θέλω να το περάσω αυτό. Αυτό είναι κάτι σαν, εξευτελιστικό για τον κόσμο", δήλωσε η Faámelu. "...Αποφάσισα να κρατήσω το διαβατήριό μου, να κρατήσω το αρσενικό στο διαβατήριό μου και τώρα δεν μπορώ να φύγω από αυτή τη χώρα". 

"[Είναι] ένας πόλεμος μέσα σε έναν πόλεμο, πραγματικά", είπε.

Το 2021, η Διεθνής Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ιντερσεξ δήλωσε ότι η υιοθέτηση ενός νέου πρωτοκόλλου υγειονομικής περίθαλψης για τους τρανς στη χώρα έχει καθυστερήσει και ότι η κοινότητα ΛΟΑΤ στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθέσεις και εκφοβισμό από ακροδεξιές ομάδες. Μεταξύ ενός καταλόγου 49 ευρωπαϊκών χωρών, η οργάνωση κατέταξε την Ουκρανία στην 39η θέση για τη συνολική μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Τους φόβους της Faámelu συμμερίζονται και κάποιοι άλλοι στην Ουκρανία που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ. 

"Στη Ρωσία, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα διώκονται", δήλωσε η Iulia, 18χρονη φοιτήτρια νομικής στο Χάρκοβο, στη Haley Ott του CBS News. "Αν φανταστούμε ότι η Ρωσία κατέχει όλη την Ουκρανία ή μόνο ένα μεγάλο μέρος της χώρας, δεν θα μας επιτρέψει να υπάρχουμε ειρηνικά και να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, όπως μπορούμε να το κάνουμε στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή". 

Στη δυσκολία της κατάστασης για την Faámelu έρχονται να προστεθούν και οι γονείς της. Ζουν ακόμα στην Κριμαία και σύμφωνα με την Faámelu, δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει εισβάλει καν στην πόλη της κόρης τους. 

"Έχουν υποστεί κυριολεκτικά πλύση εγκεφάλου. Ο κόσμος βλέπει την εικόνα, αλλά είναι απλά τυφλοί σε αυτή την περίπτωση", δήλωσε η ίδια. "Οι γονείς μου πιστεύουν ότι όλα είναι ψεύτικα, ότι βομβαρδίζουμε τους εαυτούς μας, ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποιο δράμα".

Προς το παρόν, η Faámelu επικεντρώνεται στο να είναι αισιόδοξη - ότι θα βρει τρόπο να βγει με ασφάλεια και ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή. 

"Υπάρχει κάτι στους Ουκρανούς, είναι πολύ αισιόδοξοι και χαρούμενοι άνθρωποι.... Δεν το βάζουν ποτέ κάτω", δήλωσε η Faámelu. "...Δεν ξέρεις αν θα είσαι ζωντανός το επόμενο πρωί. Οπότε τι θα κάνεις; Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ να χορεύω στην κουζίνα. Γιατί αν αυτή είναι η τελευταία στιγμή της ζωής μου, θέλω απλώς να το γιορτάσω. Θέλω απλώς να χορέψω". 
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...